Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalne_pravo.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
295.93 Кб
Скачать

Об’єкт як елемент складу злочину.

Право України 99р. № 6 “Цінності як об’єкт злочину”

Монографія Злочини проти здоров’я населення та система заходів з його охорони. 2004р.

Об’єкт як елемент складу злочину

Вимоги до ознаки складу злочину:

  1. права і інтереси особи, соціальні зв’язки

матеріалізований і нематеріалізований об’єкт.

Права і інтереси – суб’єктивні права потерпілої від злочину сторони.

Соціальні зв’язки є конструктивною ознакою, відображена специфіка об’єкта саме цього злочину. Звертаємо увагу на конкретні взаємодії, субординація учасників правовідносин.

Теорія адекватності

Адекватна теорія причинності – надавати крим-праове значення типовим причинам.

Обстановка – сукупність обставин (умов) за яких вчиняється злочин.

Місце і час – це теж умова. Обстановку з цією метою треба з’ясовувати по чітких критеріях - які події відбувались у тій сфері, де відбувались ці діяння.

У деяких складах злочину специфіку становить не час, місце, обстановка, а певне поєднання цих ознак. Воно має властивості, які притаманні зовнішньому оточенню діяння.це поєжнання запропоновано назвати “ситуацією вчинення злочину”. Практичне значення цього підходу можна побачити на прикладі хуліганства (умисні дії, що грубо порушують громадський порядок, супроводжуються особливою зухвалістю, винятковим цинізмом, мотив – явна неповага до суспільтва – надто широке тлумачення цього злочину). Дії, які грубо поруш гром порядок; громадське місце – не обов’язково, час – теж, але така ситуцація – місце, час, обстанвка – обов’язково; норми, які вимагають дотримання такого порядку.

Кількісними компонентами є поєднання особливостей місця часу і обстановки і обов’язково однією з складових є або гром місце або прилюдність (деякі кажуть, що необов’язково – але як можна проявити явну неповагу до суспільства там, де немає людей).

Треба ввирішити який мотив переважав, якщо мотив проти особи – то особивстий (може бути на грунті сильного душевного хвилювання, чи слабкий особистий мотив – виникає на грунті спілкування з конкретною особою, але це невизначена неприязнь, та і приводу особливо не було.. ), якщо ні - то хуліганський – тут обов’язкове дослідження обстановки – які події відбувалися.

Ситуація вчиненя злочину – це специфічне поєднання особливостей місця, часу та обстановки вчинення злочину.

1. За такої ситуації існують суспільні відносини, які виступають компонентами об’кта даного злочину;

2. безпосередньо функціонують норми, які регулююють ці відносини;

кількісна хар-ка ситуації в тому, що її складовими є певні комбінації місця6 часу і обстановки.

Вина, мотив і мета

1. відмінність між прямим і непрямим умислом – різниця за вольовим моментом; прямий – особа бажала настання наслідків, а непрямий – не бажала, хоча і свідомо припускала; прямий – особа передбачає або реальну можливість, невідворотність наслідку, непрямий – реальна можливість наслідку, але невідворотність не характерна.

Злочын   з формальним складом – як ставиться особа до діяння,

Складна вина – в теоріі питання заплутане,

Змішана і подвійна – різне ставлення до діяння і наслідку

Подвійна – коли для цього злочину хар-но, що в результаті діяння настає 2 наслідки – заподіяння тяжк тіл ушкодження , що потягло смерть потерпілого. Особа умисно заподіяла тяжке тілесне ушкодження, але до смерті ставлення необережне. Бажано, щоб законодавець це врегулював. У зарубіжних країн це є.мотив є єдиним критерієм відмежуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]