Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
America_Latina-RAZDACHA-2012.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
130.63 Кб
Скачать

Тема 9: Чилі: пошук ефективної моделі розвитку у 70-х – 80-х рр. Хх ст.

  1. Уряд Народної єдності: його склад та програма.

  2. Внутрішня та зовнішня політика уряду С.Альєнде, її здобутки та прорахунки.

  3. Військовий переворот 11 вересня 1973 р. та встановлення авторитарного режиму Аугусто Піночета, його основні риси.

  4. Перехід Чилі до демократії: внутрішні та зовнішні чинники.

Реферати

  • Фідель Кастро - Сальвадор Альєнде: два лідери, дві долі.../порівняльна характеристика діяльності лідерів Кубинської і Чілійської революції/.

  • Чи відбулась в Чілі соціалістична революція: аргументи "за" і "проти".

  • Чілійська революція і позиція чілійських військових.

  • Порівняльний аналіз Кубинської і Чілійської революції: ідеологія реформ, методи їх здійснення, соціальна база революцій, відносини з опозицією, вплив зовнішніх чинників.

  • Соціальний вимір чилійського «економічного дива».

  • Особливості чилійсько-радянських відносин періоду Чілійської революції.

  • Чилійсько-кубинське співробітництво (за матеріалами державного візиту до Чилі в 1971 р. Ф. Кастро).

Готуючись до першого питання, слід з'ясувати причини "полівіння" чілійського суспільства в др. пол. 60-х рр. XX ст., прослідкувати особливості політичного процесу в Чилі, в результаті якого до влади легальним шляхом прийшов до влади "лівий" президент. З'ясуйте, на яку соціальну базу спиралась нова влада, які політичні сили стояли на боці С. Альєнде, з яких міркувань, якою була позиція чілійських військових щодо перемоги "лівого" президента. Чи мала команда президента чітку програму управління країною, і яким шляхом планувалось її реалізувати? Успішна підготовка до другого питання передбачає ознайомлення із промовами президента С.Альєнде, виголошеними протягом 1970 - 1973 рр. /вони вказані у списку джерел до теми цього семінарського заняття/, інформаційні можливості цього виду історичних джерел дозволяють скласти уявлення про характер економічних реформ нового уряду, з'ясувати складнощі в процесі їх реалізації, оцінити соціальні та економічні здобутки і прорахунки. Вам пропонується проаналізувати матеріали офіційного візиту Ф.Кастро в Чілі в 1971 р. та С.Альєнде до СРСР в 1972 р. Спробуйте з'ясувати, які аспекти були визначальними для чілійсько-кубинських та чілійсько-радянських відносин. Якими, на Вашу думку, факторами визначалась досить стримана позиція СРСР щодо успіхів Чілійської революції? Якими ефективними "рецептами" щодо успіху революції "поділився" Ф.Кастро в ході свого візиту? Підготовка до третього питання передбачає аналіз характеру державної влади, який склався у Чилі за часів правління Військової хунти. Спробуйте визначити причини успішної економічної політики чилійських військових та соціальну «плату» за це чилійського суспільства. Готуючись до четвертого питання, проаналізуйте джерела опозиційного руху у Чилі, його платформу. Поміркуйте над тим, завдяки чому стала можлива перемога опозиційних сил на виборах і чому військові «спокійно» передали владу цивільним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]