Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
67.63 Кб
Скачать

2. Структура і функції педагогічної діяльності

Виходячи із прийнятого нами методологічного суб'єктно-діяльнісного підходу, розглянемо деякі характеристики діяль­ності викладача фізичного виховання.

Фізична культура і спорт у сучасному суспільстві є соціаль­но значущими видами діяльності (Михайлова, Морозов, Кузьменко, 2005; Тукачев, 2005). Суспільні аспекти спорту і фізич­ної культури, а також відповідні їм різні функції багатогранні, вони виконують такі завдання: ідеологічне, політичне, соціа­лізуюче, престижне, культурне, оздоровче, освітнє, виховне, інформаційне, пропагандистське, оцінне, видовищне, рекреа­тивне, змагальне, а також спілкування тощо, що неминуче від­бивається на масовій свідомості людей. Як наслідок — висока активність населення в опануванні фізичних вправ, підвищена зацікавленість до спортивних змагань, престижність роботи у сфері фізичної культури і спорту. Проте, в даній сфері існує виражена диференціація конкретних видів діяльності. Існують:

  • тренери — викладачі з видів спорту;

  • інструктори з фітнесу і рекреаційних видів діяльності;

  • викладачі фізичного виховання у вищих навчальних за­кладах;

  • учителі фізичної культури в школах.

За суспільними функціями, психологічними особливостя­ми, вимогами до особи, за своїм єством ця діяльність є педагогічною. Професія педагога, а також тренера соціонемічна, оскільки предметом праці в ній є людина або група людей.

Педагогічна діяльність пов'язана з розпізнаванням, перетворенням і формуванням особистих якостей учнів. Педагог формує особу, удосконалюючи її свідомість, поведінку, а тренер ще і тілесність. Знаряддям праці педагога і тренера є: безпосередньо якості його особи: інтелект, мова, пам'ять, мислення, воля (Воронова, 2007; Зайцев, Крамской, 2005). Діяльність педагога, розглянута занадто вузько — як управління тренуванням або заняттям, — не відображає всієї структури його діяльності, що реально має багатофакторний характер і здійснюється в рамках певної педагогічної системи.

Педагогічна система — це сукупність структурних і функціональних компонентів, підпорядкованих педагогічним цілям.

До структурних компонентів, що дозволяють аналізувати педагогічну систему, відносять мету, зміст навчальної інфор­мації, засоби педагогічного впливу.

Професійні функції викладача, тренера відбиваються у функціональних компонентах його діяльності.

Проектувальний і конструктивний компоненти педагогічної діяльності

Значна частина педагогічної діяльності безпосередньо по- чиаі п її плануванні й прогнозуванні. Це відбивається в побудові перспективних планів, постановці завдань, проектуван­ні якостей, які повинні бути виховані, установленні обсягу й змісту видів спортивної діяльності. Безпосереднім проявом конструктивної діяльності є система планування навчально-виховної і спортивної роботи.

Організаторський компонент педагогічної діяльності

Діяльність викладача — це управління діяльністю учня. Педагог, організовуючи учнів, допомагає їм створювати середовище власної діяльності й у результаті учень стає її суб'єктом — ставить свої завдання, знаходить засоби їх вирішення, активно взаємодіє з однолітками й викладачами. Однак, щоб ці механізми включити, необхідно враховувати мотиви й потреби, самого учня, спортсмена або студента, уміти наблизити свою програму до їхньої програми.