Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

117Тема 5

Страхові пенсії за законодавством України

III. Методичні вказівки

Страховими пенсіями відповідно до національного законо­давства є такі: за віком (на загальних та пільгових підставах); за вислугу років; у разі інвалідності; у разі втрати годувальника.

Пенсії за віком. Умовами призначення страхової пенсії за віком є досягнення визначеного законом пенсійного віку та наявність відповідного трудового стажу. Пенсії за віком призна­чаються на загальних підставах та пільгових підставах.

Пенсії за віком на загальних підставах призначаються при досягненні пенсійного віку: чоловіки — 60 років, жінки — 55 років, за наявності загального трудового стажу: жінки — 20 років, чоловіки — 25 років. Відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" працівники, які звільнені з робо­ти у зв'язку зі скороченням чисельності або штатів за наявності загального трудового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком (у тому числі на пільгових умовах), мають пра­во на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встанов­леного законодавством пенсійного віку.

На пільгових підставах призначаються пенсії працівникам, які працюють в особливих умовах праці та за певними профе­сіями; за вислугу років; жінкам; за станом здоров'я.

Право на пенсію на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показ­ників, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки — після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пен­сійного віку на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чолові­кам і на 1 рік 4 місяці — жінкам.

118

Право на пенсію за віком на пільгових умовах також мають працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, — за Списком № 2 ви­робництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робо­чих місць: чоловіки — після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на за­значених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу робо­ти зі шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільго­вих умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи — жінкам. Працівники, безпосе­редньо зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи особовий склад гірничорятуваль­них частин) щодо видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металур­гії, — за списком робіт і професій, який затверджено Кабіне­том Міністрів України, мають право на пенсію незалежно від віку, якщо були зайняті на цих роботах не менше 25 років, а працівники провідних професій на цих роботах: робітники очисного вибою, прохідники, вибійники на відбійних молот­ках, машиністи гірничих виймальних машин, сталевари, горнові, агломератники, вальцювальники гарячого прокату, — за умови, що вони були зайняті на цих роботах не менше 20 років.

Право на пенсію на пільгових умовах мають такі категорії жінок: жінки, які працюють трактористами-машиністами, ма­шиністами будівельних шляхових і вантажно-розвантажуваль­них машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів; до­ярки, оператори машинного доїння, свинарки, за умови вико­нання встановленої норми обслуговування; жінки, зайняті про­тягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та обробці тю­тюну; а також робітниці текстильного виробництва, які працю­ють на роботах, передбачених відповідним списком, який за­тверджено Кабінетом Міністрів України.

119

ІТема 5

Право на пільгову пенсію за віком мають також жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей до 14-річного віку незалежно вік віку і стажу, а також жінки, які виховали п'ятеро і більше дітей до восьмирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали дітей до восьмирічного віку при досягненні віку 50 років і наявності стажу роботи не менше 15 років.

Право на пільгову пенсію мають також трактористи-маши-ністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподар­ської продукції на підприємствах сільського господарства, водії міського пасажирського транспорту і великовагових авто­мобілів, зайняті в технологічному процесі важких і шкідливих виробництв.

За станом здоров'я право на пільгову пенсію мають ліліпу­ти і диспропорційні карлики, а також інваліди І групи за зором та інваліди з дитинства І групи.

Розмір пенсії за віком становить 55 % заробітку, але не мен­ше розміру мінімальної пенсії за віком. За кожний повний рік роботи понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія збільшується на 1 % заробітку, але не менш як на 1 % мінімаль­ного розміру пенсії.

Працівникам, які зайняті на роботах з особливо шкідли­вими й особливо важкими умовами праці, а також на гірни­чих роботах і в металургії, за кожний рік роботи, яка дає право на пенсію на пільгових умовах, пенсія збільшується на 1 % заробітку.

Максимальний розмір пенсії не може перевищувати трьох, а для працівників, зайнятих на роботах з особливо шкідливи­ми та особливо важкими умовами праці, а також на гірничих роботах і в металургії — чотирьох мінімальних пенсій за віком.

Розмір пенсії за віком не може перевищувати 75 % заробіт­ку, за винятком мінімальних пенсій, підвищених за роки ро­боти понад 25 років у чоловіків і 20 у жінок, а працівникам, зайнятим на роботах з особливо шкідливими й особливо важ­кими умовами праці, а також на гірничих роботах і в металур­гії — 85 % заробітку.

Особам, які не мають достатнього для призначення повної пенсії стажу роботи призначаються пенсії за віком при неповно-

120

Страхові пенсії за законодавством України

му стажі в розмірі, пропорційному наявному стажу, але не мен­ше соціальної пенсії для відповідної категорії непрацездатних.

До пенсії за віком, у тому числі обчисленої в мінімальному розмірі, встановлюються такі надбавки:

а) непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утри­манні непрацездатних членів сім'ї, — на кожного непрацездат­ного члена сім'ї в розмірі соціальної пенсії, передбаченої для відповідної категорії непрацездатних;

б) одиноким пенсіонерам, які за висновком медичних за­кладів потребують постійного стороннього догляду, — на догляд за ними в розмірі соціальної пенсії (названі надбавки можуть нараховуватись одночасно);

в) пенсіонерам, які набули відповідно до законодавства ко­лишнього Союзу РСР право на надбавку до пенсії за роботу після досягнення пенсійного віку, — в розмірі 10 % основної пенсії за кожний повний рік роботи після призначення пенсії, але не більше як 40 % .

Пенсії за віком призначаються довічно, незалежно від ста­ну здоров'я.

Пенсія за вислугу років відрізняється від інших пенсій за віком тим, що особа, виходячи на пенсію за вислугу років, по­винна припинити роботу. У випадку виходу такої особи на ро­боту виплата пенсії за вислугу років припиняється і понов­люється при припиненні роботи.

Право на пенсію за вислугу років мають окремі категорії громадян, зайняті на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настан­ня віку, що дає право на пенсію за віком. Так, право на пенсію за вислугу років мають:

— окремі категорії працівників авіації та льотно-випробного складу;

— робітники локомотивних бригад і окремі категорії пра­цівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метро­політені;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]