Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нотаріат модуль.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
139.26 Кб
Скачать

37. В якому порядку може бути оскаржене рішення кваліфікаційної комісії нотаріату?

Рішення кваліфікаційної комісії може бути оскаржено у Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату при Міністерстві юстиції України в місячний строк з дня вручення його копії заінтересованій особі або до суду.

38. В якому порядку особа, щодо якої розглядається питання, може заявити відвід члену кваліфікаційної комісії нотаріату?

Відвід члену кваліфікаційної комісії може заявити особа, щодо якої розглядається питання, або будь-яка інша особа, якій стало відомо про участь у розгляді питання та прийнятті рішення члена кваліфікаційної комісії, щодо якого виникає сумнів в його об'єктивності та неупередженості. За наявності відомостей чи інформації про конфлікт інтересів відвід члену кваліфікаційної комісії заявляє голова або інший член кваліфікаційної комісії.

Відвід (самовідвід) повинен бути вмотивованим і заявленим у письмовій формі та розглянутий на засіданні кваліфікаційної комісії при вирішенні питання про допуск або відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту.

Рішення про відвід (самовідвід) члена кваліфікаційної комісії приймається більшістю присутніх на засіданні її членів, крім члена кваліфікаційної комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід). У разі рівного розподілу голосів рішення про відвід (самовідвід) уважається прийнятим. Член кваліфікаційної комісії, якому заявлено відвід, має право дати пояснення з приводу відводу.

У разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) розгляд питання та прийняття рішення здійснюється без участі відведеного члена кваліфікаційної комісії.

39. Яким нормативно-правовим актом затверджена примірна програма стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або в нотаріусів, що займаються приватною нотаріальною практикою?

Наказ Міністерства юстиції України № 103/5 вiд 25.12.2006 р. «Про затвердження Примірної програми стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або в нотаріусів, що займаються приватною нотаріальною практикою»

40. Хто складає і хто затверджує індивідуальний план стажування?

індивідуальному плані стажування, який складається керівником стажування та затверджується начальником відповідно головного управління юстиції Мін'юсту в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (далі - управління юстиції) чи його заступником з питань нотаріату.

41. Який документ складає керівник стажування за результатами проходження стажування для одержання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю?

За результатами проходження стажування керівник стажування складає висновок про проходження стажування і подає його на затвердження начальнику управління юстиції чи його заступнику з питань нотаріату.

42. За яких умов вважається, що стажист пройшов стажування?

У разі затвердження вказаного висновку вважається, що стажист пройшов стажування.

43. Яким нормативно-правовим актом затверджено порядок проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності?

Наказ Міністерства юстиції України № 1094/5 вiд 27.06.2008 р.«Про затвердження Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності»

44. Вимоги до особи, яка може бути допущена до стажування для одержання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

До стажування допускаються дієздатні особи, які мають повну вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра та стаж роботи у сфері права не менше трьох років, володіють державною мовою.

дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

45. Строк стажування для одержання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Громадянин України (далі - особа) для одержання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю має пройти стажування протягом року в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса (далі - стажування).

46. Вимоги до нотаріуса, який може бути призначений керівником стажування.

Керівником стажування може бути державний нотаріус, який має стаж роботи нотаріусом не менше 10 років, до якого не застосовувались дисциплінарні стягнення.

Керівником стажування може бути приватний нотаріус за його письмовою згодою на проведення стажування, який має стаж роботи не менше 10 років, робота якого не зупинялась за допущені порушення законодавства.

47. Порядок визначення кількості посад стажистів для одержання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Кількість посад стажистів нотаріусів щороку визначається Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі за погодженням з Міністерством юстиції України.

Керівник стажування може одночасно стажувати лише одного стажиста.

Для визначення кількості посад стажистів нотаріуса управління юстиції подає один раз на календарний рік до Міністерства юстиції України пропозиції з відповідним обґрунтуванням, виходячи з кількості наявних вакантних посад державних нотаріусів у державних нотаріальних конторах та з реальних потреб щодо забезпечення нотаріальними послугами в нотаріальних округах, де відсутні державні та/або приватні нотаріуси, з зазначенням нотаріусів, які пропонуються (за їх згодою) керівниками стажування. Кількість посад стажистів нотаріуса у відповідних регіонах визначається наказом Міністерства юстиції України.

48 Кому подає документи особа, яка має намір пройти стажування для одержання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю?

Особа, яка має намір пройти стажування, особисто подає секретарю кваліфікаційної комісії документи.

49 Яким документом визначаються умови роботи стажиста нотаріуса?

Умови роботи стажиста нотаріуса визначаються трудовим контрактом між стажистом та приватним нотаріусом чи державною нотаріальною конторою з додержанням законодавства про працю.

50. Хто затверджує висновок керівника за результатами проходження стажування?

За результатами проходження стажування керівник стажування складає висновок про проходження стажування і подає його на затвердження начальнику управління юстиції чи його заступнику з питань нотаріату.

51. В якому порядку може бути оскаржено відмову начальника управління юстиції затвердити висновок керівника стажування за результатами проходження стажування?

Вказана відмова може бути оскаржена до Міністерства юстиції України чи у судовому порядку.

52. За якої умови особа допускається до складання кваліфікаційного іспиту без стажування в державній нотаріальній конторі чи у приватного нотаріуса?

Без стажування протягом одного року в державних нотаріальних конторах або у приватного нотаріуса до складання кваліфікаційного іспиту допускаються особи, які не менше семи років працювали у Міністерстві юстиції України, Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управліннях юстиції в областях, містах Києві та Севастополі (далі - управління юстиції) на посадах з безпосереднім здійсненням контролю за організацією нотаріату, перевірки організації нотаріальної діяльності нотаріусів та виконання ними правил нотаріального діловодства.