Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
221.18 Кб
Скачать

1.Облік касових операцій

Касові операції – операції підприємств між собою та між підприємствами та фізичними особами, що повязані з прийманням і видачею готівкових коштів при проведені розрахунків через касу під-ства з відображ цих операцій у касовій книзі, книзі обліку розразункових операцій.

Форми розрахунків:

1.Готівкові

2.Безготівкові

Безготівкові бувають

Товарні – розрахунки між під-ствами за реалізовані, товарно матеріальними ціностями, роботи, послуги

Нетоварні –розрах з бюджетом з платежів і податків, погашеннябанківських позик, відсотків, розрах. З дебіторами крім розрах за товарними операціями.

Документи:

Прибутковий касовий ордер

Видатковий касовий ордер

Журнал реєстрацій касових ордерів

Касова книга, журнал – ордер №1

Відомість №1, Головна книга

2.Рівень, склад, структура ціни

Структура ціни являє собою відсоткове відношення окремих складових елементів ціни в загальному її рівні. Тобто структура ціни характеризує питому вагу її елементів у ціні товару. Так, ціна товару з ПДВ становить 120 %, а собівартість відносно до ціни складатиме, наприклад, 57,7 %, прибуток - 25,3 %, ПДВ -20%.

До елементів ціни належать: собівартість (С), прибуток (П), мито (М), акцизний збір (А), податок на додану вартість (ПДВ), посередницько-збутова націнка (НП) і торговельна надбавка (НТ).

3.Документи щодо особового складу

1. Заява

2. Характеристика

3. Автобіографія

4. Особовий листок з обліку кадрів

  1. Резюме

Заява — це офіційне повідомлення в усній або письмовій формі, в якому

викладається певне прохання.

Характеристика — це документ, в якому дається оцінка ділових і моральних

якостей працівника за підписами представників адміністрації. Це

офіційний документ, який видає адміністрація на прохання працівника.

Автобіографія — це опис свого життя.

Особовий листок з обліку кадрів — це обов'язковий документ особової

справи працівників установ, організацій, в якому фіксуються

автобіографічні відомості.

Резюме – це документ, в якому подаються короткі відомості про навчання,

трудову діяльність та професійні успіхи й досягнення особи, яка його складає.

Білет №21

1.Облік розрахунків з підзвітними особами

Підзвітні особи — це працівники, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених підприємством.

Розрахунки з підзвітними особами виникають в основному при оплаті дрібних господарських витрат і витрат у відрядженнях. Перелік осіб, яким видається аванс під звіт, встановлюється наказом керівника, що служить документом на видачу авансу на господарські потреби, а в разі видачі авансу на відрядження оформлюється, крім того, і посвідчення про відрядження.

2.Зовнішні і внутрішні фактори впливу на ціну

3.Способи друкування складних знаків

Білет №22

1.Форми огранізації безготівкових розрахунків

Перший принцип безготівкових розрахунків стосується обов’язкового зберігання підприємствами та установами грошових коштів на рахунках в установах банку (за винятком перехідних залишків у касі). Правовою базою для реалізації цього принципу є угода між підприємством і банком щодо розрахунково-касового обслуговування.

Другий принцип полягає в тім, що підприємствам надано право вибору установи банку для відкриття рахунків усіх видів (основного й додаткового) за згодою банку.

Третій принцип — принцип самостійного (без участі банків) вибору підприємствами форми розрахунків та закріплення їх у своїх договорах та угодах. Установи банків можуть тільки пропонувати своїм клієнтам застосовувати ту чи іншу форму розрахунків, ураховуючи специфіку діяльності та конкретні умови, які можуть скластися в процесі розрахунків.

Четвертий принцип — кошти з рахунка підприємства списуються за розпорядженням його власника. Ураховуючи можливість відкриття кількох рахунків, суб’єкт підприємницької діяльності визначає один з рахунків як основний. На ньому здійснюється облік заборгованості, яка списується безспірно.

П’ятий принцип стосується відкриття рахунків. Поточні рахунки підприємствам — суб’єктам підприємницької діяльності відкривають установи банків тільки за умови повідомлення про це податкового органу.

Шостий принцип полягає в терміновому здійсненні платежів. Момент здійснення платежу має бути максимально наближеним до часу відвантаження товарів, виконання робіт, надання послуг.

Сьомий принцип: платежі здійснюються в межах залишків коштів на рахунках платника або в межах наданого банківського кредиту.

Восьмий принцип: розрахунки між суб’єктами підприємницької діяльності можуть здійснюватись готівкою. При цьому постачальник — отримувач коштів повинен суму отриманої готівки провести через касову книгу і повернути її в повному обсязі на свій рахунок у банк. Використання готівки, пов’язане з виплатою заробітної плати, премій, винагород, матеріальної допомоги, дивідендів, провадиться тільки через її отримання з кас банків. Такий порядок дає змогу контролювати своєчасну сплату податків, внесків та інших обов’язкових платежів, розмір яких залежить від фонду оплати праці.

2.Методи ціноутворення

1. Витратний метод. Ціна розраховується, виходячи із суми постійних і змінних витрат на одиницю продукції й запланованого прибутку з урахуванням нижнього порогу ціни. При опосередкованому збуті ціна продажу кінцевому споживачу збільшується на розмір націнки, яка залежить від особливостей товару (сезонність, мода, новизна), а також еластичності попиту за цінами.

2. Метод на основі цільової норми прибутку. Ціна встановлюється таким чином, щоб можна було досягти бажаної норми прибутку на вкладений капітал. Необхідно взяти до уваги, що розрахунки ціни в цьому випадку залежать від обсягу виробництва та реалізації, у зв'язку з чим необхідно визначити критичну точку обсягу виробництва. Критичний обсяг виробництва зменшується внаслідок зниження постійних і змінних витрат, які необхідно враховувати у виробничій фірмі. Крім того, на розраховані ціни впливатимуть ще й ринкові фактори (характер попиту й конкуренція). Ціна встановлюється за допомогою використання формули (за умов випуску одного виду продукції)

  1. Метод встановлення ціни на основі відчутної цінності товару обумовлений специфічними підходами до роботи на ринку. Розрахунок робиться на певну категорію покупців, які погоджуються платити гроші не тільки за вартість товару, а й за комплекс інших послуг: доплати, пов'язані з доставкою, обслуговування тощо.

  2. Вибір ціни на основі рівня поточних цін орієнтує діяльність фірм щодо ціноутворення передусім не на власні витрати, а на ситуацію на ринку, на цінову політику фірм-конкурентів. Поведінка фірм адекватна їхньому становищу на ринку. Фірма-лідер, як правило, диктує свої умови.

  3. Установлення ціни на основі торгів. У процесі торгів кожна фірма конкурсант призначає ціну пропозиції, стежачи за тим, щоб вона була дещо нижчою, ніж у конкурентів, але й не опускалася нижче рівня собівартості. Остаточна ціна на товар встановлюється з урахуванням таких факторів: цінова політика фірми, психологія ціносприйняття, вплив ціни на інших учасників ринкової діяльності.

3.Техніка безпеки при роботі з ПК

♦ Заходьте до комп'ютерного класу тільки з дозволу вчителя, не поспішаючи, не торкаючись обладнання. Не вмикайте та не вимикайте комп'ютери без дозволу вчителя.

♦ Перед початком роботи розмістіть зошит, ручку, ггідручішктак, щоб вошше лежали на клакіатурі чи моніторі, не заважали роботі з комп'ютером.

♦ Під час роботи будьте максимально уважні.

♦ Сидіть рівно, на відстані, не ближче, ніж 50-60 см від екрана, щоб лінія зору була направлена до центру екрана.

Забороняється торкатися з'єднувальних проводів та проводів живлення. Ніколи не намагайтесь самостійно усунути несправності у роботі комп'ютера. У випадку несправності покличте вчителя.

Запам'ятайте!Якщо не виконувати правила техніки безпеки та поведінки, то робота за комп'ютером може принести шкоду вашому здоров'ю.

♦ Слідкуйте за чистотою робочого місця. Протирайте пил та прибирайте бруд тільки при вимкненому комп'ютері.

♦ Працюйте за комп'ютером не більше 25 хвилин. Робіть перерви для відпочинку.

♦ Вдома не працюйте за комп'ютером пізно ввечері.

♦ Забороняється торкатися екрана та тильної сторони монітора.

Білет №23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]