Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!шпори ІЕЕД.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
96.74 Кб
Скачать

20.Ек піднес сша у період монопол капіталізм (19-20 ст).

Умови прискор розвитку ек США. закінчення Громад війни(1861—1865), США індустріально-аграрна країна.

передумовами ек розвитку США Радикальний характер Громад війни 1861-1865pp. Внасл війни виникли можливості для капіталістичної господарської діяльності. звільнення рабів сприяло швидкому створенню ринку праці, а масовий продаж державної землі невеликими ділянками швидко капіталізував сг США. Сприятливі природно-географічні умови: потужна сировинна база, великі площі родючих земель, багатство лісових і водних ресурсів, сприятливий клімат. Успішна зовн ек політика держави забезпечила перевищення доходів над державними витратами. викор в ек США досягнень другої технологічної революції. У країні розпочалась електрифікація промисловості, транспорту, побуту. Акумуляція в США найбільш енергійної робочої сили із Європи. У 1864 р. в США ухвалили закон, який стимулював імміграцію. Швидке створ інфраструктури забезпечило єдність вн ринку, міжрайонну і міжгалузеву спеціалізацію. Виникли сприятливі умови для індустріалції Пд і Зх. Істор-геогр чинники: віддаленість від Європи і близькість до Південної Америки та територій Далекого Сходу Процес концентрації і монополізації. Ек розвиток США переривався кризами перевиробництва в 1882—1883 і 1893 pp. "Стальний трест" Моргана- перша в світі корпорація, що володіла капіталом 1 млрд дол. і контролювала 3/4 загального в-ва сталі. У 1892 р. створено монополію "Дженерал електрик компані" Зрощення трестів з банківськ монополіями вело до створ фін олігархії. провідну роль посіли банківські групи Моргана і Рокфеллера їх капітал перевищував 22 млрд дол. 56 % акціонерного капіталу країни

21.Особливості монополізації економіки: причини і наслідки. Форми монополій

Державна власність наприкінці XIX — на початку XX ст. формувалася двома основними шляхами: за рахунок держбюджету і в результаті націоналізації приватних підприємств. Завершенням цього ланцюжка змін стало утворення монополістичних союзів — монополій як у галузі виробництва, так і в галузі капіталів . Причини монополізації такі:1) зростання мінімальних розмірів капіталів;2) прагнення підприємців одержати максимум прибутку за рахунок витіснення конкурентів і встановлення бар'єрів для входження в галузь;3) надання урядом якій-небудь одній фірмі привілеїв на постачання газового палива, електроенергії, телефонних послуг тощо (природні монополії) у зв'язку з розвитком комунального господарства;4) розвиток патентного права, різноманітні махінації та зловживання аж до шантажу й прямого розбою.

Центр світового економічного розвитку з Європи переміщується в Північну Америку. Першою державою світу на довгий час стають США. Форми монополій:1Картель-це обєднання декількох підприємств однієї галузі учасники яких зберігають власність на засоби виробництва і виготовлений продукт,виробничу та комерційну сам ост.та ін..2Синдикат-це обєднання підприємств з метою спільної реалізації продукції через єдину збутову мережу, вироб.самостійн.зберігається.3Трест-обєднання підпр.однієї або декількох технологічно пов’язаних галузей ,учасники якого втрачають і виробничу і комерційну самос.,підкорюються єдиному контролю.;Концерн-обєд.підприє.різних галузей промисловості ,транспорту торгівлі,навчал.центрів зі спільною метою та єдиним фінансовим контролем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]