Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нотаріат модуль.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
139.26 Кб
Скачать

53. З якою періодичністю кваліфікаційна провадить кваліфікаційний іспит нотаріуса?

Кваліфікаційний іспит проводиться кваліфікаційною комісією один раз на півріччя. У разі обґрунтованої необхідності, з метою заповнення вакантних посад державних нотаріусів, а також нотаріальних округів, що не забезпечені послугами приватних нотаріусів, та за поданням управління юстиції Міністерство юстиції України може прийняти рішення про проведення додаткового кваліфікаційного іспиту.

54. Порядок повідомлення про проведення кваліфікаційного іспиту.

Повідомлення про проведення кваліфікаційного іспиту має бути розміщене в загальнодоступних місцях у приміщенні відповідного управління юстиції та на веб-сайті управління юстиції не пізніше ніж за місяць до дати проведення кваліфікаційного іспиту. Повідомлення також може бути опубліковано додатково в засобах масової інформації. Про дату проведення іспиту повідомляється Міністерство юстиції України.

55. Який документ складає комісія за результатами проведення кваліфікаційного іспиту і порядок його оскарження.?

За результатами кваліфікаційного іспиту оформляється протокол, в якому зазначаються час та місце проведення кваліфікаційного іспиту; прізвище, ім'я та по батькові присутніх членів кваліфікаційної комісії; прізвище, ім'я та по батькові, реквізити паспортів, місце проживання осіб, що складають кваліфікаційний іспит; кодові номери їх білетів; результати оцінювання. Протокол підписується головою та секретарем кваліфікаційної комісії. Копія протоколу надається члену кваліфікаційної комісії - представнику Міністерства юстиції України. На підставі результатів складеного іспиту кваліфікаційна комісія приймає рішення про внесення управлінням юстиції подання до Міністерства юстиції України про видачу свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Рішення кваліфікаційної комісії може бути оскаржено до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату в місячний строк з дня вручення або отримання поштою особою, яка складала кваліфікаційний іспит, витягу з протоколу засідання кваліфікаційної комісії.

56. Який документ є підставою для призначення на посаду державного нотаріуса або реєстрації приватної нотаріальної діяльності?

Свідоцтво є підставою для призначення на посаду державного нотаріуса або для реєстрації приватної нотаріальної діяльності.

57. На підставі якого документа може бути видано свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю?

Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю видається Міністерством юстиції України на підставі рішення кваліфікаційної комісії нотаріату.

58. Підстави для анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальної діяльності.

Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю може бути анульовано Міністерством юстиції України:

1) з власної ініціативи нотаріуса;

2) за поданням Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі у випадках:

а) втрати громадянства України або виїзду за межі України на постійне проживання;

б) винесення щодо нотаріуса обвинувального вироку суду, який набрав чинності;

в) винесення ухвали про застосування щодо нотаріуса примусових заходів медичного характеру, що набрала законної сили;

г) винесення постанови про припинення кримінальної справи щодо нотаріуса з нереабілітуючих підстав;

д) винесення рішення суду, що набрало законної сили, про обмеження дієздатності особи, яка виконує обов'язки нотаріуса, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, оголошення її померлою;

е) неодноразового порушення нотаріусом чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій або грубого порушення закону, яке завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій, громадян;

є) невідповідності нотаріуса займаній посаді внаслідок стану здоров'я, що перешкоджає нотаріальній діяльності;

ж) порушення нотаріусом вимог, передбачених частиною другою статті 3, частиною першою статті 8 та статтею 9 цього Закону; (вимоги несумісності нотаріальної діяльності з іншими видами діяльності; порушення нотаріальної таємниці; вчинення нотаріальних дій своє ім'я і від свого імені, на ім'я і від імені свого чоловіка чи своєї дружини, його (її) та своїх родичів (батьків, дітей, онуків, діда, баби, братів, сестер), а також на ім'я і від імені працівників даної нотаріальної контори, працівників, що перебувають у трудових відносинах з приватним нотаріусом, або працівників даного виконавчого комітету. Посадові особи органу місцевого самоврядування не вправі вчиняти нотаріальні дії також на ім'я і від імені даного виконавчого комітету)

з) набрання законної сили рішенням суду про порушення нотаріусом вимог законодавства при вчиненні ним нотаріальної дії;

и) знищення нотаріусом або з його вини архіву нотаріуса або окремих документів.