Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філ_іспит.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
180.24 Кб
Скачать

59.Основні форми наукового пізнання

  1. Ідея – форма наукового пізнання, яка відображає зв’язки закономірності дійсності і спрямована на її перетворення.

  2. Проблема – форма наукового пізнання, що є єдністю 2 змістовних елементів: знання про незнання і передбачення можливості наукового відкриття. Це суб’єктивна форма вираження необхідності розвитку знання, яка відображає суперечність між знанням і цілісністю або протиріччя в самому пізнанні. Є одночасно засобом і методом пошуку нових знань.

  3. Гіпотеза – форма та засіб наук. Пізнання, за допомогою яких формується 1 із можливих варіантів вирішення проблеми, істинність якої ще не встановлена і не доведена. Висуваються для: 1)вирішення якої-небудь конкретної проблеми з метою пояснення нових експериментальних даних. 2)усунення суперечностей між теорією та даними експериментів шляхом проведення перевірки; після цього гіпотеза перетворюється в наукову теорію або замінюється новою гіпотезою.

  4. Концепція – форма та засіб наукового пізнання, яка є способом розуміння, пояснення, тлумачення основної ідеї теорії. Це науково-обгрунтований та доведений вираз основного змісту теорії. Але: на вдміну від теорії він ще не може бути втіленим у струнку логічну систему точних наукових понять.

  5. Теорія – найбільш адекватна форма наукового пізнання, система достовірних, глибоких та конкретних знань про дійсність, яка має структуру і дає цілісне, синтетичне уявлення про закономірності та суттєві характеристики об’єкта. Найважливіші функції: пояснення багатоманітності наявних фактів; передбачення нових факті, прогнозування поведінки системи у майбутньому.

60. Мова як засіб комунікації та пізнаня. Філософія мови у сучасній філософії знання розглядається, як розділ філософії або як напрям, предметом якої є вивчення основ і меж залежності пізнавального процесу від мови.

Сучасне філософське розуміння мови

  1. Феноменологія – Гуссерль – на перше місце ставить аналіз роботи свідомості. Мова тоді є знаковим вираженням роботи свідомості.

  2. В аналітичній філософії – Рассел, Вітгенштейн, Карнап – багатство життя міститься в мові. В мові всі значення слів необхідно доводити до стадії ясного аналізу. Аналітик у розумінні мови повинен прагнути ясності, це прагнення є ідеалом. При дослідженні мови вик-ють наступну тріаду: мова-її аналіз-світ фактів.

  3. Представники герменевтики зіставляють сутність предметів і мову. Розуміють мову як буття сутності. Мова – це універсальне середовище, у якій здійснюється розуміння. Тріада: сутність слів-мова-переживання. Представники: Рікьор, Гадеман, М. Хайдегер, Фуко, Дерріда, Ліотар. У центрі філософствування мови ставлять текст. Мова – це універсальне середовище чуттєвості людини.

У філософії існують різні інтерпретації поняття мови:

  1. Знакова система, яка використовується з метою комунікації та пізнання.

  2. Знаковою система, що служить засобом людського спілкування і мислення.

  3. Є засобом розвитку мислення, передачі від покоління до покоління культурно-історичних традицій.

  4. Основна суспільно-значуща форма відображення оточуючої людиною дійсності.

  5. Специфічним соціальним засобом зберігання і передачі інформації, а також керування людською поведінкою.

  6. Складна симіотична система, яка є специфічним і універсальним засобом об’єктивації змісту як індивідуальної свідомості, так і культурної традиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]