Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юридическая.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать
  1. Функції психологічної служби в правоохоронних органах

Від основних напрямків діяльності практичного психолога слід відрізняти психологічні функції та інструментарій їх реалізації.

Психологічна функція, по-перше, містить уже в самій назві певну мету і, по-друге, кожна функція передбачає застосування та наявність однорідних науково обґрунтованих засобів і методів її реалізації.

Психологічна діагностика - цілеспрямоване вивчення індивідуальних особливостей особистості і соціально-психологічних явищ у групах (колективах, неформальних об'єднаннях). Психологічна діагностика проводиться з метою професіонального відбору та атестації, проведення психологічного консультування, псіхокорекційної роботи та розвитку особистості.

Як інструментарій у процесі психодіагностики використовуються методи бесіди, спостереження в значимих ситуаціях, вивчення продуктів діяльності, тестування та ін..

Психологічна корекція - психологічний вплив на особистість з метою усунення негативних тенденцій в її розвитку (акцентуацій, стресових станів та ін.)

Розвиток особистості – ціленаправлена робота психолога по формуванню професійно-вольових якостей і психологічних умінь (комунікативних, розумових, саморегуляції тощо), здійснюється в процесі професійної діяльності, спеціальної психологічної підготовки, проведення соціально-психологічних тренінгів, саморозвитку особистості.

Психологічна профілактика - цілеспрямована систематична робота психолога спільно з керівниками підрозділів щодо попередження негативних явищ серед особового складу, виявлення групи ризику (за різними підставами) і проведенню з нею психокорекційної роботи.

Психологічне просвітництво - підвищення компетентності та культури співробітників у вирішенні психологічних проблем у розумінні сутності психологічної служби.

Психологічне консультування - надання конкретної допомоги співробітникам та громадянам в усвідомленні ними природи їх ускладнень, в аналізі психологічних проблем прийняття власних рішень. Здійснюється у формі індивідуальних і групових консультацій.

  1. Мета психологічної служби в правоохоронних органах

Мета (місія) психологічної служби - використання досягнень психологічної науки в практичній діяльності правоохоронних органів для підвищення її ефективності. По суті мова йде про інтелектуалізацію та гуманізацію діяльності правоохоронних органів.

Ефективність діяльності - це досягнення суспільно прийнятного результату з оптимальними витратами. Із цієї точки зору такі показники, як низькі розкриття злочинів та рівень їх профілактики, а також показники порушення законності, дисципліни, правові проступки та злочини, плинності кадрів, захворюваності, травматизму, загибелі співробітників є критеріями ефективності діяльності психологічної служби.

При порівнянні показників плинності кадрів, стану дисципліни і законності, кількості скарг громадян на протиправні дії співробітників і деяких інших встановлено, що в тих підрозділах, де психологи працюють більше двох років і в достатній кількості, ситуація значно краща, ніж там, де такі фахівці відсутні.

Психологам потрібні типові програми професійно-психологічної підготовки співробітників різних служб, керівників органів внутрішніх справ.

Необхідно удосконалювати систему підготовки та перепідготовки практичних психологів на базі відомчих освітніх установ, в тому числі у вигляді курсів і постійно діючих семінарів.

Професійний психологічний відбір в органах внутрішніх справ здійснюється з метою забезпечення їх якісного комплектування, профілактики передчасної втрати здоров'я під впливом різних чинників і відхиляючихся форм поведінки у співробітників, курсантів і являє собою комплекс науково-методичних, організаційних і практичних заходів, спрямованих на соціально- психологічне вивчення особистості, активне виявлення та оцінку індивідуальних особливостей психічного і фізичного розвитку.

Одночасно професійний психологічний відбір забезпечує правову обгрунтованість призначення на посаду найбільш гідного кандидата, визначає якість і характеристики, прояви яких слід враховувати, контролювати, корегувати в процесі професійного становлення, запобігаючи тим самим професійну деформацію.