Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalne_pravo.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
295.93 Кб
Скачать

Суб’єкт злочину.

  1. ознаки загального та спеціального суб’єкта злочину.

Це фіз, осудна особа, досягла певного віку. Питання відповідальності юридичних осіб. В теорії це питання дуже дискусійне, багато ставляться негативно. В Росії теж така ситуація. Насьогодні в КК це положення не зафіксоване.

Вік крим відповідальністі – з 16, як виняток з 14 років – є деякі злочини за вчиненя яких фактично відповідальність з 18 років – призовник – особа, яка досягла 18 років, ст. 304 – втягненяя неповнолітніх у злочинну діяльність – багато років і ППВСУ – крим відповідальність настає з 18 років, бо доросла особа має більш дієвий вплив на неповнолітнього.

Поняття “неосудності” і “осудності” – дискусії; з прийняттям чинного кодексу з’явил новелла у ст. 20 КК – обмежена осудність. До сьогоднішнього дня єдиної думки немає.

Ст. 76. 77

До обмежено осудних може бути застосоване покарання, та поряд з покаранням можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру, на відміну від неосудних. Це питання врегульоване, Є психіатричні установи, тому надає можливість не тільки карати а й лікувати.

Р. Максимович “Досягнення віку, з якого настає крим відповідальність, як загальна ознака спеціальнго суб’єкта злочину”.

Питання визначення віку як загальної ознаки спеціального суб’єкта злочину в різний час вивчали у своїх працях В. О. Навроцький, О. Я. Свєтлов, В.Г. Павлов.

Ч. 2 ст. 18 КК спеціальним суб’єктом злочину є фізична осудна особа, що вчинила у віці, з якого може наставати кримінальна відповідальність, злочин, суб’єктом якого може бути лише певна особа.

У КК нічого не сказано про мінімальний вік з якого може наставати кримінальна відповідальність за вчинення злочину спеціальним суб’єктом. Таким спеціальним суб’єктом є, наприклад,

  • мед працівник (ст. 131, 132 134 ч. 2; 139-142; 144, 145, 151,168 ч. 2), який може притягуватися до кримінальної відповідальності (в цьому році присвоюється кваліфікація лікаря) з 24 років після отримання відповідної освіти.

  • Мінімальний вік осіб, які вчиняють військові злочини – вони можуть бути вчинені військовослужбовцями, військовозобов’язаними під час проходження ними навчальних або спеціальних зборів, а також призовниками. На військову службу призиваються громадяни україни, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 18 років.

  • Суб’єктом складу злочину передбачених ст. 328, 329 є особа, якій довірена держ таємниця.

Вид спеціального суб’экта злочину впливає на вирішення питання про вік, з якого може особа підлягати кримінальній відповідальності.

О. Сапожнікова “Особливості вікового критерію кримінальної відповідальності”

Вік – обов’язкова ознака суб’єкта злочину. Щодо визначення поняття вік, малолітня особа, неповнолітній, то законодавець залишив це на розсуд осіб, які керуються нормами крим зак-ва у своїй практичній діяльності. Пропонує передбачити у ЗЧ КК главу “Визначення основних понять”, де навести визначення раніше зазначених понять.

В. Марчак. “Обмежена осудність як ознака суб’єкта злочину”

Поряд із віком осудність є також необхідною ознакою суб’єкта злочину. Це встановлено у ст. 18 КК – суб зл є фіз осудна особа. Вік і осудність – це ознаки, які пов’язані між собою та взаємообумовлюють і доповнюють одне одного у складі злочину.

Осудність - психічний стан особи, при якому вона в момент вчинення злочину була здатна усвідомлювати хар-р своєї поведінки і керувати нею.

Обмежено осудна особа – під час вчинення злочину, через наявний у неї психічний розлад не була спроможна повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Осудність чи обмежена осудність має велике значення, як і вік, не тільки для встановлення суб’єкта злочину як кримінально-правового поняття, але для всього складу в цілому, оскільки при відстутності цих ознак чи однієї з них буде відсутній і суб’єкт злочину. Обмежено осудною може бути визнана не тільки психічно здорова особа, а й особа, яка має деякі психічні розлади, які дають їй можливість у момент вчинення злочину оцінювати свої дії в конкретній обстановці та ситауції. Тому спроможність особи хача б частково усвідомлювати те, що вона вчиняє, свої дії, є підставою для визнання її суб’єктом злочину.

Неосудна особа – не підлягає крим відповідальності, до таких осіб застосовують примусові заходи медичного характеру.

Визнання особи обмежено осудною обов’язково враховується при призначенні покарання судом і може бути підставою для застосування примусових заходів мед хар-ру.

Ст. 28 КК дещо змінена – ч. 4 – новелла 5 і більше, раніше було 3 і більше, до 2008 року.

Ст. 255 і ч. 4 ст. 28 мають бути узгоджені, але в останній визначена мета – вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, а в першій – вяинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]