Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовное право. Сборник задач.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
727.55 Кб
Скачать

З а в д а н н я

107. Адвокатом винного у вчиненні зґвалтуванні Петренко (ч. 1 ст. 152 КК) була подана скарга на дії слідчого, який відмовив у звільненні його підзахисного від кримінальної відповідальності. В скарзі на ім’я прокурора наведено, що Петренко вчинив злочин вперше, щиро покаявся, вагітна потерпіла ніяких претензій до нього не має і до органів РАКСу подана заява про вступ винного і потерпілої до шлюбу.

Чи є підстави для звільнення Петренка від кримінальної відповідальності?

108. Винний у вчиненні побоїв (ч. 1 ст. 126 КК) Ігнатов був звільнений від кримінальної відповідальності за ст. 48 КК, оскільки він на момент розгляду справи в суді не міг бути визнаний суспільно небезпечним. Суд мотивував це рішення тим, що Ігнатов проходить строкову військову службу, після вчинення побоїв з’явився з повинною, щиро покаявся, а також те, що він раніше не судимий.

Чи мав суд підстави для застосування положень ст. 48 КК?

109. Робітник маслозаводу Кротов, який раніш був засуджений за умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості (ч. 1 ст. 122 КК), але судимість за які погашена в законному порядку, знову вчинив злочин – хуліганство, передбачене ч. 1 ст. 296 КК. Прокурор, враховуючи клопотання адміністрації ЖЕКу за місцем постійного проживання Кротова, а також щире його покаяння передав Кротова на поруки адміністрації ЖЕКу для виправлення. Але протягом двох місяців Кротов звільнився з підприємства за сімейними обставинами і від’їхав до іншого міста.

Дайте ґрунтовний висновок по справі. Є чи ні в даному випадку підстави для застосування ч. 1 ст. 47 КК?

110. Слідчий відмовив в клопотанні колективу автопідприємства в передачі на поруки обвинуваченого за ч. 1 ст. 286 КК шофера Ведишева на тій підставі, що останній 5 років тому вже передавався на поруки за вчинення крадіжки (ч. 1 ст. 185).

Чи правомірні дії слідчого? Які умови звільнення від кримінальної відповідальності з передачею на поруки?

111. Коломійця було затримано за вчинення кишенькової крадіжки (ст. 185 КК). При перевірці його особи встановлено, що 5 років тому він був затриманий за такий самий злочин, але тоді під час слідства йому вдалось втекти.

Чи підлягає Коломієць кримінальній відповідальності до першої крадіжки?

112. Сагал, працюючи у середній школі, в 1981 р. вніс завідомо неправдиві записи про свою роботу в чистий бланк трудової книжки. Далі він використовував цей завідомо підроблений документ при вступі на роботу до різних шкіл м. Харкова, зокрема, 1 вересня 1985р. – до школи № 295 і 1 вересня 2001 р. – до школи № 197.

У грудні 2001 р. злочинна діяльність Сагала була розкрита і він був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 1 і 3 ст. 358 КК. Адвокат у своїй скарзі прохав звільнити Сагала від кримінальної відповідальності відповідно до ст. 49 КК у зв’язку із закінченням строків давності.

Підлягає чи ні скарга адвоката задоволенню? Як обчислюються строки давності притягнення до кримінальної відповідальності при триваючих та продовжуваних злочинах?

113. В жовтні 1992 р. вироком суду Головко був засуджений за розбій (ч. 1 ст. 187 КК) до 6 років позбавлення волі. Під час відбування покарання, в квітні 1996р., використовуючи незаконно виготовлений фінський ніж, він втік з місць позбавлення волі (ч. 2 ст. 393 КК). Однак протягом 7 років Головко був затриманий і притягнутий до кримінальної відповідальності. При розслідуванні справи слідчий виключив з частини обвинувачення факт незаконного виготовлення фінського ножа (ч. 2 ст. 263 КК) у зв’язку з закінченням строків давності.

Дайте оцінку рішенню, яке прийняв слідчий. Чи можна вважати злочин, передбачений ч. 2 ст. 263 КК, триваючим? Які умови припинення та переривання давності?

Додаткова література вивчається студентом самостійно

за рекомендаціями кафедри

- Баулін Ю.В. Звільнення від кримінальної відповідальності. К.: Атака. – 2004. – 296 с.

ХІІ. Теми № 16-17: Поняття покарання, його ознаки

Класифікація видів покарань

Практичне заняття (2 год.)

Методичні рекомендації

При вивченні цих тем, насамперед, потрібно ознайомитись з положеннями ст.ст. 28, 41, 43, 61-63, 124 Конституції України і усвідомити їх значення для визначення соціальної природи покарання та його поняття. Розглядаючи поняття покарання потрібно визначити всі його ознаки. Проблема мети покарання повинна бути вивчена з врахуванням історії її розвитку і усвідомленням основних поглядів науковців.

Далі потрібно дослідити систему покарань та порядок розташування в цій системі видів покарань. Необхідно встановити закономірності, за якими сконструйована система покарань.

Особливу увагу потрібно приділити поділу всіх покарань на основні, додаткові та такі, що можуть застосовуватися як основні, так і як додаткові покарання. Крім цього, необхідно дослідити класифікації: за суб’єктом, до якого застосовуються покарання; за можливістю визначення строку покарання.

Обов’язкове потрібно звернути увагу на такой вид як строкові покарання, особливість яких полягає в тому, що вийти за межі строків, які встановлені для них у нормах Загальної части КК, суд права не має, за винятком випадків застосування ч. 2 ст. 71 КК щодо максимального строку позбавлення волі.