Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК 13 стр 241вопр. (+путь).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.57 Mб
Скачать
  1. Особливості стимулювання продажу товарів.

Сучасне стим-ння продажу товарів можна визнач. як сукуп. прийомів, котрі застосов-ся протягом усього ЖЦТ до 3-ох учасників ринку — спожива­ча, оптового та роздріб.торговця і власного торгового (збутового) персоналу з метою макс-го (нехай і короткоча­сного) з>. кіл-ті нових покупців.

    1. Стим-ння ефек-е тільки в тому випадку, коли його застос-ня пов’яз-ся з етапом ЖЦ та погоджується з чітко визначеними цілями. На 1 етапі – створ-ня поінформ-ості про товар і його виробника, на 2 – створ.пріоритетності товару, на 3 – створ. прихиль. до даного товару, який має макс-ий попит, і на 4 – створ. інфо-ості про розпродаж за зниж. цінами;

    2. тактика застос-ння акцій зі стим-ння продажу в випадку погірш. становища товару на ринку є невірною і такі акції лише прискорюють зниж. попиту на товар;

    3. значно ефективним є план-ня нетривалого стим-ння. Нетривалість заходів стим-ння спонукає покупця швидко скористатися з такої нагоди. Стосовно товарів широк. попиту стим-ння може тривати в серед. від 1 до 2 місяців. Товар, який купується раз на рік, потребує короткотермінового періоду стим-ння (4-6 тижнів) у той момент, коли най> вигідна покупка зі знижками;

    4. завдання стим-ння продажу витікають з завдань служби марк-гу під-тва. Конкретні завдання стим-ння залежать від цільового ринку. Стосовно спож-ів – це заохочення інтенсивнішого викор-ня товару, купівля його в >ій розфасовці, спонукання людей спробувати його, приверне уваги до нього тих, хто вже користувався аналогічним товаром конкурентів. Щодо роздріб. торговців – це заохочення їх включити новий товар у свій асортимент, підтримка оптим-го рівня запасів товару вир-ка, форм-ня у торгових посередників прихильності до даної марки, проведення успішної боротьби з конкур-ми, які виготовляють аналогічну продукцію та реалізують її в тих же торгових точках. Марк-ові зусилля влас. торг. перс-у повинні прискорити або посилити відповідну реакцію ринку на товар вир-ка. Від ефек-сті роботи влас. торг. перс-у вир-ка майже повністю залежить успіх усіх акцій марк-гу;

    5. заходи стим-ння продажу товарів вир-ка повинні бути тісно пов’яз. між собою. Стим-ння необхідно макс-но наблизити до товару, тобто зробити його складовою або самого товару, або його найближчого оточення (магазину або групи товарів однієї з ним марки).

  1. Стимулювання продажу товарів як складова маркетингу та маркетингової політики комунікації.

Стим-ти — значить посилити дію. Стим-ння про­дажу має вдихнути життя в товар, щоб успішно його продати (без продажу покупцеві та наступного викор-ння товар є мерт­вим). Утім, деякі марке-логи під терміном «стим-ння» ро­зуміють товаропросування. Навіть теорія марк-гу, визначив­ши його складові через «4р», об'єднала в одному «р» (promotion) стимулювання і рекламу. У зв'язку з цим деякі спеціалісти вва­жають виправданим застос. тотожного англомовного тер­міна «sаlеs рrотоtіon», що саме й означає стиму-ння просу­вання продажу. Стим-ння продажу має епізодичний хар-ер і становить кінцеву складову рек-ння. У деяких країнах навіть витрати на стим-ння входять до складу рекл-ого бюджету.

Сучасне стим-ння продажу товарів можна визначити як сукуп. прийомів, котрі застос-ться протягом усього ЖЦТ до 3-ох учасників ринку — спож-ча, оптового та роздріб. торговця і влас. торг. перс-у з метою макс-го (нехай і короткоча­сного) з>.кількості нових покупців.

Ці три напрями є кільцями 1-го ланцюжка «виробник— споживач», їхня ефек-сть впливає на ефек-сть усього про­цесу продажу так само, як і товар.

До переваг стим-ння продажу товарів спеціалісти від­носять:

* швидший вплив на попит, порівняно з р-мою;

* забезпечення постійного пошуку нових ідей з урахуванням еволюції ринку та змін у менталітеті покупців;

* ефек-ше забезпечення гармонічного просув. товару на ринок проти інш.форм комунікативної діяльності.

Щоб стати гарантом успіху вир-ка в його просуванні на ринку, заходи стим-ння продажу мають відповідати спе­цифіці товару і засобів комунікації (передовсім реклами).

Стим-ння продажу варто поєднувати з прямим марк-гом. Поряд з інфо-ією про товар прям. марк-нг повідом­ляє потенційного покупця персонально про можливі переваги та вигоди стиму-ного хара-ру. Усе це об'єднує рекламу, стиму-ння та прям. маркетинг.

Стим-ння продажу може бути пов'яз. зі спонсорством, тобто із мат-ою підтримкою вир-ком (посередником) пев­ної людини, групи людей, мистецького заходу . У відповідь ті, кого спонсорують, стають «живою рекламою» торгової марки або п-тва, про що широко сповіщають засоби масової інфо-ії. Усе це з>. популярність марки та спонукає до придбання товару (хоча І не такою мірою, як безпосереднє стим-ння).