Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

110. Порядок розгляду кримінальної справи у суді апеляційної інстанції.

Ст. 362 Виконавши підготовчі дії (відкриття засідання, перевірки явки учасників, встановлення особи підсудного та вручення йому копії обвинувального висновку, оголошення складу суду, видалення свідків), головуючий роз'яснює учасникам їх права, а також право давати пояснення з приводу поданих апеляцій і виступати в судових дебатах, а особам, які подали апеляції, - право підтримувати апеляції або відмовитись від них. Клопотання учасників судового розгляду повинні стосуватися частини вироку, яка оскаржується. Після цього головуючий чи один із суддів доповідає суть вироку чи постанови, ким і в якому обсязі вони оскаржені, викладає основні доводи апеляцій і заперечень та з'ясовує, чи підтримують свої апеляції особи, які їх подали.Неявка учасників процесу на засідання суду не є перешкодою для розгляду справи. Якщо суд апеляційної інстанції не проводить судове слідство, головуючий ознайомлює учасників з додатковими матеріалами та матеріалами, що надійшли з суду першої інстанції на виконання доручень, вислуховує їх пояснення і переходить до судових дебатів. В судових дебатах першими виступають особи, які подали апеляції. При підтримці прокурором апеляції він виступає першим, а в інших випадках - останнім. Перед видаленням суду до нарадчої кімнати для постановлення рішення щодо законності і обгрунтованості вироку суду першої інстанції підсудному, за його участі в розгляді, надається останнє слово.

Протокол судового засідання та фіксація технічними засобами перебігу судового процесу в апеляційному суді ведуться у випадку проведення ним судового слідства.

111. Порядок розгляду кримінальної справи у суді касаційної інстанції.

Справа з касаційними скаргами на судові рішення апеляційного суду, постановлені в апеляційному порядку передається до касаційного розгляду після надходження її до суду. Касаційні скарги на судові рішення місцевих судів та ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих рішень передаються судді касаційного суду, який протягом 15 діб з часу їх надходження вирішує питання про витребовування справи. Справа не витребовується, якщо скарга не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції. Про прийняте рішення суддя виносить мотивовану постанову, копія якої надсилається прокуророві чи особі, яка подала скаргу. Постанова оскарженню не підлягає. Відмова у витребовуванні справи не перешкоджає витребовуванню справи при повторному надходженні скарги за умови усунення зазначених недоліків і якщо вона надійшла в межах встановленого строку, або не пізніше одного місяця з дня одержання копії постанови про відмову у витребовуванні справи.Розгляд справи касаційна колегія проводить у складі трьох суддів за участю прокурора у відкритому засіданні. В ньому беруть участь учасники судового розгляду. В разі необхідності суд може запросити їх для давання пояснень. Якщо суд розглядає справу, яка по першій інстанції розглянута апеляційним судом, у такому засіданні можлива також участь засудженого, який утримується під вартою. Касаційний суд перевіряє законність та обґрунтованість судового рішення за наявними в справі і додатково поданими матеріалами в частині оскарження, але він вправі вийти за межі касаційних вимог, якщо цим не погіршується становище засудженого чи виправданого. Касаційна інстанція може витребувати від учасників документи на ствердження інших доводів з обов’язковою вказівкою шляху їх одержання (забороняється проведення слідчих дій) та їх значення для справи.

Учасники мають право заявляти відводи і клопотання. Розгляд справи по суті починається доповіддю судді зі складу судової колегії, що розглядає справу, в якій викладається суть судового рішення, доводи касаційної скарги і касаційного подання. Після цього головуючий ознайомлює учасників розгляду з новими матеріалами (якщо вони подані). Судова колегія вислуховує пояснення учасників та в нарадчій кімнаті постановляє ухвалу за результатами розгляду справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]