Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nakaz 400 MGP .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
517.63 Кб
Скачать

2.5.7. Військові перевезення

2.5.7.1. Військові перевезення означають будь-які пе­реміщення осіб та майна з використанням транспортних засобів.

Замисел на здійснення перевезень визначається стар­шим начальником, у ньому вказуються:

  • різні канали постачання та евакуації;

  • порядок використання різних транспортних засобів;

  • посадові обов'язки щодо здійснення контролю за пе­ревезеннями.

Командувачі, командири (начальники) усіх рівнів по­винні розробляти більш детальні вказівки в межах своїх посадових обов'язків (наприклад, визначати райони роз­вантаження, порядок проходження транспортних колон через райони, які контролюються своїми військовими частинами (підрозділами).

2.5.7.2. Командувачі, командири (начальники) повинні забезпечити здійснення чіткого розрізнення між санітарними та іншими транспортними засобами.

Якщо дозволяє бойова обстановка, транспортні пере­везення в інтересах постачання та евакуації слід здійснювати по роздільних каналах, наприклад:

• тилових (для евакуації військовополонених та тро­фейного майна немедичного характеру);

  • медичних (для медичного постачання, евакуації хворих, поранених, захопленого медичного і духовного персоналу та майна противника);

  • служби обліку та комплектування військовослужбовців (для передачі особистого майна загиблих (помер­лих) і відомостей, які дозволяють встановити їхню особу);

  • військової розвідки (для передачі бойових доку­ ментів).

Військові, медичні та цивільні перевезення повинні плануватися і здійснюватися по окремих маршрутах.

  1. Перевезення цивільних осіб цивільними транс­портними засобами користуються захистом, який міжна­родне гуманітарне право надає цивільним особам і об'єктам.

  2. Перевезення військовослужбовців та військового майна військово-транспортними засобами немедич­ного призначення захистом права війни не користуються.

2.5.8. Медичні (санітарні) перевезення

2.5.8.1. Під медичними (санітарними) перевезеннями мають на увазі перевезення по суші, воді чи повітрю по­ранених, хворих та осіб, які потерпіли корабельну аварію (аварію літального апарата), а також медичного, духовного персоналу, медичного обладнання і майна.

Під час здійснення зазначених перевезень повинні виконуватись такі вимоги:

• санітарний транспорт (наземний, водний, повітря­ний) слід використовувати винятково в медичних цілях;

• технічні правила, стандарти і процедури щодо розпізнавання, оповіщення та радіозв'язку санітарного транспорту повинні відповідати загальноприйнятим міжнародним нормам.

На санітарних транспортних засобах припускається перевезення лише стрілецької зброї і боєприпасів, які:

  • зняті із поранених (хворих і осіб, які потерпіли корабельну аварію (аварію літального апарата) та тих, хто знаходиться на борту і ще не передані відповідній службі);

  • належать медичному персоналу (особиста стрілецька зброя).

2.5.8.2. У разі евакуації поранених і хворих із райо­нів воєнних дій санітарним транспортом, а також транс­портними засобами загального призначення використовуються розпізнавальні емблеми і сигнали (додаток 2 до Керівництва).

2.5.8.3. Госпітальні санітарні судна не можуть бути піддані нападу або захопленню і користуються повагою та захистом за умови, якщо їхні назви і характеристики були повідомлені сторонам, які знаходяться в збройному конфлікті, за 10 днів до їхнього використання. Зазначені судна можуть затримуватися для контролю та огляду на термін не більше 7 днів.

2.5.8.4. Санітарні літальні апарати не можуть піддава­тися нападу за умови, якщо їх висота польоту, час і мар­шрути були узгоджені між сторонами, які перебувають у збройному конфлікті.

Екіпажі санітарних літальних апаратів повинні вико­нувати вимоги щодо приземлення або посадки на воду для контролю та огляду. Під час приземлення або посад­ки санітарного літального апарата на воду його пе­ревірка проводиться без затримки та у короткий термін, не допускаючи погіршення стану поранених і хворих.

На випадок вимушеної посадки літальних апаратів на територію, що зайнята військами противника, пора­нені, хворі, особи, які зазнали корабельної аварії чи аварії літального апарата, інші особи (крім медичного і духовного персоналу) зі складу збройних сил та екіпажі цих літальних апаратів стають військовополоненими.

2.5.8.5. Організація медичних (санітарних) перевезень не повинна давати сторонам, які перебувають у збройному конфлікті, підстав для взаємних підозр у зловживанні міжнародними розпізнавальними емблемами, знаками і сигналами санітарного транспорту у віроломних цілях (наприклад, для перевезення боєздатних військовослужбовців або інших озброєних осіб, боєпри­пасів чи майна немедичного характеру).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]