Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

2.4. Радіоелектронна боротьба.

Радіоелектронна боротьба — це сукупність взаємопов’язаних по меті, задачам, місцю і часу заходів і дій військ по виявленню систем і засобів управління військами і зброєю противника, їх ядерній, вогневій поразці, захопленню (виводу з ладу) і радіоелектронному придушенню, а також по радіоелектронному захисту своїх систем і засобів управління військами і зброєю та протидії технічним засобам розвідки противника.

Радіоелектронна боротьба в з'єднанні (частині) організується і здійснюється на основі рішення командира, його вказівок і розпорядження штабу (з'єднання) по радіоелектронній боротьбі.

При організації в з'єднанні (частині) боротьби з радіоелектронними системами і засобами управління військами і зброєю противника командир повинен виходити з наступних положень:

- боротьбу з ними необхідно вести у всіх видах бою і безупинно на всьому його протязі;

- управління військами і зброєю противника необхідно дезорганізовувати одночасно у всіх командних інстанціях, починаючи з батальйонної.

Заходи щодо дезорганізації управління направляються на нейтралізацію дій розвідки противника, поразки пунктів управління, придушення роботи його системи зв'язку і наведення зброї. При цьому основні зусилля направляються в першу чергу на дезорганізацію управління засобами ядерного нападу противника і його розвідувально-ударних комплексів, а при веденні бою без застосування ядерної зброї, на дезорганізацію управління звичайними найбільш могутніми і високоточними вогневими засобами в головному угрупованні противника.

Виходячи з можливостей наявних у з'єднанні засобів поразки і радіоелектронного придушення боротьба з радіоелектронними засобами противника повинна організовуватися в наступі у всій смузі і на всю глибину бойової задачі; найбільше ретельно вона організується на глибину найближчої задачі. В обороні організація її передбачається у всій смузі по задачах, розв'язуваним військами.

Перед прийняттям командиром рішення штаб на основі оцінки радіоелектронної обстановки готує пропозиції по радіоелектронній боротьбі в майбутньому бої. У цих пропозиціях указуються: які пункти управління і радіоелектронні засоби якими силами і засобами необхідно вразити, захопити, вивести з ладу; з якого рубежу, коли і які радіоелектронні засоби придушувати; які ділянки місцевості замаскувати від радіолокаційної розвідки противника і його оптико-електронних засобів; на який час управління противника повинне бути дезорганізоване.

В інтересах організації радіоелектронної боротьби командир з'єднання вказує: які пункти управління і радіоелектронних об'єктів і до якого часу необхідно розкрити; пункти управління і радіоелектронні об'єкти противника, що підлягають ядерній і вогневій поразці і захопленню (виводу з ладу), та сили і засоби які для цього залучаються; коли, якими засобами перешкод і в яких частинах і підрозділах противника необхідно придушити радіоелектронні засоби; основні заходи щодо радіоелектронного захисту систем і засобів управління частинами (підрозділами); заходи щодо протидії технічним засобам розвідки противника.

Після прийняття командиром рішення штабом з'єднання розробляється план радіоелектронної боротьби. На плані, який розробляється на карті, відображаються об'єкти противника, що підлягають поразці і радіоелектронному придушенню, основні задачі, розв'язувані звичайною зброєю, а також підрозділами радіоелектронного придушення, райони (рубежі) їхнього розгортання, напрямки переміщення (маневру) підрозділів у ході бою, рубежі, що маскуються в радіолокаційному відношенні.

Заплановані штабом з'єднання (частини) заходи щодо дезорганізації управління у виді конкретних задач доводяться до військ, сил і засобів, які залучаються до радіоелектронної боротьби.

Радіоелектронне придушення здійснюється в сполученні з поразкою об'єктів управління і радіоелектронних засобів противника вогневими засобами.

Порядок радіоелектронного придушення елементів системи управління противника тісно погоджується з задачами, розв'язуваними військами. Радіоелектронні засоби пунктів управління його ракетних частин і артилерії, з'єднань, бригад, авіації, а також станції наведення ракет, радіолокаційні станції розвідки наземних рухомих цілей і управління артилерією противника уражаються в міру їхнього виявлення. Вивід з ладу оптико-електронних засобів проводиться перед атакою своїх військ у наступі і з початком атаки противника в обороні.

З метою забезпечення стійкості і безперебійної роботи своїх радіоелектронних засобів в умовах радіоперешкод, створюваних противником, а також ослаблення взаємних перешкод при роботі своїх радіоелектронних засобів у з'єднанні проводяться заходи радіоелектронного захисту. До них відносяться: установлення визначеного режиму роботи і порядку використання діапазонів частот радіо-, радіорелейних і радіолокаційних станцій, а також створення резервних радіомереж і напрямків зв'язку; робота радіозасобів на антенах спрямованого випромінювання, на знижених потужностях і з урахуванням екрануючих властивостей місцевості; заборона відкритих передач по радіо документів великого обсягу; дотримання норм частотно-територіального розносу радіоелектронних засобів.

Важливе місце в радіоелектронній боротьбі займає протидія технічним засобам розвідки противника, спрямована на виключення чи утруднення добування його розвідкою зведень про наші війська. Воно включає усунення (ослаблення) чи навмисне відтворення демаскуючих ознак військ і об'єктів шляхом приховання, технічної дезінформації, а також поразкою, захопленням (виводом з ладу) і радіоелектронним придушенням технічних засобів розвідки противника і систем управління ними.