Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

145Тема 6

дами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, батькам, а також дружинам, які не одружилися вдруге, військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які загинули, померли або пропали безвісти в період про­ходження служби, — на 50 % мінімальної пенсії за віком;

в) членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (пенсіонерів), які самі є учасниками бойових дій, — на 150 %; учасниками війни, нагородженими орденами і медаля­ми колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, — на 75 %; іншими учасниками війни, — на 50 % мінімальної пенсії за віком.

Пенсії державним службовцям. На одержання пенсії дер­жавних службовців мають право особи, які досягли встановле­ного законодавством України пенсійного віку, за наявності за­гального трудового стажу для чоловіків — не менше 25 років, для жінок — не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби — не менше 10 років. Названим особам призначають­ся пенсії в розмірі 80 % суми їх посадового (чинного) окладу з урахуванням надбавок, без обмеження граничного розміру пенсії.

Пенсія державному службовцю виплачується у повному розмірі незалежно від його заробітку (прибутку), одержувано­го після виходу на пенсію.

За кожний повний рік роботи понад 10 років на державній службі пенсія збільшується на 1 % заробітку, але не більше 90 % посадового (чинного) окладу з урахуванням надбавок, без обмеження граничного розміру пенсії.

Державний службовець, звільнений з державної служби у зв'язку із засудженням за умисний злочин, вчинений з вико­ристанням свого посадового становища, або у зв'язку зі вчинен­ням корупційного діяння позбавляється права на одержання пенсії, відповідно до Закону України "Про державну службу". В таких випадках пенсія державному службовцю призначаєть­ся на загальних підставах.

146

Правове регулювання державних пенсій

Державним службовцям, які безпосередньо перед звернен­ням за призначенням пенсії працювали на посадах державних службовців і в період перебування на державній службі визнані інвалідами І та II груп, незалежно від причини інвалідності, пенсії у зв'язку з інвалідністю призначаються в розмірах, пе­редбачених Законом України "Про державну службу", після припинення ними державної служби за наявності загального трудового стажу згідно з вимогами Закону України "Про пен­сійне забезпечення" та стажу державної служби не менше 10 років.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника на випадок смерті державного службовця призначається за наявності в померло­го годувальника стажу державної служби не менше 10 років та загального трудового стажу згідно з вимогами Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Пенсія призначається членам сім'ї державного службовця (батькам, дружині (чоловіку), дітям, які не досягли 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, а тим, що навчаються — до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23-річного віку), які перебували на його утриманні на момент смерті. Дітям пенсія призначається незалежно від того, чи перебува­ли вони на утриманні годувальника.

Пенсії державним службовцям виплачуються з державно­го бюджету України.

Аналогічно до державних службовців призначається пен­сія журналістам державних і комунальних засобів масової інформації.

Пенсії посадовим особам місцевого самоврядування. Пенсії посадовим особам місцевого самоврядування призначаються особам, які досягли віку перебування на службі в органах місце­вого самоврядування: чоловіки — 60 років, жінки — 55 років за наявності загального стажу для чоловіків не менше 25 років, для жінок не менше 20 років, у тому числі стажу служби в орга­нах місцевого самоврядування чи державної служби не менше 10 років, за умови виходу на пенсію з посади органу місцевого самоврядування, або державного службовця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]