Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційні методики в СР лекції ОСТ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Література

  1. Законодавство України про соціальний захист населення. — К., 2000. — 224 с.

  2. Капська А.Й. Соціальна робота: деякі аспекти роботи з дітьми та молоддю. — К.: ДЦССМ, 2000.

  3. Соціальна робота / За ред. В. Андрущенка. — Кн. 2 — К.: ДЦССМ, 2002.

  4. Социальная работа: теория и практика: Учебное пособие / Под ред. проф. Е. Холостовой, А. Сорвина. — М.: ИНФРА, 2002.

  5. Соціальна робота: Короткий енциклопедичний словник. — К., 2002.

  6. Ляшенко А.И. Организация и управление социальной работой в Росии. — М.: Наука, 1995.

  7. Фирсов М.В. Введение в теоретические основы социальной работы (исторически-понятийный аспект). — М.: ИПС — Воронеж МОДЭК, 1997.

  8. Социальная работа: теория и практика. — М.: ИНФРА-М, 2002.

  9. Соціальна робота / За ред. В. Андрущенка, М. Лукашевича. — У7 ч. — Ч. 2. — К.: ДЦССМ, 2002.

  10. Мигович І.І., Лукашевич М.П. Теорія і методи соціальної роботи: Навч. посібник. — К., 2002.

  11. Лукашевич М.П., Мигович І.І., Пінчук І.М. Соціальна робота в Україні: теоретико-методичні засади. — К., 2001. — 168 с.

  12. Соціальна робота в Україні: Навч. посіб. / І.Д. Звєрєва, О.В. Безпалько, С.Я. Марченко та ін.; За заг. ред. І.Д. Звєрєвої, Т.М. Лактіонової. — К.: Центр навчальної літератури, 2004. — 256 с.

  13. Соціальні служби — родині: Розвиток нових підходів в Україні / За ред. І.М. Григи, Т.В. Семигіної. — К., 2002. — 128 с.

1. Методологія розв’язання актуальних проблем різних категорій громадян роботи центром за напрямками та основними пріоритетами

Методом якісного підходу як відкритого, пошукового, неструктурованого за характером аналізу системи (проблемної ситуації), за В.А. Ядовим [29, 30], ми провели дослідження методології соціальної роботи Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді.

При цьому було проаналізовано 24 різні документи, які регламентують діяльність центра (8 — міського і 16 — районних центрів, які входять до складу міського). Документи відбирались так, щоб можна було надати загальну характеристику діяльності 61 спеціалізованій соціальній службі, які входять до складу Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді.

Проведена робота дає нам підґрунтя стверджувати таке.

Київський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі — Центр) — це спеціальний заклад, що надає соціальні послуги сім'ям, дітям і молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Відомості про керівництво:

Директор. Контактний телефон: 458-27-67

Заступники директора: Контактний телефон: 458-20-94; 456-49-83.

Адреса Центру:

03057, м. Київ, вул. Довженка, 2, офіс 11-58,

тел/факс: 458—27—67 тел: 456—49—83

e-mail: kmcssm@ukr.net

При Київському міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді діє 61 спеціалізована служба. Усі вони працюють за різноманітними програмами: допомагають дітям і молоді з особливими потребами, проблемним родинам, дітям вулиці, підліткам, які потрапили в кризову ситуацію, надають профілактично-освітні послуги. Психологи, педагоги, юристи допоможуть підліткам і їхнім батькам вирішити сімейні, психологічні, правові питання. Соціальні служби для сім'ї, дітей і молоді є в кожному районі (дод. А).

Київський міський центр соціальних служб для молоді підписав угоди про співпрацю з десятками громадських і благодійних організацій. Змістом співпраці є: обмін досвідом у сфері соціальної роботи, проведення спільних заходів щодо просування стандартів соціальної роботи; спільна діяльність щодо надання соціальних послуг дітям, молоді, сім'ям, які перебувають у кризових ситуаціях, інформаційно-методична діяльність і застосування нових технологій, видів роботи.

Партнерів Київського міського центру соціальних служб для молоді можна перегляди в дод. В.

Основною метою діяльності Центру є управління районними в місті Києві центрами соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді, надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних, юридичних та інших послуг сім'ям, дітям і молоді.

Основними принципами діяльності Центру є законність, дотримання і захист прав людини, системність, доступність, конфіденційність, відповідальність за дотримання етичних і правових норм під час надання допомоги.