Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дубенюк реферат.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
468.48 Кб
Скачать

Товарна структура імпорту товарів після вступу України до сот

Хімічна промисловість. У товарній структурі імпорту продукція хiмiчноï промисловості зросла з 14 до 18%. Це пояснюється наступними причинами: по- перше, з відносно незначним зменшенням обсягів увезення — на 13% порівняно з показником першого року членства. По-друге, увезення фармацевтичної продукції, що займає значну частку у структурі імпорту продукції хімічної промисловості — 27%, залишилось на рівні першого року членства — 1,96 проти 1,94 млрд. дол. США минулого року. Тому сприяли, з одного боку, внутрішні чинники: потреба у медичних препаратах які здебільшого не виробляються вітчизняними підприємствами або виробляються на рівні застарілих на декілька поколінь технологічних схем, що не відповідає сучасному попиту. У жовтні-грудні 2009 року внутрішній попит на фармакологічні препарати та сировину для їх виготовлення був підвищеним через епідемією вірусу грипу A/H1N1 та запровадженням урядом України найвищого рівня загрози в країні — третього. З іншого боку, Україна в рамках СОТ приєдналась до низки секторальних «нульових» домовленостей про зниження ставок, у тому числі на фармацевтичні препарати, на які діє нульова ставка. Крім того, Україна приєднались до секторальної гармонізації з хімічних товарів (5,5-6,5%). Переважна більшість секторальних домовленостей охоплює комплектуючі та сировину для виробництва технологічної продукції, а не товари споживчого вжитку (мається на увазі кінцева продукція).

Прогнози щодо масованого увезення сільськогосподарських продовольчих товарів внаслідок лібералізації митного режиму імпорту, як результат членства України у СОТ, як у перший, так і у другий рік членства України не виправдались.

У період з червня 2009 року по березень 2010 року порівняно з аналогічним попереднім періодом вартість імпортованої продукції груп 01-24 УКТ ЗЕД зменшилась на 17%, причому скорочення обсягів торкнулось майже всіх товарних груп, крім 07 УКТ ЗЕД (овочі, коренеплоди), 08 УКТ ЗЕД (плоди та горіхи, цитрусові) та 17 УКТ ЗЕД (цукор і кондвироби з цукру). Найбільше зменшився імпорт продукції групи 02 УКТ ЗЕД (м’ясо та харчові субпродукти) — на 55%. Дана продукція викликала найбільше занепокоєння у перший рік членства України у Організації, через те, що була основним чинником 19% збільшення продовольчого імпорту (порівняно з аналогічним доСОТівським періодом) — 81% у структурі загального приросту.

Подальші події підтвердили припущення, викладені у попередній публікації5, про те, що головною причиною у масованому імпорті м’ясної продукції у перший рік членства України у СОТ було не зниження імпортних тарифів, а внутрішній дисбаланс між виробництвом та споживанням м’ясної продукції.

Спостерігається також продовження тенденції нарощування обсягів імпорту свіжої овочевої та плодово-ягідної продукції. З червня 2008 року по березень 2009 року порівняно з таким же доСОТівським періодом їх імпорт збільшився у 2,6 та 2,2 рази відповідно. За аналогічний період, що припадає на другий рік членства, порівняно з попереднім таке збільшення становило 25% та 4%. Зростання, головним чином, обумовлене ненасиченим внутрішнім попитом на овочі та фрукти, особливо у зимово-весняний період, через проблеми з зберіганням продукції вітчизняного виробництва та більшу доступність продуктів, які не вирощуються в Україні через природно-кліматичні умови, як наслідок зниження імпортних тарифів в результаті вступу України до СОТ.

Зростання у два рази імпорту продукції групи 17 УКТ ЗЕД (цукор і кондвироби з цукру) у вартісному виразі було обумовлено дефіцитом внутрішнього споживання та високими цінами на цукор у світі. Так, за період з червня 2009 року по березень 2010 року було увезено 89 тис. тонн білого цукру за ціною 566 дол. США/т проти 37 тис. тонн за ціною 492 дол. США/т за аналогічний минулий період. Для задоволення внутрішнього попиту та покриття дефіциту можливе було увезення цукру-сирцю з тростини для подальшого перероблення в межах тарифної квоти, але через високі ціни на цукор-сирець на світових ринках та неузгоджену позицію між Міністерством економіки та Міністерством аграрної політики вона не була використана до кінця.

При вступі до СОТ Україна взяла зобов’язання надати тарифну квоту на увезення цукру-сирцю з тростини (код згідно з УКТ ЗЕД 170111) у розмірі 260 тисяч тонн із щорічним збільшенням на 3,8 тис. тонн. Міністерство економіки розподілило квоту у січні 2009 року, але ліцензії на його увезення розпочало видавати тільки у серпні 2009 року. З вересня в Україні починається сезон виробництва цукру із вітчизняного цукрового буряку, тому цукор-сирець з тростини у обсязі 40 тис. тонн завезли тільки в грудні, тобто обсяг тарифної квоти був використаним лише на 15%.

Таким чином, тенденції у зовнішній торгівлі товарами протягом двох років членства України у СОТ свідчать про суттєві зрушення у обсягах та напрямках торгівлі, що, безперечно підсилюється впливом світової фінансової кризи та різким уповільненням розвитку експортно-орієнтованих галузей економіки.