Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
66-75.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

68. Поняття систематизації нормативно-правових актів:

Систематизація є насамперед ефективним засобом реалізації цього права шляхом забезпечення вільного і оперативного доступу громадян до всього масиву національного законодавства.

Об’єктами систематизації виступають як система законодавства в цілому,так і її окремі частини (нормативно-правові акти,їх статті тощо).

Суб’єкти систематизації поділяються на дві групи:

  • Спеціально вповноважені компетентні органи державної влади та органи місцевого самоврядування.Її результатами є прийняття кодифікаційних нормативно-правових актів(насамперед кодексів, Основ законодавства), оприлюднення офіційних друкованих видань збірників законодавства (зазвичай під грифом уповноваженого міністерства або відомства), методичних посібників для органів влади та ін.

  • Приватні особи-громадяни та організації, а також суб’єкти підприємницької діяльності,що здійснюють систематизацію нормативно-правових актів з метою одержання прибутку від платного розповсюдження її результату.Її результатами є оприлюднення друкованих збірників,електронних комп’ютерних баз дани та ін.

Відповідно до зазначених способів в юридичній науці виділяють чотири види систематизації нормативно-правових актів: облік,інкорпорація,консолідація.Перші два види завжди здійснюються поза процесом нормотворення,два останні-зазвичай у його межах.

69. Облік,інкорпорація та консолідація як форми систематизації нормативно-проавових актів:

Облік нормативно-правових актів-це діяльність зі збирання,фіксування в логічній послідовності та зберігання нормативно-правових актів,підтримання їх у контрольному стані з урахуванням усіх змін та доповнень,а також зі створення спеціальних систем їх нагромадження і пошуку. Засобами нагромадження та оброблення нормативної інформації можуть бути:

  • Спеціальні журнали,в яких реєструються нормативно-правові акти та усі зміни до них;

  • Картотеки,в яких кожному нормативно-правовому акту відповідає його картотека,що містить повну інформацію про його видавця,галузь та підгалузь законодавства,внесені зміни тощо;

  • Електронні носії.

Спеціальним офіційним видом обліку,що здійснюється уповноваженими органами влади,є створення державних реєстрів нормативно-правових актів.Який створений з метою забезпечення додержання єдиних принципів ідентифікації нормативно-правових актів та ведення їх державного обліку в межах інформаційного простору України, утворення фонду нормативно-правових актів і підтримання їх у контрольному стані, надання інформації щодо них, забезпечення доступності, гласності та відкритості правової інформації для користувачів. До реєстру включаються чинні закони України, постанови Верховної Ради України, укази та розпорядження Президента України, декрети, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України та ін. Ведення реєстру покладено на Міністерство юстиції України.

Інкорпорація являє собою впорядкування нормативно-правових актів без зміни їхнього змісту шляхом їх зведення в єдині друковані видання (збірники, зібрання, довідники, періодичні видання та ін) за хронологією та предметом регулювання. Оскільки інкорпорація здійснюється поза процесом нормотворчості,то виконуватися вона може як органами державної влади та органами місцевого самоврядування, так і юридичними особами в межах їх підприємницької діяльності,в наукових або навчальних цілях.

Офіційна інкорпорація являє собою підготовку та оприлюднення збірників і зібрань нормативно-правових актів органами,що їх видали,або спеціально уповноваженими на цю діяльність органами.В Україні уповноваженим видавцем збірників законодавства та кодексів України є Міністерство юстиції України.Результатами інкорпорації є:

  • Збірники законодавства-це збірники нормативно-правових актів, об’єднаних за тематичною ознакою.

  • Зібрання законодавства-це систематизовані за хронологічною ознакою збірники нормативно-правових актів вищих органів державної влади.

Неофіційна інкорпорація зазвичай здійснюється в межах підприємницької діяльності упорядників та видавців,що діють відповідно до Закону України «Про видавничу справу».

Консолідація є зведенням у єдиний нормативно-правовий акт декількох актів,що регулюють певну сферу суспільних відносин без зміни їх змісту.

Ознаками консолідації є:

  • Вона завжди є офіційною систематизацією,що здійснюється виключно в межах нормотворчої діяльності;

  • Нові норми права внаслідок її здійснення не з’являються,втручання в тексти нормативно-правових актів можливе лише на рівні редакційної правки;

  • Результатом консолідації є видання нового нормативно-правового акта;

  • З моменту набуття чинності консолідованим нормативно-правовим актом втрачають чинність попередні акти,що входять до його складу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]