Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPZK.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
102.18 Кб
Скачать

1. Перональна (розсіянні нац. Меншини) Саамі (норвегія, швеція, фінляндія, рф) 60-70 тис.

фінляндія - розсіяні (10%) дані додаткові права.

На конст. рівні з 1973 року з формування парламенту саамі.

Конст 1999 року.

"Саамі як корінний народ мають гарантований державою право на збереження мови і культури", "На своїй території Саамі користуються мовною та політ. автономію. У вибору до парламену саамі може брати участь будь яка особо, внесена у реєєстр виборців незалежно від місця проживання, головне признчення парламенту(21 депутат)- збереження мови та культури, він не має право законодачої ініціативи. Фінансування з держ. бюджету Фінляндії. Згідно акту про парламент саамі він сам вирішує куд витрачати кошти, рішення є остаточними і оскарженню не підлягають.

Всі муніципальні органи Фінляндії зобов.язанні проводити переговори з парламентом Саамі, з питань. що стосується народу Саамі.

Корпоративна автономія - пов.язана з певними спільнотами.я ким резервується частина місць в держ. апараті, а до держ.службовців іншої національності, що працюють в данних місцях ставиться вимога володіння мовою місцевого населення.

3 вид - це національно-територіальна автономія (поділяють на два види). При політичній автономії на конституційному рівні за органами автономії закріплюється право на видання місцевих законів. А адміністративна автономія - це коли органи наділені владними повноваженнями в межах автономії

За нац. ознакою - аланські острови - це шведи, поте належать вони фінляндії, громадянин фінляндії не має там права на спадок, окрема голосують алани.

Конст. прав статус аланів - регулюється окремим закрном (1993) про самоврядування, мають право обирати лахтунг - парламент, видавати закони щодо внутрішніх справ, визначають власний бюджет, парламент обирає уряд аланських островів.

з 1964 свій прапор, свою марку, парламент - 30 депутатів, пропоційна виборча система, незалежні політичні партії.

Уряд фінляндії має свого представника, але він має бути аланцем, мають свого представника в загальнодержавному парламенті.

Аланці мають регіональне громадянство (лише за народженням), отримати громадянство аланів важче ніж фінське. Не виконують військовий обов.язок, мають право вести економ діяльність, і право володіти нерухомістю лише у аланів.

Прикладом нац- територіальної автономії в Іспанії - є Баски і Каталонія, створив передумови генерал Франко.

Основні причини - забезпечення прав людини.

Каталонія має свй представницький орган - Женералітет.

НА САМОСТІЙНЕ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]