Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Master-1st grade.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Список скорочень

РВР - penicillin-binding proteins

ААД - антибіотик асоційована діарея

КЛЖК - коротколанцюгові жирні кислоти

СОД - супероксиддесмутаза

ПОЛ - перекисне окислення ліпідівк

ТК - товста кишка

ВСТУП

Антибактеріальна терапія займає друге місце після лікувань серцево-судинними препаратами у хворих всіх вікових категорій. Часто від ефективності та своєчасності цієї терапії залежить життя пацієнта. На жаль, окрім переваг антибактеріальна терапія має і побічні ефекти. Найбільш поширеними побічними реакціями, які пов’язані із застосуванням антибактеріальних препаратів, є зміни з боку шлунково-кишкового такту, які спостерігаються у 3-53 % хворих. Ці зміни порушують самопочуття хворого, продовжуючи період непрацездатності на термін від 5 до 14 днів.

Дуже часто, виснажлива діарея - це саме та ціна, яку ми повинні платити за ефективність антибіотиків. Антибіотик-асоційована діарея – це три чи більше епізодів неоформлених випорожнень протягом двох та більше днів, які з’явилися на фоні застосування антибіотиків чи протягом 8 тижнів після їх відміни.

За даними літератури розвиток діареї часто асоціюється з порушенням регуляторних механізмів антиоксидантного захисту. Показано, що лактоза-асоційована діарея у 100% випадків пов’язана зі змінами концентрацій малонового диальдегіду та показниками активності супероксиддисмутази, які у 8-10 разів були вищими за такі у тварин без діареї. Причому, їх рівень позитивно корелював з тяжкістю перебігу діареї.

Запальний процес підтримується процесами перекисного окислення. Важливий чинник запалення – це утворення молекул активних форм кисню, що вивільняються макрофагами і нейтрофілами в ході запальної реакції. У позаклітинному матриксі вони усувають пошкоджені клітини і збудників інфекцій створюючи, таким чином, передумови для відновних процесів. Всередині клітини вони індукують редокс - сенсетивні сигнали і сприяють утворенню запальних медіаторів. Молекули активних форм кисню індукують і підсилюють запалення, набряк, інфільтрацію лейкоцитами, утворення слизу [1].

Якщо продукція вільних радикалів перевершує здатність антиоксидантної системи організму до їх утилізації, то вільні радикали шкодять здоровим тканинам і посилюють запалення [2]. Активація запалення у свою чергу вивільняє активні форми кисню, циклізуючи тим самим дані процеси.

Причиною підвищеної продукції вільних радикалів є не лише запалення, але і екзогенні чинники. Незалежно від екзогенної або ендогенної природи, вільні радикали є причиною оксидативного стресу.

Антибіотики цефалоспоринового ряду відносяться до групи найбільш широко вживаних препаратів. За даними літератури, прийом антибіотиків даного ряду пов'язують з розвитком ААД у 4-9 % випадків [3]. Взаємозв’язок між розвитком діареї та порушенням системи антиоксидантного захисту не встановлений.

Тому, метою нашої роботи стало дослідження оксидантно-антиоксидантної системи слизової оболонки товстої кишки щурів під впливом антибіотика цефтріаксону.

Виходячи з мети перед нами стояли наступні завдання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]