Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

2. Основні завдання що виконує тилове забезпечення

Тилове забезпечення являє собою сукупність заходів, здійснення яких дозволяє забезпечити війська усіма видами матеріальних засобів із метою підтримки їхньої боєздатності і створення сприятливих умов для успішного виконання поставлених задач. Тилове забезпечення задовольняє матеріальні, транспортні, побутові й інші потреби військ при підготуванні й у ході бою, при пересуванні і розташуванні на місці.

Тилове забезпечення організується і здійснюється в тісній взаємодії з бойовим і технічним забезпеченням на основі погодженого рішення питань: розміщення, переміщення, захисту, охорони й оборони частин і підрозділів тилу і технічного забезпечення; виконання усіх видів військових перевезень, у тому числі підвозу озброєння, техніки, ракет, боєприпасів, пального й інших матеріальних засобів; організації евакуації поранених і хворих; використання шляхів підвозу й евакуації, транспортних засобів і місцевих ресурсів; організації управління і зв'язку.

Основою організації тилового забезпечення є рішення командира, його вказівки і розпорядження по тилу старшого начальника.

У вказівках по тиловому забезпеченню командир звичайно визначає: задачі тилу і напрямок зосередження його основних зусиль; райони розміщення тилу, напрямку його переміщення, а в обороні, крім того, запасні райони; терміни і розміри створення в частинах (підрозділах) запасів матеріальних засобів і черговість їхнього підвозу; норми витрати пального, а при необхідності й інших матеріальних засобах; порядок і терміни заправлення техніки пальним; шляхи підвозу й евакуації, терміни їхньої підготовки, виділені для цього сили і засоби; порядок надання медичної допомоги пораненим і хворим і їхньої евакуації; основні санітарно-гігієнічні і протиепідемічні заходи, заходи щодо захисту, охороні й обороні тилу; терміни готовності тилу; місце тилового пункту управління.

Основним організатором тилового забезпечення є заступник командира по тилу. Він несе відповідальність за організацію всебічної підготовки тилу; погоджене розміщення і переміщення частин (підрозділів) тилу і технічного забезпечення; підвіз усіх видів матеріальних засобів, крім окремого виду ракет, що доставляються спеціальними транспортними засобами, а також за підвіз і збереження води; використання автомобільних підрозділів, шляхів підвозу й евакуації; матеріальне, інші види тилового забезпечення і технічне забезпечення по підлеглих службах; захист, охорону, оборону, зв'язок тилу і управління їм.

Розпорядження (вказівки) заступника командира по тилу з цих питань є обов'язковими для всіх начальників родів військ і служб, командирів частин і підрозділів.

Заступник командира по тилу розробляє план тилового забезпечення з пояснювальною запискою (необхідними розрахунками).

Заступник командира по тилу організує тилову розвідку, що ведеться силами і засобами частин і підрозділів тилу. Основними її задачами є: вибір районів розміщення частин і підрозділів тилу, шляхів підвозу й евакуації; розвідка джерел води і визначення потреб у силах і засобах для їхньої підготовки; установлення наявності місцевих ресурсів і можливостей їхнього використання для тилового забезпечення частин (підрозділів); визначення санітарно-епідемічного і ветеринарно-санітарного стану смуги (ділянки) дій з’єднань (частин).

Тилове забезпечення включає великий комплекс заходів різноманітних видів забезпечення. До нього відносяться:

- матеріальне,

- транспортне,

- ветеринарне,

- торгово-побутове,

- квартирно-експлуатаційне

- фінансове забезпечення.

Найбільше важливе значення для своєчасного і повного забезпечення бою є матеріальне забезпечення.

Матеріальне забезпечення здійснюється для своєчасного і повного задоволення потреб підрозділів і частин у матеріальних засобах. Воно включає одержання і зберігання матеріальних засобів, їхнє відправлення або видачу загальновійськовим підрозділам і частинам, підрозділам і частинам родів військ, спеціальних військ і тилу, доведення призначених норм безпосередньо до споживачів, створення необхідних запасів. Матеріальне забезпечення здійснюється централізовано, по планах і розпорядженням старших начальників, що відповідають за безперебійне забезпечення підпорядкованих частин і підрозділів матеріальними засобами, їхнє раціональне використання й ощадлива витрата.

До матеріальних засобів відносяться усі види озброєння, бойової й іншої техніки, боєприпаси, пальне, продовольство, засоби захисту, інженерне, речове, медичне й інші види майна, матеріали і рідини різноманітного призначення, а також вода.

Щоб своєчасно і повно задовольняти потреби підрозділів і частин в умовах застосування противником зброї масового ураження, високоточної і запалювальної зброї, необхідно завчасно створювати достатні запаси необхідних матеріальних засобів, правильно їх ешелонувати і безперебійно поповнювати їхня витрати і втрати. Запаси матеріальних засобів достатньо великої номенклатури й у розмірах, що дозволяють із необхідною оперативністю задовольняти потреби військових формувань у матеріальних засобах, утримуються на базах і складах вищих ланок тилу. Ці бази і склади служать головними джерелами надходження матеріальних засобів на склади старшої ланки військового тилу, а відтіля вони по розпорядженнях відповідних начальників у міру необхідності надходять у нижчестоящу ланку тилу. Іноді матеріальні засоби підвозяться в з'єднання і частини без перевантаження, минаючи проміжні бази і склади.

Частини і підрозділу одержують необхідні матеріальні засоби в межах виділених їм ресурсів, відповідно до їхніх реальних потреб і з урахуванням необхідності мати визначені запаси матеріальних засобів. Ці запаси, іменовані військовими, створюються в установлених розмірах і призначаються для своєчасного і безперебійного забезпечення потреб підрозділів і частин. Розміри запасів визначаються старшим командиром до початку кожного бою в залежності від його характеру і гаданого розмаху, ролі підрозділу або частини у вирішенні загальної бойової задачі, очікуваної витрати матеріальних засобів, можливостей їхнього підвозу і використання місцевих ресурсів.

У залежності від обстановки по розпорядженню старшого командира можуть створюватися додаткові запаси матеріальних засобів. У ході бою може здійснюватися маневр засобами для забезпечення підрозділів і частин, що виконують головну задачу, при переносі зусиль на новий напрямок, відновленні боєздатності військ після ядерних або хімічних ударів противника, масованого застосування їм високоточної зброї й в інших випадках.

Військові запаси матеріальних засобів утримуються і перевозяться в транспорті підрозділів і частин, у бойових і інших машинах, при озброєнні й особовому складі. Зберігаються і перевозяться вони, як правило, у надійній тарі, укупорке або укритими, із тим щоб забезпечити їхню цілість, охоронити від зараження радіоактивними, що отруйними речовинами або бактеріальними засобами.

Військові запаси матеріальних засобів діляться на видаткову частину і непорушний запас, а по пальному - незнижуємий запас. За рахунок видаткової частини військових запасів задовольняються матеріальні потреби частин і підрозділів. Недоторканний (незнижуємий) запас витрачається в особливих випадках, як правило, із дозволу командира полку, а у випадку, що не терпить зволікання, із дозволу командира батальйону.

Основою своєчасного і повного задоволення матеріальних потреб військ є безперебійний підвіз їм необхідних матеріальних засобів. Він здійснюється для поповнення витрат і втрат матеріальних засобів у підрозділах і частинах і створення необхідних запасів цих засобів. Підвіз включає підготування матеріальних засобів до перевезення, навантаження на транспортні засоби, транспортування від місць зберігання або ремонту до пунктів призначення і розвантаження. Його безперебійність забезпечується чітким плануванням, централізованим використанням засобів підвозу, своєчасним наближенням підрозділів тилу з запасами матеріальних засобів до військ що ведуть бій, механізацією навантажувально-розвантажувальних робіт, підтримкою шляхів підвозу в справному стані, надійною охороною автомобільних колон під час пересування.

Підвіз матеріальних засобів звичайно здійснюється транспортом вищестоящої ланки, проте при необхідності можуть залучатися і транспортні засоби підрозділів і частин. Якщо обстановка потребує й умови дозволяють, матеріальні засоби можуть доставлятися через інстанцію униз, а пальне і боєприпаси - безпосередньо до бойових машин і на вогневі позиції артилерії. При поверненні транспорт підвозу використовується для евакуації поранених і хворих, ушкоджених озброєння, техніки і майна.

Забезпечення особового складу гарячою їжею, продовольством і водою здійснюється через продовольчі пункти підрозділів, що розгортаються на місцевості з гарними захисними і властивостями, що маскують, зручні під'їзні шляхи і сприятливі в санітарному відношенні. Якщо є можливість, здійснюється триразове харчування особового складу з доставкою гарячої їжі. Якщо такої можливості немає, харчування може бути дворазовим із видачею частини добової норми продуктів у сухому виді.

Ветеринарне забезпечення організується і здійснюється з метою збереження боєздатності особового складу, попередження і ліквідації хвороб військових тварин. Воно включає: проведення заходів ветеринарної служби по охороні особового складу від хвороб, спільних для людей і тварин; ветеринарно-санітарний нагляд за забезпеченням військ продовольством, сировиною тваринного і рослинного походження, фуражем і їх ветеринарно-санітарною експертизою; участь у проведенні ізоляційно-обмежувальних і інших заходів при ліквідації наслідків застосування противником зброї масового ураження; ветеринарне обслуговування військових тварин. Ветеринарне забезпечення організовується і здійснюється лікарями ветеринарної медицини з`єднань і частин.

Торговельно-побутове забезпечення в з`єднаннях та частинах організовується і здійснюється з метою своєчасного і повного задоволення потреб особового складу в товарах та побутовому обслуговуванні. Воно включає: продаж товарів військового асортименту, промислових та продовольчих товарів відповідно до затвердженої номенклатури і норм; ремонт обмундирування та надання інших побутових послуг. Здійснюється установами торговельно-побутового обслуговування (виїзними автолавками, магазинами, майстернями) оперативного тилу.

Квартирно-експлуатаційне забезпечення в з`єднаннях та частинах організовується і здійснюється з метою створення необхідних житлово-побутових умов для особового складу при розквартируванні та тимчасовому розміщенні. Воно включає: надання частинам (підрозділам) казармено-житлового фонду, комунальних споруд і всіх родів комунальних послуг; технічну експлуатацію і ремонт казармено-житлового фонду та комунальних споруд. Організовується заступниками командирів з тилу; здійснюється установами квартирно-експлуатаційного забезпечення оперативного тилу, за необхідності залучаються також сили і засоби з`єднань (частин).

Фінансове забезпечення в з`єднаннях та частинах організовується і здійснюється з метою своєчасного і повного задоволення потреб частин (підрозділів) у коштах. Воно включає: фінансове планування та фінансування частин (підрозділів); витребування, отримування, зберігання, економну і доцільну витрату коштів; фінансовий контроль; облік та звітність. Безпосередньо планується і організовується начальником фінансової служби; здійснюється установами фінансового забезпечення та посадовими особами фінансової служби з`єднань (частин).

Кошти частинам відпускаються фінансовим органом з`єднання шляхом видачі чеків на отримання готівки з бюджетного поточного рахунку з`єднання, відкритого у польовій установі Національного банку. Чеки виписуються на ім`я начальника фінансової служби частини або особи, яка його заміщує.

У складних умовах сучасного загальновійськового бою, при пересуванні військ і навіть при розташуванні їх на місці підрозділам і частинам тилу прийдеться вирішувати стоячі перед ними задачі при наявності постійної погрози нападу наземного і повітряного противника. Тому завжди необхідно приділяти належну увагу охороні й обороні тилу.

Охорона й оборона тилу здійснюються з метою заборони раптового нападу наземного і повітряного противника на тилові об'єкти і відбиття його ударів. Ці цілі досягаються в результаті проведення комплексу заходів, здійснюваних силами і засобами самих підрозділів і частин тилу. При необхідності по розпорядженню старшого командира для вирішення задач охорони й оборони тилу можуть виділятися додаткові сили і засоби за рахунок бойових підрозділів.

У залежності від умов обстановки в районах розміщення тилових об'єктів здійснюються безпосередня охорона, вартова служба, сторожова охорона: виставляються спостерігачі і сторожові пости, висилаються дозори, парні патрулі й інші органи охорони, приймаються заходи для заборони проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника і місцевих жителів до об'єктів що охороняються і максимальному обмеженню пересування місцевого населення на шляхах підвозу й евакуації.

Для забезпечення надійної охорони в шляху проходження автомобільного транспорту, що здійснює підвіз або евакуацію, виділяються підрозділи або команди супроводу. Під час прямування водії машин і особовий склад, що супроводжує поранених, хворих або запаси матеріальних засобів, повинні додержуватися пильність і знаходитися в постійній готовності до відбиття раптового нападу противника на колони , що пересуваються.

У інтересах оборони тилу організується спостереження за наземним і повітряним противником, оповіщення тилових підрозділів і частин про погрозу його нападу. Завчасно встановлюється порядок збору і дій по бойовій тривозі особового складу на кожному об'єкті тилу. Для знищення диверсійно-розвідувальних груп і боротьби з повітряними десантами у випадку їх проникнення до об'єктів тилу або висадки поблизу цих об'єктів, для гасіння пожеж, що виникнули в результаті застосування противником запальної зброї, і вирішення інших раптово виникаючих задач призначаються чергові підрозділи або спеціальні команди.

Періодична зміна тиловими частинами (підрозділами) районів розміщення здійснюється приховано і в короткі строки під керівництвом їх командирів на підставі розпоряджень старших начальників. Ці райони заздалегідь повинні бути відрекогносційовані і, за можливості, підготовлені.

Інженерне обладнання районів розміщення тилових пунктів управління та частин (підрозділів) тилу здійснюється їх силами і засобами. За необхідності рішенням командира з`єднання (частини) для цього можуть виділятися додаткові сили і засоби. Залежно від завдань, які виконуються, та наявності часу обладнуються фортифікаційні споруди відкритого і закритого типу для особового складу, техніки тилу та запасів матеріальних засобів. Район розміщення бригадного тилу повинен мати не менше двох виходів до найближчого шляху підвозу і евакуації.

На випадок ведення кругової оборони об'єкта тилу намічаються позиції і здійснюється їх фортифікаційне устаткування, характер і ступінь якого залежать від обстановки, забезпечується маскування позицій. Поблизу місць роботи особового складу на кожному тиловому об'єкті відриваються щілини.

При виконанні задач підвозу або евакуації визначається порядок дій особового складу колон тилу у випадку нападу наземного і повітряного противника при подоланні небезпечних ділянок маршрутів прямування, особливо мости, тоннелі, перевали, гірські проходи.

Напад противника на об'єкти тилу особовий склад тилових підрозділів і частин повинний бути готовий відбивати самостійно, не надіятись на засоби старшого начальника, тому що в кризові моменти бою може виявитися неможливим відвернути сили і засоби для надання помочі. Тому відбиття нападу на об'єкти тилу повинно проводитися з притягненням усіх сил і засобів тилових підрозділів, а також бойових розрахунків і екіпажів бойової техніки, що знаходиться в ремонті, легкопоранені і хворої, спроможні вести бій. Знищення повітряного противника здійснюється в загальній системі протиповітряної оборони, а також силами і засобами, що знаходяться в районах розташування тилових об'єктів.

Управління тилом є складовою частиною управління військами. Воно здійснюється командиром особисто, а також через штаб, заступників по тилу і по технічній частині (по озброєнню), начальників родів військ, спеціальних військ і служб. Ці посадові особи організують роботу тилу на основі рішення і вказівок командира, а також розпоряджень відповідних начальників вищестоящої ланки з питань тилового забезпечення. При підготуванні бою або інших дій військ задачі по тиловому забезпеченню в залежності від обстановки доводяться до виконавців наказами або розпорядженнями по тилу, у ході бою - короткими розпорядженнями, що віддаються підлеглим переважно по технічних засобах зв'язку або при особистому спілкуванні.

Управління підрозділами і частинами тилу може здійснюватися з будь-якого пункту управління, але головним є тиловий пункт управління, очолюваний заступником командира по тилу з необхідними для рішення питань тилового забезпечення засобами зв'язку і пересування.

ІІІ. Висновки - 5 хвилин

  • нагадати тему і ціль заняття;

  • відповісти на запитання які виникли у ході заняття;

  • підвести підсумки і зробити короткий розбір заняття;

- дати завдання для самостійної роботи.

Викладач кафедри тактики та оперативного мистецтва

майор С.П. ГРИШИН

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ТАКТИКИ ТА ОПЕРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри тактики

та оперативного мистецтва

полковник С. А.ШВОРОВ

“___”____________________2006 р.

ЛЕКЦІЯ