Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вроді Панашій.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
212.02 Кб
Скачать

Повідомлення про помилки bios

Після включення живлення комп'ютера починає виконуватися процедура POST. При виникненні помилки з'являється повідомлення, що вказує її причину. Якщо не вдається ініціалізувати відеоадаптер, коди помилок будуть звуковими. Крім того, код помилки в шістнадцятиричному виді вирушає в порт введення-виведення з адресою 80h. Цей код може бути інтерпретований спеціальною платою, поміщеною в роз'єм розширення системної плати(мал. 5.11).

Плати POST включають дворозрядний шістнадцятиричний дисплей, використовуваний для виведення номера виконуваної в певний момент часу тестової програми.

Перед виконанням кожного тіста шістнадцятиричний числовий код номера програми

передається в порт. У тому випадку, якщо відбувається збій тестової програми, який призводить до блокування машини, шістнадцятиричний код останнього виконуваного тіста залишається на дисплеї плати.

Більшість тестових програм виконуються в системі ще до включення відеоплати

зокрема при використанні дисплеїв EGA або VGA. Таким чином, безліч помилок

що призводять до " зависання" системи, можуть статися до того, як з'явиться можливість вивести код помилок на монітор. Далеко не усі помилки призводять до генерування звукового

сигналу, тому при виникненні проблем певного роду(наприклад, при збої пам'яті у банку 0) система може здатися абсолютно безживною. В цьому випадку для визначення причини " зависання" слід скористатися платою POST.

Коди помилок, що відображаються платою POST, повністю залежать від базової системи введення-виведення.

AMI BIOS всех версий информируют пользователя об успешном окончании процедуры самотестирования характерным «писком» — одним длинным звуковым сигналом, после чего управление передается загрузчику операционной системы. AMI BIOS всіх версій інформують користувача про успішне закінчення процедури самотестування характерним «писком» - одним довгим звуковим сигналом, після чого управління передається завантажувачу операційної системи.

Чтобы вы могли услышать этот звуковой сигнал, системный блок компьютера или ноутбук должны быть оборудованы системным динамиком — встроенной «пищалкой». Щоб ви могли почути цей звуковий сигнал, системний блок комп'ютера або ноутбук повинні бути обладнані системним динаміком - вбудованою «пищалки». Увы, это условие выполняется далеко не всегда. На жаль, ця умова виконується далеко не завжди. Иногда производитель экономит на копеечном аксессуаре, и загрузка происходит в полной тишине. Іноді виробник заощаджує на копійчаному аксесуар, і завантаження відбувається в повній тиші.

Если же что-то пошло не так, в процессе прохождения процедуры POST выявлены те или иные неполадки, BIOS компьютера сообщит об этом с помощью комбинации из нескольких звуковых сигналов, указывающих на сбойный компонент. Якщо ж щось пішло не так, в процесі проходження процедури POST виявлені ті чи інші неполадки, BIOS комп'ютера повідомить про це за допомогою комбінації з декількох звукових сигналів, які вказують на зіпсований компонент. В большинстве случаев, когда проблемы не затрагивают видеокарту, вы увидите и сообщение об ошибке на экране компьютера. У більшості випадків, коли проблеми не зачіпають відеокарту, ви побачите і повідомлення про помилку на екрані комп'ютера. Но если инициализировать видеокарту не удалось (например, она сама является источником проблем), звуковые сигналы остаются единственным способом локализовать проблему. Але якщо ініціалізувати відеокарту не вдалося (наприклад, вона сама є джерелом проблем), звукові сигнали залишаються єдиним способом локалізувати проблему.

План

  1. Загальні поняття

  2. Апаратна та програмна частина Bios

  3. Система Bios

    1. Микросхеми ROM

    2. Затемнення ROM

    3. Типи мікросхем ПЗУ

    4. Виробники ROM BIOS

  4. Обновлення Bios

    1. Встановлення версії Bios

    2. Перевірка дати створення Bios

    3. Створення резервної копії

    4. Відновлення параметрів CMOC BIOS

    5. Заміна мікросхеми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]