Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс 2010..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни за модулями модуль 1 -2 кредити

Тема 1. Вступ. Предмет, метод, джерела курсу «Історія держави і

Права України».

Предметом науки історії держави і права України є історія виникнення, становлення, розвитку різноманітних типів держави і права. Історія держави і права України, маючи чітко виражений предмет дослідження, належить до юридичних дисциплін. Історія права та його інститутів розглядається у рамках розвитку окремих етапів української державності.

Тема 2. Рабовласницькі держави, утворення, право на території Північного Причорномор’я (середина і тис. До н.Е. – V ст. Н. Е.).

Відомості про перші державні утворення знаходимо в творах античних авторів – Гомера, Есхіла. Такими стародавніми державами були Скіфія, античні міста-держави, Боспорське царство.

Тема 3. Суспільно-політичний лад і право на території України

з VI по XІV ст.

Лекція 3.1 – Східні слов’яни.

Проблеми походження слов’ян і державотворенням є найбільш складним і суперечливим питанням в історичній науці. Існують певні теорії походження слов’ян : норманська, торговельна, анти норманська.

Державність виникла в результаті поступового перетворення військової демократії до державних органів влади.

Лекція 3.2 – Київська Русь.

Київська Русь була ранньофеодальною державою. Склалися відповідні соціальні групи: аристократична верхівка, вільне населення, напіввільне і залежне населення.

Давньоруська держава була побудована на принципах сюзеренітету-васалітету.

Лекція 3.3 – Право Київської Русі.

Розвиток давньоруського права був тісно пов’язаний із розвитком феодальних відносин. Першоджерелом був звичай, який поступово трансформувався в джерела права, а саме: князівські і церковні устави, міжнародні договори, Руська Правда.

Тема 4. Українські землі під владою Польщі та Литви (кінець хіv – перша половина XVII ст.)

Лекція 4.1.Українські землі в складі держави Річ Посполита.

Київська Русь існувала порівняно недовго. Внаслідок процесу колонізації українських земель польськими шляхтичами утворилась держава Річ Посполита.

Чужоземне підкорення накладало певний відбиток на розвиток верств населення і органів влади українських земель.

Лекція 4.2 Правова система (кінець ХІV перша половина XVII ст.)

Доба польсько-литовського панування на українських землях характеризувалася необхідністю модифікації старих правил і запровадження нових. Тому правова система українських земель була сформована на основі місцевого звичаєвого права і права Литви і Польщі (статути, судебник, сеймові постанови та ін.)

Тема 5. Створення української національної держави та обмеження її суверенітету у другій пол. Хvii ст.

Лекція 5.1. Формування української національної держави у 1648-1654 рр

Формування української держави відбувалося в період національно-визвольної війни 1648-1654 рр. внаслідок цього відбулися певні зміни в суспільному, державному ладі та розвитку законодавства.

Лекція 5.2. Правове оформлення переходу України під протекторат російського царя.

З укладенням Переяславського договору розпочався новий етап юридичного закріплення української державності, але в межах Московської держави. Це вплинуло на функціонування як всього державного механізму, так і окремих його елементів.