Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

2.5. Тактичне маскування.

Маскування являє собою комплекс заходів, проведених з метою забезпечити скритність дій і розташування військ від будь-якого виду розвідки противника, ввести його в оману щодо угруповання наших військ, намірів, характеру і задуму бою, їхнього складу, положення і бойової готовності, утруднити йому визначення об'єктів для поразки ядерною і високоточною зброєю, а також іншими засобами. Вона здійснюється військами постійно в будь-якій обстановці і у всіх видах їхньої бойової діяльності.

Головними задачами маскування є: приховання складу й угруповання військ, їхнього розташування і маневру, пунктів управління, різних військових об'єктів (оборонних споруджень, загороджень, переправ, складів і ін.) і своїх намірів, а також імітація помилкового угруповання, показ помилкових намірів у діях військ і хибних об'єктів.

Маскування досягається: збереженням військової таємниці; скритним розміщенням і переміщенням військ і об'єктів з використанням маскуючих властивостей місцевості, темного часу доби й інших умов обмеженої видимості (туман, дощ, снігопад, низька суцільна хмарність); застосуванням табельних і підручних маскувальних засобів і фарбуванням техніки під колір місцевості; здійсненням заходів щодо радіо-, радіотехнічному, радіолокаційному, світловому і звуковому маскуванню; устаткуванням хибних споруджень та позицій, переправ і районів розташування, проведенням хибних пересувань і демонстративних дій військ; прихованим виконанням особовим складом задач по інженерному устаткуванню місцевості з дотриманням маскувальної дисципліни; використанням димових засобів.

При організації маскування командир з'єднання (частини) ставить задачі по маскуванню, вказує основні заходи, обсяг, терміни і порядок їхнього виконання, визначає сили і засоби для здійснення маскувальних заходів, призначає відповідальних осіб і встановлює порядок контролю.

Штаб з'єднання (частини) на основі рішення командира і його вказівок по маскуванню разом з начальниками родів військ, начальниками інженерної і хімічної служб з'єднання (частини) розробляє конкретні заходи щодо маскування, доводить їх до військ і здійснює контроль за їх виконанням.

Роботи з маскування виконуються підрозділами, частинами і з'єднаннями всіх родів військ і спеціальних військ, а також частинами і підрозділами тилу.

Стан маскування військ і об'єктів систематично перевіряється контрольним спостереженням із землі, повітря і моря і контрольним фотографуванням, а також засобами радіо- і радіотехнічного контролю, приладами нічного бачення й інших технічних засобів. У з'єднанні (частині) для контролю маскування залучаються офіцери штабів, родів військ, спеціальних військ і служб, а також комендантські, розвідувальні, вертолітні підрозділи і підрозділи зв'язку. Виявлені недоліки маскування негайно усуваються.

Маскування повинне бути: активним, переконливим, різноманітним, безупинним і проводитися комплексно, у строгій відповідності з прийнятим рішенням.

Активність маскування виражається в наполегливому нав'язуванні противнику неправильного уявлення про наміри, стан, розташування і діяльність наших військ і об'єктів.

Переконливість маскування полягає в тім, щоб проведені заходи здавалися противнику правдоподібними, виправданими умовами обстановки і створювали враження реальності по масштабі, часу і місцеві. Замасковані війська не повинні виділятися на місцевості, військові об'єкти повинні бути схожими на місцеві предмети і не залучати до себе уваги противника, а помилкові об'єкти мати подібність з дійсними.

Заходи щодо імітації військ і їхніх дій, а також призначення і розташування хибних об'єктів повинні бути тактично обґрунтованими.

Різноманітність у маскуванні означає виключення повторюваності задуму, прийомів, способів і застосовуваних засобів маскування, виключення всякого шаблона в проведенні її заходів.

Безперервність маскування полягає в постійному її проведенні в будь-яких умовах діяльності військ як при підготовці, так і в ході бою, а при маскуванні військових об'єктів — з початку робіт з їхнього взведення й у продовження всього періоду їхнього використання.

Комплексне проведення заходів щодо маскування означає одночасне застосування різних прийомів і способів, спрямованих на протидію всім засобам розвідки противника чи тим, що мають вирішальне значення в конкретній обстановці.

Основними способами маскування є приховання, імітація, демонстративні дії і дезінформація.

Приховання означає недопущення появи чи усунення демаскуючих ознак військ і об'єктів. Воно здійснюється частинами і підрозділами постійно, без спеціальних на те указівок вищестоящого командира (штабу).

Імітація полягає в створенні хибних розташувань військ і об'єктів, а також пересувань шляхом відтворення відповідних демаскуючих ознак.

Демонстративні дії являють собою навмисний показ діяльності реальних частин і підрозділів при пересуванні, зосередженні, веденні бою й інших дій на фальшивих напрямках.

Дезінформація полягає в доведенні до противника помилкових зведень за допомогою технічних засобів зв'язку, радіо з використанням неофіційних чи спеціальних каналів і інших засобів і способів.

Імітація, проведення демонстративних дій і заходів щодо дезінформації здійснюються тільки з дозволу чи за вказівкою старшого командира (штабу).

Збереження військової таємниці забезпечується залученням до підготовки бою строго обмеженого кола осіб і доведенням до підлеглих тільки тих даних, що їм необхідні для організації дій своїх підрозділів (частин). Це виключає можливість одержання противником даних про майбутній характері дій наших військ.

Вміле розосередження дозволяє частинам і підрозділам краще використовувати маскуючі властивості місцевості, і сховати своє розташування. При пересуванні маскування військ досягається: водінням колон по дорогах на закритій місцевості; обходом великих населених пунктів, вузлів доріг і інших добре видимих орієнтирів; рухом машин уночі з виключеними чи затемненими приладами висвітлення; завчасним устаткуванням штучними масками відкритих ділянок доріг, що переглядаються з боку противника; радіомовчанням або обмеженням роботи радіозасобів у колонах; розосередженням колон по фронті і глибині.

Потайливі пересування військ, пов'язані зі зміною районів їхнього розташування, пунктів управління, позиційних районів ракетних військ і районів вогневих позицій артилерії, сприяють обману противника й утруднюють йому вибір цілей для нанесення вогневих ударів. Такі пересування проводяться відповідно до задуму дій.

Використання властивостей місцевості, що маскують, є найбільш простим і доступним способом приховання військ. Природними масками є нерівності рельєфу (яри, ущелини, зворотні схили висот), рослинність (ліс, чагарник, висока трава, сади і т.д.), будівлі усіх видів і інші місцеві предмети. При розташуванні військ у ярах, біля крутостей обривів, у різного роду возвишень варто займати тіньові ділянки, а возводимые укриття для особового складу і бойової техніки ховати масками-перекриттями.

Темний час доби й інші умови обмеженої видимості ховає війська від спостереження противника й утруднює ведення ним розвідки. Тому такі умови повинні максимально використовуватися для потайливого пересування військ і інших видів їхньої бойової діяльності.

Табельні і підручні маскувальні засоби і маскувальне фарбування техніки, інженерних споруджень і інших об'єктів ховають демаскуючі ознаки особового складу і техніки, додаючи їм подібність із фоном навколишньої місцевості, і відшкодовують відсутність чи недолік природних масок.

Радіо- і радіотехнічне маскування здійснюється для приховання своїх військ і особливо пунктів управління від радіорозвідки противника. Вона досягається: обмеженням чи повною забороною у визначені періоди часу роботи своїх радіозасобів на передачу; строгим дотриманням радіодисципліни і встановленого режиму роботи; експлуатацією радіозасобів при мінімально необхідній потужності випромінювання; усуненням особливостей у роботі передавальних пристроїв і операторів; застосуванням хибного радіообміну у визначених районах, у тому числі в колишніх районах розташування з'єднань і частин.

Радіолокаційне маскування досягається: умілим використанням маскуючих властивостей місцевості; розташуванням військ і бойової техніки за зворотними схилами висот і на узліссях гаїв; установкою штучних радіолокаційних масок; зменшенням отражаючих властивостей техніки, що знаходиться на позиціях, шляхом маскування її підручними засобами і спеціальними матами; використанням уголковых відбивачів; застосуванням макетів, що імітують різні види бойової техніки й ін.

Світлове маскування досягається: умілим застосуванням приладів нічного бачення; вимиканням (затемненням) приладів висвітлення на машинах при русі вночі; затемненням робочих приміщень на пунктах управління; розташуванням артилерії на вогневих позиціях за укриттями, що ховають заграву спалахів при пострілах; забороною розводити багаття в районах розташування підрозділів і видаленням з цих районів майстерень, що використовують прилади висвітлення.

Звукове маскування застосовується для зменшення і заглушіння виникаючих у ході бойової діяльності військ демаскуючих шумів і звуків (робота моторів, брязкіт гусениць і ін.), а також для імітації шумів і звуків. Глушіння шумів і звуків виробляється створенням звукових завіс, що поглинають звуки об'єктів що маскуються (веденням артилерійського вогню, польотами літаків на низьких висотах, підривом зарядів ВР, роботою моторів без глушителів, звуковещательных установок і станцій, а також інших технічних засобів). Імітація шумів і звуків здійснюється в районах, не зайнятих військами, і передбачає введення противника в оману.

Побудова хибних позицій, устаткування хибних районів і об'єктів, проведення хибних пересувань і демонстративних дій здійснюються для нав'язування противнику неправильного уявлення про угруповання, наміри і дії своїх військ, ці заходи ретельно погоджуються між собою, узгоджуються із сусідами, доповідаються старшому начальнику і виконуються відповідно до його задуму.

Скритність виконання задач по інженерному устаткуванню місцевості досягається використанням темного часу доби та інших умов обмеженої видимості, а також застосуванням інженерної техніки за межами наземного спостереження і чутності противника.

Димові засоби застосовуються для того, щоб утрудняти противнику спостереження, ведення прицільного вогню і прицільного бомбометання, а також увести його в оману про угруповання наших військ. Це досягається осліпленням його пунктів спостереження і вогневих засобів, димовим маскуванням своїх військ і об'єктів тилу і застосуванням димових засобів у хибних районах розташування.

В умовах застосування противником систем високоточної зброї роль маскування значно зростає. При цьому особливу увагу необхідно приділяти завчасній підготовці маршрутів, що включає: установку вертикальних пришляхових масок з металевої сітки на відкритих ділянках маршрутів; застосування макетів, щокочують, у сполученні з металевими уголковыми відбивачами і тепловими імітаторами; постановку горизонтальних димових завіс і розкидання теплових пасток для снарядів з інфрачервоними голівками самонаведення; демонстративні дії, а також максимальне використання маршрутів, що проходять через лісові масиви, ущелини, яри, уздовж лінії електропередачі.