Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з практики цго.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
48.51 Кб
Скачать

5 . Організація аналізу проб.

Робота в лабораторії проводиться згідно ГОСТ 17.4.3.03-85 «Охрана природы. ПОЧВЫ. Общие требования к методам определения загрязняющих веществ», де встановлюються загальні вимоги до хімічних , фізико- хімічних і фізичних методів визначення забруднюючих речовин у грунті.

Проби грунту, відібрані на місцях , доставляють у лабораторію дослідження забруднення грунту Центральної геофізичної обсерваторії ( ІГС ), де здійснюється їх аналіз.

В системі Мінприроди ( Гідрометслужба ) така лабораторія працює тільки в ЦГО та забезпечують проведення багатокомпонентного (спектрального , хроматографічного та ін ) аналізу на певні групи речовин (метали , органічні сполуки і пр. ) проб грунту , відібраних в містах і на сільгоспугіддях України . Результати аналізів направляють на місця для вжиття необхідних заходів щодо усунення шкідливого впливу внесених пестицидів або нейтралізації викидів від джерел забруднення на територію міста (особливо сельбищної зони ) для оздоровлення навколишнього середовища.

Після аналізу можна виділити райони , піддані впливу певних основних і деяких специфічних шкідливих речовин , особливо при взаємному впливі окремих промислових центрів на великий промрайон . При наступних відборах визначаються місця найбільших значень концентрацій забруднюючих речовин , а також розміру зони поширення домішок. Ускладнює прив'язку до підприємства , як до вогнища забруднень , той факт , що в населених пунктах рідко зустрічається окремо стоїть джерело , найчастіше є група підприємств .

Оцінка стану забруднення грунту біля автомагістралей дає показник забруднення свинцем , так як викиди від автотранспорту більшою мірою містять свинець. При цьому враховуються особливості розподілу транспортних потоків по магістралях міста . Рівень забруднення свинцем залежить від інтенсивності руху транспорту і зменшується в міру віддалення від автомагістралей.

На підставі характеристик забруднення грунту проводиться аналіз впливу забруднення грунту на стан здоров'я населення , складається узагальнюючий звіт з рекомендаціями щодо поліпшення екологічної ситуації та з оптимізації спостережень .

Ііі . Відбір проб грунту дли визначення концентрацій домішок

1 . Режим відбору проб.

Відбір і підготовка проб грунту здійснюється згідно РД 52.18.156-88 «Методы отбора представительных проб почвы, характеризующих пространственное загрязнение с/х угодия остаточными количествами пестицидов» і ДСТУ ISО 11464-2001-2001 «Якість грунту. Попередня обробка зразків для фізико- хімічного аналізу» .

Точкові проби відбирають на пробній ділянці з одного або декількох горизонтів на глибину орного шару (5-20 см) грунту методом конверта. Метод конверта полягає у відборі п'яти проб по кутах умовного конверти розміром 1 м х 1 м або 1м х 2 м в центральній частині представницької ділянки на пробному майданчику.

Відібрані методом конверта п'ять проб загальною вагою 1 кг висипають на крафт-папір, механічно перемішують і методом квартування відбирають одну об'єднану пробу вагою 200-300 г.