Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка рамка2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
615.94 Кб
Скачать

2.4 Конструкція модуля 2ннк-м

Модуль 2ННК-М складається з електронного блоку 2, зонда 2ННК-Т(1).

Електронний блок містить ряд функціональних пристроїв, блоків і інших елементів, розташованих в на шасі, виконаному у вигляді металевої підстави, до бокових площин якої приварені профільні накладки. У свою чергу, накладки приварені до втулок, за допомогою однієї з яких ("нижньої") здійснюється механічне з'єднання електронного блоку із зондом 2ННК, а до іншої - гвинтом 15 і скобою 14 приєднана втулка 10. У втулці встановлена розетка роз'єму ШР28П7НШ9 (32), яка фіксується кільцем А і штифтом 16. На втулку насаджена пружина 12.

Функціональні пристрої розміщені в шасі в наступній послідовності (від блоку детектування 2ННК): інвертор А1 (1), високовольтний перетворювач АЗ (2) і далі, з одного боку блок керування А4 (3) і блок живлення А2 (26), а з іншої приймач ТЛЗ А5 (29). передавач ТЛЗ А6 (28) і плата фільтра П1 (6).

Високовольтний перетворювач, інвертор і блок живлення виконаний у вигляді конструктивних закінчених блоків. При цьому перетворювач і інвертор закріплені на профільних накладках гвинтами (20), а блок живлення встановлений на підставі. Рештою всіх функціональних пристроїв є плати друкованого монтажу закріплені на підставці.

Дроти, за допомогою яких здійснюються міжплатні і міжблочні з'єднання, об'єднані в джгут 5, прокладений в одній з профільних накладок, в інший накладці укладений джгут, об'єднуючий транзитні дроти між модульного інтерфейсу, що йдуть до функціональних пристроїв електронного блоку. Виходи джгута мають достатній напуск і підходять до контактів (стійок) через отвори на платах, це забезпечує їх додаткове кріплення і фіксацію.

Зонд 2ННК-т містить блок детектування 2ННК-т, камеру джерела, елементи конструкції вузла з’єднання модуля з нижче під’єднаним модулем і ін.

Блок детектування 2ННК-т включає два лічильники повільних нейтронів типу СНМ-56 , один з яких встановлений в каналі ННК-м, а другий в каналі ННКб, і набір екранів. Лічильники разом з гідрогенутримуючим (капролоновим) і кадмієвими екранами (60...65 і 66, 67, відповідно) розташовані в коритоподібній частині шасі. Конструкція і розташування екранів забезпечує необхідну колімацію і реалізує необхідну геометрію зондової вимірювальної установки. Захист лічильників від прямого випромінювання нейтронного джерела забезпечується екранами 65 і 45.

Лічильники розміщені в стаканах 28, 29 і підтиснуті пружинами 49.

Сигнальний (високовольтний) вивід кожного лічильника ізольований фторопластовим ковпачком 24 і забезпечений пружинним контактом 19. З допомогою встановленого на корпусі лічильника пружинного контакту 20 здійснюється необхідне з'єднання лічильника з корпусом.

Пружина 51, що підтискає набір екранів і лічильники, компенсує можливі зміни розмірів гідрогенутримуючих екранів, в т.ч. і викликаних зміною температури навколишнього середовища. Зусилля притиску, що створюється пружиною 51, регулюється втулкою 30, встановлене положення якої фіксується гвинтом 76.

На початку блоку детектування на металевих пластинах встановлені з одного боку дискримінатор А1 каналу ННК-м і плата П4 (15), на якій розміщені перехідні конденсатори С5 і С6, елементи RС-фильтра конденсатори С1.С2 і резистор RЗ, резистор навантаження R1 лічильника ВД1, а з іншої дискримінатор А2 каналу ННКб і плата ПЗ з перехідними конденсаторами С7 і С8, конденсаторами фільтру С3.С4 і резистором навантаження R2 лічильника ВД2.

На вході блоку детектування встановлені друковані плати, на контактах яких розпаяні дроти, що йдуть від дискримінаторів А1, А2 і від відповідних пристроїв електронного блоку (плата П1), і транзитні дроти міжмодульного інтерфейсу від вилки роз'єму ХP1 зонда і розетки роз'єму ХS1 електронного блоку (плата П2). Транзитні дроти, що проходять через блок детектування, прокладені в металевих трубках, закріплених в коритоподібному шасі.

Камера джерела з головкою 5, яка сполучена з блоком детектування двома гвинтами 35, запобігаючими від випадання пружинним кільцем 43. У корпусі головки є гніздо для установки джерелотримача з джерелом нейтронів. У комплект ЗЧП входять два джерелотримача - один для установки нейтронного плутоній-берилієвого джерела типу ІБН 8-5 розмірами (18 х 20) мм, інший для полоній-берилієвого джерела типу ВНІ-2 розмірами (20 х 40) мм. Необхідна герметизація забезпечується гумовими кільцями ущільнювачів 73, установленими в гнізді. Гніздо закривається пробкою 57, т.к до джерело- тримача зі встановленим в ньому нейтронним джерелом зберігають, як правило, у відповідному захисному пристрої (контейнері) в сховищі ізотопів і встановлюється в зонд модуля безпосередньо перед опусканням його в свердловину або при виконанні вимірювань в процесі технічного обслуговування модуля.

З одного боку зонд закінчується різьбовою втулкою, закріпленою за допомогою гайки 21 і штопорного гвинта 29 що здійснює механічне з'єднання зонда з електронним блоком. З іншого боку зонд закінчується елементами конструкції, що забезпечують електричну і механічну стиковку модуля 2ННК-М з нижче розташованим модулем збірки МЕГА-Р.

Охоронний кожух модуля 2ННК є зварною конструкцією, що складається з бурильної труби зовнішнім діаметром 89 мм і товщиною стінки 9 мм, що пройшов спеціальну термообробку. У корпусі охоронного кожуха є пази, для вилки камертона, що використовується при вертикальному монтажі збірки.

З'єднання модуля 2ННК-м з вище розташованим модулем збірки МЕГА-Р здійснюється за допомогою гніздової частини (розетки) роз'єму ШР28П7НШ9, закріпленої у втулці 10, яка зчленована з шасі електронного блоку модуля. Після того, як кожух буде навернений на корпус 5 зонда, втулку 10 провертають спеціальним ключем, що входить в комплект ЗЧП модуля, до поєднання отвору на ній з пазом на кожусі встановлюють фіксуючий штифт – втулку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]