Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психічне здоровя.doc
Скачиваний:
122
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Сучасні дефініції поняття "стрес"

сильний несприятливий вплив, який негативно діє на організм

сильна несприятлива для організму фізіологічна або психічна реакція на дію стресора

сильні, як несприятливі, так i сприятливі для організму, реакції різного роду

неспецифічні риси (елементи) фізіологічних i психологічних реакцій організму при сильних, екстремальних для нього впливах, які викликають інтенсивний вияв адаптаційної активності

неспецифічні риси (елементи) фізіологічних i психологічних реакцій організму

Стрес

1. 5.1Ндивідуальні відмінності реагування людей на стрес

Необхідно визначити оптимальний для себе рівень стресу, щоб не страждати від відсутності справжньої діяльності чи від постійного надмірного навантаження. Різним людям, як стверджує Г.Сельє, властиві різні ступені стресу: один і той же рівень стресового навантаження може видатися тренуючим і сприятливим для одного і згубним для іншого. Багато залежить від того, наскільки та чи інша людина здатна долати стресові ситуації, а також від стану організму. Очевидно, що людині в передінфарктному стані не під силу навіть незначна частина того емоційного і фізичного навантаження, з яким без напруги може справитися здорова, добре тренована людина.

Багато досліджень присвячено проблемі вивчення індивідуальних відмінностей стресу. У більшості з них розглядається різна схильність людей до стресу, і його відмінності у різних за характером людей.

Зважаючи на те, що в людини існують неусвідомлені потяги до одержання не тільки позитивних, але й негативних емоцій, висловлено припущення, що індивідуальні відмінності емоційного сприйняття подібних ситуацій створюють "різний баланс збудливості систем позитивної мотивації і систем негативної мотивації". Звичайно, вказані системи мотивації можуть створювати тільки передумови поведінки людини, котра керується моральними, практичними, світоглядними нормами, власними переконаннями.

Особи, які мають, згідно з класифікацією Роттера, внутрішній "локус" контролю за своєю діяльністю – "інтернали" (впевнені в собі, ті, що надіються тільки на себе і не потребують зовнішньої підтримки), менш схильні до дистресу в екстремальних умовах при соціальному тиску, ніж "екстернали" із зовнішнім "локусом" контролю (невпевнені в собі, ті, які потребують заохочень, хворобливо реагують на критику, надіються на випадок, долю). Це не універсальна закономірність. У "інтернала", який втратив віру в себе, під впливом критичних факторів можуть виявитися якості "екстернала". Або ж без навичок знаходження підтримки ззовні, він може бути ще більш беззахисним, ніж "екстернал" у подібних умовах. Слід відзначити, що ця залежність не однозначна. Відсутність можливості контролювати стресогенну ситуацію викликає дистрес переважно у "інтерналів". Проте виявлено, що "тренування" можуть змінити місце локуса.

Характерологічні особливості людей за ознакою реагування на стрес

Риси характеру, які сприяють впливові дистресу на організм

Риси характеру, які запобігають впливові дистресу на організм

1. Тривожність як риса характеру

1. Тривожність виникає лише в небезпечних ситуаціях

2. Схильність до недооцінки складності завдань i часу, необхідного для вирішення завдань

2. Схильність до спокійної, спланованої, розміреної діяльності

3. Невпевненість, постійне очікування невдачі, "провалу"

3. Упевненість у co6i, своїх успіхах

4. Схильність неадекватно оцінювати здібності, необхідні для рішення завдань, реальних ситуацій

4. Схильність реально оцінювати свої потенціальні можливості! у вирішенні поставленого завдання, життєвих ситуацій

Вияв стресу залежить від ставлення суб'єкта до стресфактора. Відповідно до цього люди поділяються на "репресорів", які притлумлюють у собі тяжкі переживання стресу, і на "приховувачів", які не визнають стресового впливу.

У шістдесяті роки психологи Холмс і Рей узагальнили відомості про фактори, що можуть викликати стрес, створили шкалу даних по бальній системі. Вони також вияснили, що при актуальній кількості балів більше 150 або при 300 балах, накопичених впродовж останнього року, виникає п’ятдесяти відсотковий ризик захворювань у зв'язку із стресом.