Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 7. Ринок як економічна форма організації суспільного виробництва

Майже всі головні проблеми в політекономії мають одну і ту ж сутність... як пропозиція та попит взаємно урівноважуються

А. Маршалл

... Суперечність конкуренції полягає в тому, що кожен повинен бажати для себе монополії, тоді як усе суспільство мусить втрачати від монополії і тому повинно її усунути.

К. Маркс

Питання

  1. Умови існування та функції ринку. Позитивні і негативні риси ринкової економіки.

  2. Особливості формування ринку засобів виробництва в Україні.

Література: 2-13; 15-19; 22-29.

! Основна мета цієї теми - дати цілісну, всебічну характеристику ринку, як форми існування товарного виробництва. Історія розвитку цивілізації свідчить, що найбільш ефективною економічною системою є ринок - механізм, що об’єднує продавців і покупців, кожний з яких є самостійним у своїх діях. Для ринку характерне рівноправне становище його учасників, їх повна економічна відповідальність за свої дії, застосування принципу економічної вигоди. В основі ринкової економіки лежить приватна власність на ресурси та свобода підприємництва й вибору. Її рушійною силою виступає особистий інтерес, а конкуренція виконує роль регулюючого та конкуруючого механізму. Держава в економіці відіграє другорядну роль.

Будь – яка економічна система повинна вирішувати три фундаментальні питання: які саме товари та послуги повинні бути вироблені та в якій кількості; як повинні бути використані економічні ресурси у виробництві товарів та послуг; для кого повинні вироблятися товари, тобто яким повинен бути розподіл доходу між членами суспільства. Вільний ринок й вільні ринкові ціни і забезпечують відповідь на ці питання. Споживачі оцінюють товар (платять за нього гроші). Товар, який вибрав споживач, і буде вироблятися. Виробник випускає той товар, дохід від реалізації якого покриє витрати, пов’язані з виробництвом, і принесе прибуток. Прагнення виробників до збільшення прибутків підказує їм, як виробляти товари. Конкуренція змушує зменшувати витрати виробництва, тому розробляється та впроваджується нова техніка, вибирається найбільш економна комбінація факторів виробництва. Врешті, ринок забезпечує товарами тих, хто їх може купити. Ціни на товари відіграють вирішальну роль у формуванні структури грошових витрат споживачів. У межах грошового доходу споживача його переваги та ціни на товари визначають розподіл національного продукту.

Усе це робить ринок. Робить об’єктивно, без втручання держави. Цю здатність ринку – ефективно регулювати розподіл обмежених ресурсів і надавати надійну інформацію покупцям і продавцям – А. Сміт назвав „невидимою рукою провидіння”. Покупець не знає продавця, продавець не знає покупця. Обома керує „невидима рука”, забезпечуючи добробут для усіх. Прагнення кожного до багатства приводить до багатства суспільства в цілому. Це твердження економісти називають принципом „невидимої руки”. Його механізм розкривається через здатність ринкових сил інформувати та координувати поведінку учасників ринку, керувати їх діями.

Таким чином, зацікавленість в прибутку, а по суті – простий егоїзм, дасть користь усьому суспільству тим, що забезпечить більше товарів і послуг кращої якості.

В умовах вільної ринкової економіки ціни встановлюються в процесі взаємодії попиту і пропозиції.

Попит в умовах ринку має важливе значення. Він показує кількість товару чи послуг, яку буде придбано за певну ціну в певний період. Попит переважно розглядається з позиції вигідності ціни. Основна властивість попиту виражається через обернений зв’язок між ціною товару та величиною попиту. Економісти назвали цей зв’язок законом попиту. Закон попиту не діє в таких випадках: при ажіотажному попиті, викликаному очікуваним зростанням цін; для деяких рідкісних товарів (золото, антикваріат), які є засобом вкладення грошей; за умови, коли попит переключається на якісніші та коштовні товари(наприклад, переключення попиту з чорно – білих телевізорів на кольорові: зниження цін на чорно – білі телевізори не призведе до збільшення попиту на них).

На зміну попиту впливають і нецінові фактори. Якщо попит змінився під їх впливом, то за тієї ж ціни буде вже новий попит, тому на графіку він відображений іншою кривою.

Пропозиція визначається кількістю товарів, що пропонується для продажу в певний час за існуючими цінами. Пропозиції притаманні такі властивості, як здатність до обміну та задоволення потреб. Пропозиція залежить від виробництва та його структури.

Залежність між ціною та пропозицією вже не обернена, а пряма: із зростанням цін, відповідно, зростає і величина пропозиції. Закон пропозиції показує, що виробники хочуть виробити та запропонувати на продажу більшу кількість товару за високою ціною.

Пропозиція, так само як і попит, може змінюватися під впливом нецінових факторів.

У результаті взаємодії попиту і пропозиції встановлюється ринкова ціна. Вона фіксується в точці, в якій перетинаються попит і пропозиція. Ця точка називається точкою рівноваги, а ціна рівноважною. Тільки в цій єдиній точці ціна влаштовує одночасно і покупців і продавців. В умовах ринку ціна прагне до такого рівня, за яким попит дорівнює пропозиції.

Конкуренція – основна відмінна риса ринкових відносин. В економіці – це суперництво економічних суб’єктів за кращу реалізацію своїх економічних інтересів. Як регулятор ринкової економіки, конкуренція ґрунтується на свободі вибору, формує ринкові ціни, урівноважує попит і пропозицію, стимулює зниження витрат виробництва та впровадження нової технології, забезпечує суверенітет споживача.

Водночас конкуренція має і деякі негативні риси: призводить до нерівномірного розподілу доходів у суспільстві, утворення монополії, економічних спадів. Тому конкурентна система потребує певного регулювання з боку держави.

Залежно від способів здійснення, розрізняють досконалу і недосконалу конкуренцію. Досконалу конкуренцію прийнято називати чистою, або вільною. Недосконала конкуренція об’єднує такі види: монополістичну, олігополістичну та чисту монополію. Ці ринкові структури визначаються такими умовами: кількістю та розмірами економічних суб’єктів (фірм), характером продукції, контролем над ціною, умовами виходу на ринок та іншими параметрами.

Конкурентна боротьба зовсім зникає, коли певний товар виробляє і продає тільки одна фірма. В даному випадку має місце монополія. Монополіст – це одноосібний продавець, і отже, він поза конкуренцією.

Уряди багатьох країн уживають заходів обмеження монополії і підтримання вільної конкуренції за допомогою антимонопольного законодавства.

Запитання для самоперевірки та завдання

  1. За яких умов виникає ринок?

  2. Назвіть риси сучасної ринкової економіки й розкрийте їхній зміст.

  3. Назвіть принципи функціонування ринкової економіки.

  4. Назвіть функції ринку та розкрийте їхній зміст.

  5. Назвіть переваги ринкової економіки, її недоліки і шляхи подолання недоліків ринку.

  6. Зв’язок яких явищ виражає закон попиту?

  7. Дайте визначення категорії „пропозиція”. Який вигляд має крива пропозиції?

  8. Що означає термін „еластичність” в економічній теорії?

  9. Що таке рівноважна ціна? Які функції вона виконує?

  10. За яких умов виникає дефіцит товарів, а за яких – надлишок?

  11. Розкрийте сутність та визначте основні риси конкуренції

  12. Назвіть умови виникнення конкуренції.