Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 8. Структура та інфраструктура ринку

Питання

1. Ринкова інфраструктура, її елементи та функції.

2.Біржі: товарна, валютна й біржа праці.

ЛІТЕРАТУРА: 2-13; 15-19; 22-29.

! Пізнати ринок неможливо без глибокого аналізу його структури, тобто елементів, з яких він складається і які взаємодіють між собою. Сучасний ринок є складним утворенням. Ринок розмежовують на різні елементи за такими критеріями: економічне призначення об’єктів ринкових відносин, ступінь зрілості ринкових відносин; відповідність окремих ринків чинному законодавству; територіально - адміністративна ознака. Велике значення має класифікація ринків, головним чином, за економічним призначенням об’єктів ринкових відносин .

За цим критерієм складовими елементами ринку є:

  1. ринок предметів споживання;

  2. ринок виробничих ресурсів;

  3. ринок капіталів;

  4. ринок фінансово-кредитних ресурсів;

  5. фондовий ринок;

  6. ринок науково-технічних розробок та інформації.

Ринок як розвинута система відносин товарного обміну є системою окремих взаємопов’язаних ринків.

Але окремі ринки неоднакові за своїм значенням. Ринок починається з можливості придбання робочої сили та засобів виробництва, без них не може функціонувати виробництво.

Велике значення має споживчий ринок, від нього залежить забезпеченість населення, рівень споживання.

Фінансовий ринок забезпечує рух капіталів, їх переміщення в найбільш прибуткові, а отже, найбільш важливі, перспективні галузі виробництва. Фінансовий ринок – це міст між заощаджувачем та позичальником. Його основна функція – акумулювання та перерозподіл позичкових капіталів для інвестування. Грошовий ринок охоплює лише короткострокові кредити (від одного дня до одного року).

Ринок капіталів – це ринок середньо – і довгострокових кредитів. На ринку цінних паперів обертаються різноманітні цінні папери.

Ступінь розвитку ринку послуг визначає забезпеченість населення та підприємств послугами, їх якість та своєчасність.

Ринок поширюється і на духовну сферу, перетворюючи в об’єкт купівлі – продажу технології, духовні ідеї, стимулюючи їх розповсюдження та використання.

Кожний елемент ринку має своє самостійне значення, але тільки тісна взаємодія між ними забезпечує плідне функціонування усього ринкового господарства.

Ефективність розвитку ринкової економіки значною мірою залежить від розвиненості ринкової інфраструктури. Тому цю тему слід розпочати із визначення суті цього поняття та її складових. Інфраструктура – сукупність ринкових інститутів (бірж, банків, фінансово – кредитних установ, служб зайнятості), які забезпечують обіг різноманітних товарів, послуг грошей, цінних паперів, робочої сили, суттєво впливають на функціонування економічної системи в цілому.

Значне місце в ринковій інфраструктурі займають біржі – організований оптовий ринок. За типом біржового товару розрізняють товарні та фондові біржі. Посередником на ринку праці витупає служба зайнятості. Основним предметом угод на товарній біржі є представлені на ній товари та контракти на їх купівлю – продаж. Фондова біржа обслуговує вторинний ринок цінних паперів, де обертаються раніше випущені папери.

Основним елементом ринку позичкових капіталів є кредитна система, яку утворюють банки, страхові компанії, небанківські кредитно – фінансові інститути. Основу кредитної інфраструктури складає банківська система, яку сьогодні формують центральний банк та комерційні банки. Вони беруть участь у створенні банківських грошей; виконують численні банківські операції; виступають в ролі інвесторів, вкладаючи гроші в цінні папери тощо. Банківська система прискорює рух капіталів, дає можливість раціонально використовувати тимчасово вільні грошові ресурси, прискорює розрахунки.

Запитання для самоперевірки та завдання

1.Дайте характеристику структури ринку за різними критеріями.

2.Які особливості формування ринку засобів виробництва в Україні?

3.Покажіть взаємодію суб’єктів ринку в межах економіки.

4.Які особливості формування ринку послуг та його значення?

5.Назвіть функції ринкової інфраструктури.

6.Поясніть економічну природу позичкового процента.

7.Які функції виконує кредит?

8.У чому полягає різниця між центральними банками і комерційними банками?

9.Який капітал належить до торгового капіталу? Чому?

10.Що таке витрати обігу?

11.Поясність структуру торгового прибутку.

12.Особливості реформування кредитно – банківської системи в Україні.