Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з практики цго.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
48.51 Кб
Скачать

3.Програма та терміни спостережень

Спостереження за забрудненням сільгоспугідь пестицидами і нітратами проводиться щороку (моніторинг угідь в ЦГО ведеться з 1980 року, спочатку при Радянському Союзі, спостереження проводилися двічі на рік- навесні і восени,тому що в грунт сільгоспугідь вносилося величезна кількість пестицидів) .

За останні п'ять років щорічно обстежувалися сільгоспугіддя 33 районів 17 областей України. На токсиканти промислового походження моніторинг проводиться раз на п'ять - десять років , залежно від ступеня забрудненості населеного пункту або появи надзвичайних умов - аварії або незвичайних обставин (наприклад, як у Первомайську Миколаївської області після ліквідації шахтних установок ) . Епізодичні обстеження можуть проводитися протягом 3-5 років або тільки протягом одного року, місяця або тижня.

4 . Інгредієнти

На великих сільськогосподарських територіях, де використовуються пестициди, можна визначити слідові концентрації після внесення пестицидів навіть через кілька років. Якщо пестицид вноситься в грунт , він потрапляє в зовнішнє середовище, де знаходиться до повного розпаду .Так як в грунт сільгоспугідь надходять як нітрати , так і різноманітні пестициди , то , згідно з програмою , обстеженню підлягають грунту , в які вносять пестициди 1-3 класу небезпеки .

До таких відноситься, в першу чергу , хлорорганічні пестициди першого класу небезпеки ДД ( 4,47 - дихлордифенілтрихлоретан ) і продукти його розпаду (метаболіти ) ДДЕ ( дихлордифенілдихлоретилен ) і ДДД. Його розкладання відбувається дуже повільно і після внесення в грунт слідові концентрації знаходять протягом 8-15 років. Незважаючи на заборону ще в сімдесятих роках минулого століття застосовувати ДДТ по всьому світу , його досі щедро вносять у грунт на Україні (очевидно , є старі запаси на складах. За офіційною статистикою обсяги пестицидів з закінченим терміном зберігання в кінці 1998 року становили 10,7 тис.т в 109 - централізованих державних сховищах і 22 тис.т. в 4 тис сховищах в колгоспах , акціонерні товариства і фермерських кооперативах у кожній області знаходиться від 130 до 2500 тонн накопичених пестицидів , а в кожному окремому місці зберігання - від 100 кг до 500 тонн.

Відомо , у Вінницькій області в одному зі сховищ знаходиться близько 1100 тонн відходів пестицидів. Кількість слідових концентрацій пестицидів може змінюватися з часом. Наприклад, моніторинг пестицидів по Україні дозволяє відзначити за період 1992-1993 року високий вміст залишкових кількостей суми ДДТ в східних і південних областях , особливо в Запорізькій області в Мелітопольському районі в грунтах під садами було зафіксовано перевищення ГДК у 40 разів , у Херсонській - в 4 рази , у Київській - в 10 разів.

Тоді як в 1997-98 роках у Вінницькій , Львівській , Київській і Донецькій областях перевищення досі не досягали і 5 ГДК , хоча значення у Запорізькій області в Мелітопольському районі в грунтах під садами було як і раніше вище ГДК в 40 разів.

Також визначається зміст хлорорганічного пестициду першого класу небезпеки альфа- ГХЦГ і гамма- ГХЦГ (альфа- і гамма- ізомери 1,2,3,4,5,6 - гексахлорциклогексан ) . У 1992-93 роках проби грунту аналізувалися також ще на утримання прометрину , симазина , тіодан , рогор , трефлан , ТХАН , пірамін.

Що стосується грунту міста, то туди надходить велика кількість різних шкідливих речовин. Тому для проб, які аналізуються на токсиканти промислового походження, до переліку визначених інгредієнтів включені речовини, які стосуються 1-3 класів небезпеки :сірка,важкі метали (вал і рухома форма) , фтор , ртуть.

Також проводиться визначення кислотності і механічного складу, що обумовлюється різними ГДК для різного механічного складу грунту. Серед важких металів визначаються основні забруднюючі - кадмій, марганець , мідь , свинець, цинк і нікель , як найбільш небезпечні для навколишнього середовища згідно з класами небезпеки і найчастіше за все зустрічаються . Так складається список речовин , що підлягають контролю в першу чергу.

Розширення переліку контрольованих речовин здійснюється епізодично у разі аварійні ситуацій , що пов'язано з необхідністю застосування дорогих реактивів та обладнання.Щорічно складається програми робіт для відбору проб на токсиканти промислового походження і слідові концентрації пестицидів і нітратів.