Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
America_Latina-RAZDACHA-2012.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
130.63 Кб
Скачать

Тема 3: Латинська Америка в зовнішньополітичній стратегії сша

  1. "Доктрина Монро": історичні обставини виникнення, характеристика основних положень, вплив на систему міжнародних відносин в Західній півкулі

  2. Програма "Союз задля прогресу": здобутки та прорахунки.

  3. Американсько-кубинські відносини (60-ті pp. XX ст. - поч. XXI ст.).

  4. Латиноамериканський курс адміністрацій Р.Рейгана - Б.Клінтона (80-90-ті рр. XX ст.): теоретичні розробки та практична реалізація:

    1. інтервенція США на Гренаду (1983 p.);

    2. "Панамське питання" (1989 p.);

    3. Гаїтянська криза (1994 p.).

Реферати

  • Кубинська діаспора в США: центри, лідери, основні напрями діяльності.

  • Латино-Карибська Америка в системі зовнішньополітичних пріоритетів США за адміністрації Р.Рейгана.

  • США та дювальїський режим на Гаїті (1957-1986): особливості відносин із диктаторським режимом.

  • США та проблема наркотрафіку в Латино-Карибській Америці на сучасному етані.

  • Панамський канал у стратегічних інтересах США у Західній півкулі: історія питання (ост. трет. ХІХ – кін. ХХ ст.).

Готуючись до першого питания, уважно проаналізуйте основні положення "доктрини Монро". Поміркуйте над причинами її "живучості" протягом др. пол. XIX- XX ст. Спробуйте дати відповідь на питання, чи зберігається актуальність основних положень "доктрини Монро" і в наш час? Досліджуючи друге питання, варто звернути увагу на міжнародну ситуацію в світі та у регіоні наприк. 50-х - поч. 60-х pp. XX ст. Проаналізуйте внутрішні та зовнішні чинники, які сприяли виробленню нового курсу у міжамериканських відносинах. Уважно вивчіть причини порівняно невисокої ефективності запропонованої США програми економічної допомоги. В процесі підготовки до третього питання проаналізуйте динаміку відносин між США та Кубою. Як Ви вважаєте, які фактори були визначальними для формування антикубинського курсу адміністрацій республіканців та демократів? Чому, на Вашу думку, із завершенням Холодної війни відносини між США та Кубою не нормалізувались? Чи є перспективи у вирішенні "кубинського питання" на сучасному етапі? Працюючи над четвертим питанням, основну увагу приділіть аналізу т.зв. "карибської ініціативи" адміністрації Р.Рейгана. З'ясуйте, які внутрішньо та зовнішньополітичні чинники були визначальними для її формування. Досліджуючи підпункти питання, зосередьтеся не стільки на вивченні перебігу кризових ситуацій (це потрібно для загального розуміння процесів), скільки на аналізі місця кожної з криз у регіональній стратегії США в означений період.

Джерела

Гренада: терроризм США в действии. Документы, факты, комментарии. - М., 1983. Договор между США и Панамской Республикой о Панамском канале, заключенный в Вашингтоне 18 ноября 1903 г. // Колониальная политика капиталистических держав (1870 - 1914): Практикум дли стул. / [отв. ред. Е .Е. Юровская]. Вып.1. - М. : Просвещение, 1967. - С. 318 - 320.

Monroe J. The Monroe Doctrine, 1823 / [ed. by D.Perkins] // An American Primer / [ed. by D.Boorstin]. – N - Y. : Meridian Book, 1995. - P. 274-281.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]