Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 13. Державне регулювання національної економіки

Питання

1. Інструменти макроекономічного регулювання економіки.

1. Типи та причини безробіття.

Література: 1-14;15-19;21-29.

! Починати цю тему з того положення, що держава традиційно виконувала політичні функції. Після Великої економічної депресії держава все більше починає втручатися в економічне життя країни, адже у ринковій економіці існують галузі, де ринковий механізм не спрацьовує. Ще економісти класичної школи стверджували, що держава повинна взяти на себе виробництво товарів і послуг, за яке не можуть або не бажають братися приватні підприємці. Мова йде про суспільні товари. Не піддаються впливові ринку побічні наслідки діяльності людини, які часто призводять до забруднення навколишнього середовища. Шкідливі викиди в атмосферу підприємств хімічної промисловості, шум літаків поблизу аеропортів тощо заважають нормальному життю та шкодять здоров’ю людей. Але в ринковій економіці нема механізму, який би змушував платити за це тих, хто створив подібні ситуації.

Проблеми влади монополій, інфляції, масового безробіття, циклічних коливань, коло соціальних питань (послуги освіти, охорони здоров’я, робота бібліотек, музеїв) – все це неможливо вирішити без державного втручання. Ці сфери життя не потрапляють під дію закону попиту і пропозиції. Отже, держава повинна взяти на себе визначення цілей для економіки та використовувати свою силу для їх досягнення.

І сьогодні серед економістів немає єдиної думки про те, наскільки та в якій формі держава повинна це робити. Одні стверджують, що вона повинна тільки вирішувати за ринок проблему ефективного розподілу ресурсів. Інші, навпаки, заперечують необхідність такого прямого втручання, обмежують функції держави виключно підтриманням правил „ринкової гри”.

На практиці сучасна держава виконує широке коло функцій. Як суб’єкт ринку, вона має взаємозв’язки з домогосподарствами та підприємствами. На ринку ресурсів вона купує послуги лікарів, учителів, шахтарів, військових, які працюють на державних підприємствах. Для утримання армії, шкіл і лікарень держава здійснює закупівлю різноманітних продуктів на відповідних ринках. Домогосподарства одержують від держави грошові кошти по соціальному забезпеченню: пенсії, допомогу по безробіттю, стипендії тощо, а підприємства – певні товари і послуги: електроенергію, земельні ділянки, воду, газ і т.д. Усі ці циклічні потоки представлені схемою кругообігу доходів, ресурсів і товарів.

Держава виконує свої функції, застосовуючи економічні та адміністративні методи. Вони взаємопов’язані і разом з тим протилежні. Існують ділянки, де застосування адміністративних методів ефективне і не суперечить ринковому механізмові.

Для виконання своїх функцій державі необхідні кошти, які надходять до неї через спеціальний фінансовий інструмент – державний бюджет, що є основною ланкою фінансової системи.

Бюджет - основний фінансовий план країни. Його складають як центральний уряд (державний бюджет), так і місцеві органи влади (місцеві бюджети). Державний бюджет на кожен фінансовий рік (в Україні він збігається з календарним роком) розглядається Верховною Радою і затверджується як закон.

Джерелами державного бюджету є податки, державні позики та емісія грошей. У структурі видатків державного бюджету України найголовнішими є частки, пов’язані з утриманням бюджетного сектора економіки (освіта, охорона здоров’я, державне управління, наука, житлово – комунальне господарство тощо), фінансування національної економіки, оборони та охорони навколишнього середовища, обслуговування внутрішнього і зовнішнього державних боргів та їх повернення, заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи. Кошти місцевих бюджетів використовуються перш за все на соціальні заходи й управління місцевим господарством.

Запитання для самоперевірки та завдання

  1. Що таке державне регулювання економіки?

  2. Чим зумовлена необхідність ДРЕ?

  3. Чим викликана еволюція теорії і практики регулювання національної економіки?

  4. У чому полягає специфіка національних систем ДРЕ?

  5. Які головні економічні функції держави у ринковій економіці змішаного типу?

  6. Які основні цілі ДРЕ?

  7. Що є об’єктами ДРЕ? Чому?

  8. Дайте класифікацію методів ДРЕ?

  9. У чому полягає суть економічних і адміністративних методів ДРЕ?

  10. Що є інструментами прямих методів ДРЕ?

  11. Що є інструментами непрямих (опосередкованих) методів ДРЕ?

  12. Що таке державний сектор економіки? Його призначення.