Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А-5 методичка з банківського.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

Тема 3. Правове становище банків

План практичного заняття:

  1. Поняття комерційного банку.

  2. Правові основи діяльності комерційних банків України.

  3. Види комерційних банків та їх статус.

  4. Правові основи діяльності філій і представництв комерційних банків.

  5. Порядок створення та припинення діяльності комерційного банку, відкриття філій та представництв.

  6. Статут комерційного.

  7. Статутний капітал комерційного банку.

  8. Операції комерційних банків.

  9. Органи управління та структура комерційних банків.

  10. Порядок припинення діяльності банку.

Практичні завдання:

Зробити порівняльну характеристику правового положення АКБ як відкритого акціонерного товариства з правовим положенням комерційного банку як товариства з обмеженою відповідальністю. (Завдання виконується в письмовій формі у вигляді таблиці).

Задачі:

  1. Відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» частка будь-якого із засновників (учасників) не повинна перевищувати 35 % статутного фонду комерційного банку. Чи може бути засновниками комерційного банку одночасно підприємство та його дочірня структура у випадку, якщо їх частки разом перевищують 35 % статутного фонду акціонерного банку?

  2. Закон «Про господарські товариства» вимагає, щоб засновники акціонерного товариства були держателями акцій на суму не меншу 25 % статутного фонду строком не менше як два роки. Чи можна вводити до складу засновників уже існуючого банку нових засновників у арзі, якщо наявні засновники не в змозі забезпечити володіння 25 % статутного фонду банку? Які ще є шляхи виходу із ситуації ?

  3. Директор гімназії поскаржився голові Правління комерційного банку, де відкрито рахунок гімназії, на те, що працівник банку, який обслуговує рахунок, не повідомляє його, як розпорядника бюджетних асигнувань, про обсяг асигнувань на поточні потреби і заробітну плату вчителям для гімназії. Голова правління комерційного бану передав скаргу юристу банку. Що відповість юрист?

Зразок вирішення задачі

Відповідно до Закону України «Про банки та банківську діяльність» частка будь-кого із засновників не повинна перевищувати 35 % статутного фонду комерційного банку. Чи може бути засновником АКБ одночасно підприємство та його дочірня структура у випадку, якщо їх частки разом перевищувати 35 % статутного фонду АКБ ?

Господарський кодекс України в ч. 8 ст. 63 визначає, що дочірнім визнається підприємство, яке перебуває у залежності від іншого підприємства. Види такої залежності подані у ст. 126 ГКУ «Асоційовані підприємства, холдингові групи (компанії). ЦКУ не містить визначення дочірнього підприємства та лише дає поняття «залежного товариства»у ст. 118.

Отже, з ЦКУ та ГКУ випливає, що дочірнє підприємство є залежним від підприємства, яке його створило. Дочірнє підприємство не може бути засновником комерційного банку. Засновником може бути лише юридична або фізична особа.

Тема 4. Правове регулювання банківського вкладу

План практичного заняття:

  1. Поняття та структура банківських вкладів.

  2. Регламентування інституту банківського вкладу законодавством України.

  3. Види банківських вкладів та порядок їх відкриття.

  4. Відкриття рахунків фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності.

  5. Відкриття, переоформлення та закриття поточних рахунків фізичним особам.

  6. Порядок відкриття рахунків у національній валюті представництвам та установам нерезидентів. Рахунок типу «Н». Рахунок типу «П».

  7. Відкриття, переоформлення та закриття рахунків в іноземній валюті.

  8. Страхування банківських вкладів фізичних осіб.

  9. Правова природа кореспондентських та субкоресподентських рахунків.

Практичні завдання:

  1. Студент, відповідаючи назвав такі види банківських рахунків: розрахунковий; поточний; депозитний; бюджетний; кореспондентський; інкасовий; лімітний; особистий. Чи правильна відповідь ?

  2. На занятті студент зазначив наступні форми безготівкових розрахунків: по векселю; по коносаменту; по чеку; по депозиту; по платіжному дорученню. Поясніть, чому за таку відповідь студент отримано оцінку «незадовільно».

  3. Поясніть, чи може одна юридична особа мати поточний рахунок та 3 розрахункових рахунків. Обґрунтувати відповідь відповідно до нормативних актів.

  4. Який порядок відкриття рахунка підприємствам, зареєстрованим в Україні із 100-процентними іноземними інвестиціями, засновниками яких виступають громадяни інших країн?

Задачі

  1. Як діяти банку, якщо клієнт, понад обумовлений договором на відкриття та обслуговування банківського рахунку строк, не здійснив ніяких операцій на рахунку і не відповідає на неодноразові письмові запити банку?

  2. Підприємець відкрив розрахунковий рахунок в акціонерному банку «Промінь». А через 5 місяці вирішив відкрити валютний рахунок в комерційному банку «Діброва». Чи може підприємство користуватися розрахунковим та валютним рахунками, відкритими у різних банках, і за яких умов?

  3. На якій стадії відкриття розрахункового рахунка і хто повинен перевіряти наявність у підприємства основних та оборотних коштів, та самостійного балансу?

Зразок вирішення задачі:

Як діяти банку, якщо клієнт понад обумовлений договором на відкриття та обслуговування банківського рахунку строк, не здійснив ніяких операцій на рахунку і не відповідає на неодноразові письмові запити банку?

Сторонами спірних правовідносин є комерційний банк та юридична особа, що має договірні відносини із зазначеним банком.

Відповідно до п. 2 ч.2 ст. 1075 ЦКУ АКБ має право вимагати розірвання договору банківського рахунку у разу відсутності операцій за цим рахунком протягом 1 року, якщо інше не встановлено договором.

Отже, бачимо, що Закон встановлює строки, протягом яких має бути виконано розпорядження володільця рахунка. Але у договорі сторони можуть передбачити й інший строк виконання розпоряджень володільця рахунка інші строки можуть бути встановлено і законом (наприклад, ст. 8 Закон України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні»). Згідно Інструкції НБУ № 432 від 12.11.03 «Про порядок відкриття та обслуговування рахунків в установах банків в Україні» п. 20 такий строк може бути подовжений до 3 років.

Виходячи з вищенаведеного, в разі не виконання вимог договору клієнтом АКБ за власною ініціативою сам приймає рішення по пролонгації договору за своїм вибором до 3 років.