Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на ТП.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
16.64 Mб
Скачать

40. Тактико-технічні характеристики танку т-72 (стор.105)

Основний бойовий танк Т-72БВ розроблено на базі Т-72. Метою модернізації було підвищення бойових і технічних характеристик раніше виготовлених танків шляхом встановлення сучасного комплексу керування зброєю, силової установки з потужнішим двигуном. Тактико-технічні характеристики Т-72БВ подано в табл. 1.

Таблиця 2.33.

Тактико-технічні характеристики Т-72БВ Рис. 1. Основний бойовий танк Т-72БВ

Технічні параметри

Значення

Рік виготовлення

1996

Вага, т

45,5

Екіпаж, осіб

3

Габаритні розміри, мм

– довжина

– ширина

– висота

9648

3620

2704

Озброєння:

– гармата – пускова установка, мм

– спарений кулемет (ПКТ), мм

– зенітний кулемет (НСВТ), мм

125

7,62

12,7

Потужність двигуна, к.с.

1200

Швидкість макс. (шосе), км/год

65

Швидкість макс. (ґрунт), км/год

40–45

Запас ходу, км

500

41. Тактико-технічні характеристики танку т-80уд. (стор 107).

При розробці основного бойового танка Т-80УД використовувалася конструкція башти танка Т-64БВ і ходова частина танка Т-80. Комплекс керування зброєю танка дозволяє вести вогонь як навіднику, так і командиру танка. Використовується комбінована броня з елементами вбудованого динамічного захисту. Тактико-технічні характеристики Т-80УД подано в табл. 1.

Таблиця 1.

Тактико-технічні характеристики т-80уд

Технічні параметри

Значення

Рік виготовлення

1985

Вага, т

46

Екіпаж, осіб

3

Габаритні розміри, мм

– довжина (гармати уперед)

– довжина

– ширина

– висота

9664

7085

3560

2215

Озброєння:

– гармата – пускова установка, мм

– спарений кулемет (ПКТ), мм

– зенітний кулемет (НСВТ), мм

125

7,62

12,7

Броня, мм

20–600+Д3

Потужність двигуна, к.с.

1000

Швидкість макс. (шосе), км/год

65

Швидкість макс. (ґрунт), км/год

40–45

Запас ходу, км

до 600

42. Тактико-технічні характеристики танку т-84. (стор 107).

Основний бойовий танк Т-84 (рис. 2.87) розроблено на основі танка Т-80УД. Він відрізняється вдосконаленим комплексом керування зброєю, використанням зварнокатаної башти, наявністю комплексу оптико-електронної протидії, силової установки з потужнішим двигуном. Тактико-технічні характеристики Т-84 подано в табл. 2.35.

Таблиця 1.

Тактико-технічні характеристики т-84

Технічні параметри

Значення

Рік виготовлення

1994

Вага, т

48

Екіпаж, осіб

3

Габаритні розміри, мм

– довжина (гармати уперед)

– довжина за корпусом

– ширина

– висота

9720

7705

3560

2285

Озброєння:

– гармата – пускова установка, мм

– спарений кулемет (ПКТ), мм

– зенітний кулемет (НСВТ), мм

125

7,62

12,7

Потужність двигуна, к.с.

1200

Швидкість макс. (шосе), км/год

60

Швидкість макс. (ґрунт), км/год

40–45

Запас ходу, км

450

Як основне озброєння у вітчизняних танках використовуються спеціальні танкові гармати – пускові установки калібру 125 мм із механізмами автоматичного заряджання, до яких закладаються протитанкові керовані снаряди (ПТКС) типу "Рефлекс", підкаліброві, кумулятивні, скалково-фугасні постріли. Важливим резервом підвищення вогневої могутності при розробці перспективних і модернізації існуючих зразків ОБТ є покращення умов спостереження за полем бою й удосконалення характеристик комплексу керування зброєю, скорочення часу на цикл стрільби. До основних типових комплексів керування зброєю ОБТ належать танкові тепловізійний приціл, прицільний комплекс 1А43-У "Рось". Типовий склад бойового комплекту ОБТ типів Т-64, Т-72, Т-80, Т-84 подано на рис. 2.88, головні елементи комплексу керування зброєю основних бойових танків – на рис. 2.89.

Традиційно головними бойовими характеристиками вважаються: вогнева могутність, рухливість і захисні властивості танка. Вогнева могутність – це спроможність уражати вогнем прямої наводки засоби противника. Вогневі можливості, з технічного погляду, визначаються кількістю та якістю озброєння, а також ефективністю комплексу керування зброєю. Рухливість визначається питомим тиском на ґрунт, питомою потужністю на тонну маси танка, запасом руху.

Неабияке значення мають додаткові засоби захисту. Замість старої конструкції на основні бойові танки після модернізації встановлюються досконаліші елементи захисту (менші вага, тривалість встановлення елементів тощо): комплекс вбудованого динамічного захисту танка з модулями "Ніж" (плити вибухореактивної броні), гумотканинні гнучкі пласти, розташовані за периметром башти до рівня корпусу.

Захисні властивості танка визначаються використанням пасивних й активних засобів захисту. Пасивні засоби захисту визначаються конструктивними особливостями ОБТ, наявністю додаткового бронювання, використанням засобів протимінної боротьби. У танків Т-64А, Т-64БВ товщина броні у лобовій проекції становить 450 мм, у Т-80УД – 600 мм. Цільнозварювана конструкція башти Т-84 із прокатаних стальних плит забезпечує підвищений захист від кумулятивних снарядів (в 1,1–1,4 рази) і звичайних протитанкових снарядів (в 1,1–1,6 рази). Плити вибухореактивної броні товщиною 300 мм мають підвищену стійкість до детонації й призначаються для надійного захисту танка від бронебійних снарядів, кумулятивних засобів ураження та ударно-кумулятивних боєприпасів типу "ударне ядро".

Для захисту від мін із натискними контактними дротовими підривачем в передній частині корпусу встановлюються гумові пластини ("спідниці"). Робоче місце механіка-водія прикріплюється до даху корпусу, а не до підлоги. Біля сидіння встановлюються вертикальні бімси для підвищення жорсткості конструкції, що зменшують удар при вибуху міни під сидінням механіка-водія. Для ведення протимінної боротьби попереду танка встановлюється трал типу КМТ-6 і бульдозерний різак для очистки траси. Це знижує маневреність танка, але підвищує безпеку при подоланні мінних загороджень. Використання бульдозерного різака надає танку можливість за 60 хв. створити траншею для заглиблення корпусу до рівня башти й тим самим кілька разів зменшити ймовірність влучення снарядів противника. Варіанти розміщення додаткових засобів захисту на танках Т-72, Т-80 подано на рис. 2.90.

Активні засоби захисту – це стандартне обладнання, яке може бути встановлене на всі танки при їх модернізації. До основних напрямів підвищення "непрямого" захисту ОБТ належить використання комплексу оптико-електронної протидії типу "Варта", призначеного для зриву наведення протитанкових керованих ракет (ПТКР) із напівавтомат­тичними системами наведення за інфрачервоним координатором, для протидії ПТКР із напівактивними головками самонаведення, у складі яких наявні лазерні далекоміри або випромінювачі цілей. Розташування основних елементів комплексу оптико-електронної протидії "Варта" на башті основного бойового танка подано на рис. 2.91, а технічні характеристики комплексу – в табл. 2.36.

Комплексне використання всіх елементів системи "Варта", за оцінками військових спеціалістів, дозволить приблизно в п'ять разів знизити ефективність бойового застосування ПТРК "Хот", "Мілан", "Дракон", керованих ракет (снарядів) типу "Хелфайр", "Мейверік".

Розташування основних елементів комплексу оптико

Таблиця 1.

Системи елементів комплексу "Варта"

Технічні параметри

Значення

Сектор виявлення лазерного випромінювання, град, у площинах

– вертикальній

– горизонтальній

Від -5 до +25

360

Далекість виявлення джерела випромінювання типу КДТ-2, КД-3, м

400–10000

Час реакції від моменту лазерного випромінювання до індикації на пульті, с

<0,15

Режим роботи

автоматичний,

півавтоматичний, ручний

Сектор постановці перешкод відносне осі гармати, град, у площинах

– вертикальній

– горизонтальній

±2

±10

Кількість пускових мортир, шт.

12

Калібр димових (аерозольних) гранат, мм

81

Час постановки завіси, с, не більше

3

Далекість постановки завіси, м, не менше:

– для димової гранати ГД-1

– для димової гранати ГД-2

50

350

Максимальна тривалість дії (час маскування), с

– для димової гранати ГД-1

– для димової гранати ГД-2

30

60

Одним із варіантів комплектації танків при проведенні модернізації може бути встановлення комплексу активного захисту "Заслон" призначений для захисту від протитанкових засобів ураження з настильною та пікіруючою траєкторіями польоту незалежно від систем, що використовуються для їх наведення. Розташування комплексних модулів активного захисту "Заслон" на основному бойовому танку (ОБТ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]