Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

243Тема 9

Учасники війни та особи, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соці­ального захисту", забезпечуються путівками один раз на два роки в міру надходження путівок і мають переважне право на їх одержання.

Інваліди від загального захворювання, інваліди внаслідок репресій, а також пенсіонери з числа репресованих, які реабі­літовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", ветерани праці, інваліди з дитинства (безплатне забезпечення непрацюючих інвалідів з дитинства І та II групи), багатодітні матері, які удостоєні зван­ня "Мати-героїня" або нагороджені орденом "Материнська Сла­ва", мають переважне право на отримання путівки.

Усі інші пенсіонери забезпечуються путівками в порядку черги на загальних підставах, але не частіше ніж один раз за два календарних роки.

Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки для інвалідів війни і компенсація вартості самостійного сана­торно-курортного лікування для учасників бойових дій, учас­ників війни, осіб, на яких поширюється Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", та ве­теранів праці, за їхнім бажанням виплачується за умови пере­бування їх на обліку для одержання путівки в органах праці та соціального захисту.

Надання санаторно-курортної путівки особам, які постраж­дали внаслідок Чорнобильської катастрофи, або одержання компенсації здійснюється згідно із Законом України "Про ста­тус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи":

1) категорії 1 — позачергове щорічне безоплатне надання санаторно-курортних путівок або одержання грошових компен­сацій у розмірі середньої вартості путівки;

2) категорії 2 — першочергове щорічне безплатне надання або одержання грошової компенсації у розмірі середньої вар­тості путівки;

3) категорії 3 (категорії 4) — першочергове щорічне забез­печення пільговою санаторно-курортною путівкою чи одержан-

244

Соціальні пільги

ня за їх бажанням компенсації в розмірі 70 % (50 %) середньої вартості путівки;

4) потерпілі від аварії на ЧАЕС мають право на щорічне бе­зоплатне забезпечення путівками на оздоровлення строком до двох місяців.

Інваліди І групи всіх категорій при направленні на санатор­но-курортне лікування забезпечуються путівкою на супровід­ну особу в разі наявності відповідного висновку лікувально-профілактичного закладу про необхідність супровідника.

До найбільш використовуваних транспортних пільг нале­жить право безкоштовного проїзду всіма видами пасажир­ського міського (комунального) та приміського транспорту.

Так, відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" правом на безкоштовний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту, авто­мобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом при­міського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання користуються: ветерани війни та особи, на яких поширюється вказаний Закон (пункт 7 статті 12, пункт 7 статті 13, пункт 7 статті 14).

Правом безкоштовного користування внутрішньоміським транспортом (трамваєм, автобусом, тролейбусом, метрополіте­ном, водними переправами) і поїздами приміського сполучен­ня, а в сільській місцевості автобусами внутрішньообласних ліній користуються особи, які мають особливі заслуги та особ­ливі трудові заслуги перед державою.

Репресовані громадяни, реабілітовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Украї­ні", мають право на пільгу щодо безкоштовного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі) та на автомобільному транспорті загального користування (крім таксі) в сільській місцевості в межах адміністративного райо­ну (ст. 6).

Безкоштовно користуються всіма видами міського та при­міського транспорту:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]