Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
439.04 Кб
Скачать

Використання скороченої і символічної запису іншомовних слів

Як відомо, сучасні європейські мови містять велику кількість іншомовних слів (запозичених з інших мов). Історично і етимологічно мовами, які використовуються для скорочень, є, як правило, грецьку та латинську.

Як стверджує етимологія (від грец. Etymologia, etimon - справжнє значення слова, етімон і logos - слово, вчення) - галузь мовознавства, що досліджує походження слів, їх первісну основу, структуру і семантичні зв'язки, наприклад, в англійській мові - не менше 96% запозичених слів, в російській - не менше 90%. Особливо багато слів іншомовного походження в професійній мові. Це в значній мірі виправдовує і визначає ефективність розглянутого прийому, яким широко користуються фахівці, які володіють кількома мовами.

Найбільш поширеними прикладами використання цього прийома є наступні скорочення запозичених слів: if-"якщо", use - використовувати; iff-"тоді і тільки тоді, коли ..."; const - постійна; var - змінний; idem -" одне і те ж "; inv - інваріантний, що не залежить; lim -" граничне значення ".

Можна придумати та використовувати і багато інших варіанти використання цього прийому.

Природно, що конкретну систему цих прийомів, особливо скорочень, кожен повинен вибрати сам, виходячи зі своїх власних потреб, смаків і моторики. При цьому зрозуміло, що такий конспект зможе читати тільки його автор, і запис під копірку стає безглуздою, що, як зазначалося раніше, створює правильне ставлення до лекції і підвищує ефективність навчального процесу.

В якості загальної рекомендації можна відзначити, що прийоми скоропису, особливо скорочення, слід вводити поступово - 3-5 в тиждень, щоб встигнути звикнути до них. При цьому корисним може виявитися ведення одночасно зі скороченнями їх словничка.

Досвід показує, що на предмети, які вивчаються у вузі, достатньо порядку 50-70 скорочень, частина з яких виявиться типовими (зокрема, наведеними в цьому виданні), а частина - індивідуальними. Освоїти їх можна за кілька місяців, без істотної додаткового навантаження на пам'ять.

2.5. Швидкісне конспектування фраз

Розглянуті прийоми запису слів, символів і словосполучень прості і після нетривалого тренування виконуються автоматично. При цьому записується текст майже не потребує осмислення. Прийоми конспектування фраз більш складні, так як вимагають осмислення і творчої переробки тексту. Але вони дають набагато більший ефект як у швидкості запису, так і в подальшому сприйнятті і запам'ятовуванні тексту.

Конспектування фраз - творча робота, але як і всяка творчість, вона включає певні типові рекомендації та прийоми. Основною ідеєю при цьому є психологічний перекодування і згортання (згортка) тексту. Об'єктивною передумовою цієї ідеї є надмірність мови. Справа в тому, що українська мова, як і більшість природних мов, володіє надмірністю порядку 80%. Це означає, що якщо з тексту прибрати випадковим чином до 80% символів, то ще можна буде зрозуміти, про що йде мова.

Згортання фрази з використанням контексту

Контекст (від ma.contextus - тісний зв'язок, з'єднання) - закінчена у смисловому відношенні частина тексту (уривок), необхідний для визначення сенсу слова або фрази, які входять до неї.

Сутність цього прийому полягає в тому, що з тексту при конспектування прибираються ті слова, які можна легко відновити за контекстом. Лектор або автор будь-якого письмового тексту (підручника, навчального посібника, тексту лекцій, наукової роботи) не може пропускати такі слова, інакше його мова (текст) стане сухою, втратить стрункість і жвавість (музику усного слова!), Буде гірше сприйматися. Тому скорочення повинен виконувати сам слухач. Основними формами виконання цього прийому можна вважати наступні.

У першу чергу (як не дивно) із фрази може бути вилучений підмет (група підмета), оскільки він, як правило, збігається з назвою і змістом контексту і тому легко по ньому відновлюється.

Наприклад, якщо темою лекції є раціональне конспектування, то із фраз "конспект застосовується для ..."," достоїнствами конспекту є ... " можна залишити "застосовується для ..."," достоїнства ...". До чого це відноситься, легко відновлюється по контексту: вся лекція про конспект, значить, і ці фрази відносяться до нього.

У другу чергу з фрази видаляється частина словосполучення, яка за змістом дублює іншу його частину, і зміст фрази без вилученого слова легко відновлюється і сприймається. Наприклад, якщо на лекції порівнюються за своїми характеристиками крило літака і ротор (гвинт) вертольота, то немає необхідності в конспекті вживати повністю названі словосполучення, а можна їх скоротити до "крило" і "ротор" відповідно, оскільки і так зрозуміло, до якого виду літальних апаратів вони відносяться. Або при описі органів управління, наприклад, автомобіля, літака або судна, немає необхідності записувати в конспекті "кермо автомобіля" і "штурвал літака (судна)", а досить записати "кермо" і "штурвал".

Наступним кандидатом на видалення з фрази є група присудка. У цій групі дієслівні слова, особливо пов'язані з перерахуванням (типу "бувають", "складається", "включають", "розрізняють" і т. п.), замінюються графічними символами (виделкою або дужкою-див. нижче).

Згортання тексту шляхом використання макроконтекста

Макроконтекстом лінгвісти називають всю сукупність знань певної людини. Часто замість цього терміна вживається поняття тезауруса (від грец. Thesauros - скарбниця) - безлічі змістовних одиниць деякої мови. У широкому сенсі тезаурус інтерпретують як опис системи знань про дійсність, якими має в своєму розпорядженні індивідуальний носій інформації або група носіїв.

Приклад з області математики: якщо лектор вимовляє "нехай функція неперервна разом зі своєю першою похідною", то в цій фразі можна опустити згадка про саму безперервності функції, так як з одного тільки існування похідної слід неперервність функції, і цей факт повинен бути відомий будь-якому студенту технічної або економічної спеціальності. Або в економічному тексті замість фрази "прибуток як різниця між доходами і витратами ..." пояснення може бути опущено, оскільки воно добре відоме навіть початківцю вивчати економіку.

Для згортання запису фрази за рахунок макроконтекста треба розуміти сенс лекції, цей прийом непридатний для бездумної запису. Якщо слухач свідомо чи підсвідомо не записує те, що йому відомо, то його конспект може бути корисний тільки йому самому і може бути навіть небезпечний для тих, хто цим конспектом скористається, не володіючи тим же макроконтекстом. Використання макроконтекста - це особливість саме конспективно запису, що враховує, що читати конспект буде тільки його автор. Оскільки макроконтекст у всіх слухачів різний, то конспектування "під копірку", яким іноді зловживають студенти, не можна визнати повноцінним, воно може бути і небезпечним для використання при підготовці до іспиту.

Таким чином, використання цього швидкісного прийому не тільки дозволяє істотно підвищити швидкість запису, але і виробляє у слухачів правильне, "некопіювальне" ставлення до лекції як до одного, а часто і єдиному (у разі обмеженості бібліотечних фондів навчального закладу і міста), джерела навчальної інформації, як правило, методично добре відпрацьованого.

Швидкісне конспектування шляхом перетворення фрази

Застосування цього прийому вимагає повного розуміння тексту, що конспектується, творчої його переробки, смислового перекодування і високої швидкості мислення. За прискоренням запису цей прийом найбільш ефективний. Суть його полягає в тому, щоб знайти фразу, еквівалентну даній, але більш коротку. Дамо універсальні рекомендації щодо розробки навичок використання цього прийому, оскільки тут необхідний і реальний індивідуальний підхід, багато в чому пов'язаний і з макроконтекстом кожного слухача. Пошуки ж такої фрази можна вести в наступних основних напрямках:

- Підібрати більш короткі синоніми для складових фрази слів (наприклад, з використанням відомих слів іноземної мови);

- Сформулювати те ж саме іншими словами, усунувши, наприклад, деякі прикметники, що виконують лише функції "прикраси" або "емоційності";

- Підібрати більш короткий текст, при цьому склад слів, які залишаються або замінюються, повинен бути орієнтований на використовувану систему скорочень слів і словосполучень.

Тренування вироблення цього прийому для його ефективного використання на лекції доцільно починати з конспектування друкованих текстів, оскільки при цьому є час для осмислення та згортання тексту з поступовим прискоренням реалізації цього прийому.

Прогнозування та просторовий запис тексту

Розглянутий прийом дозволяє прискорити запис і повністю використовувати простір аркуша паперу. Крім того, цей прийом має підвищену образність і мнемонічність, при цьому він придатний для текстів з багатьох областей знань (технічних, економічних, юридичних та ін), в яких використовуються перерахування.

Варіанти просторової запису досить різноманітні, але можна рекомендувати використовувати "вилку", відповідну словосполученню "бувають наступних видів" або "підрозділяються на ...", і дужку, відповідну фразу" складається з ...".

До різновидів просторового запису можна віднести і найпростіші широко відомі варіанти: абзаци, виділення формул в окремий рядок, відступи від початку рядка. Наприклад, програмісти використовують спеціальну систему відступів, так званий "запис драбинкою", який можна застосовувати не лише в програмуванні.

При розгляді й аналізі прийомів просторової запису може виникнути сумнів у їх застосовності через обмеженість часу на його реалізацію на лекції. Адже для активного їх використання потрібно знати весь текст, продумати його розташування, а на лекції зробити це важко. Але насправді подальший текст не так уже й складно спрогнозувати, тим більше при повторах тексту, які часто робить лектор.

Цей прийом найбільш концентровано виражає суть конспектування. Крім прискорення і компактності запису цей прийом покращує сприйняття і запам'ятовування. При активному використанні такого запису текст у конспекті втрачає зовнішнє одноманітність, кожна сторінка набуває свій індивідуальний вигляд, що мобілізує механізми зорової пам'яті і полегшує запам'ятовування, оскільки просторова запис підсилює зорове сприйняття і сприяє створенню "образу" сторінки.

Використання табличного запису

Цей прийом застосовується як компактна форма класифікацій, перерахувань і дозволяє уникнути повторення багатьох, як правило, однорідних слів.

Ідею і архітектуру побудови таблиці дає, як правило, викладач, але слухачі можуть це робити і самостійно, особливо при обробці конспекту.

Тут наведені основні типові прийоми швидкісного конспектування фраз. При бажанні та певній ініціативи слухачі можуть і повинні придумати і запропонувати свої оригінальні прийоми, що враховують індивідуальні особливості конспектування.

Отже, на закінчення цього підрозділу можна відзначити, що всі прийоми швидкісного конспектування фраз вимагають попереднього осмислення тексту, на що потрібен час, якого на лекції і так не вистачає. Звичайно, для успішного застосування цих прийомів потрібно тренування для вироблення відповідних навичок, що приходить з досвідом конспектування. Тому починати такі тренування потрібно зі спеціальних вправ за межами лекції, тобто слід брати книжкові та інші друковані тексти і намагатися їх перетворювати за принципом: той же сенс меншим числом слів і символів. Другим напрямком тренування придбання навичок є конспектування текстів першоджерел, навчальної літератури, що корисно і з точки зору доповнення та обробки конспекту.

Можливість і реальність застосування цих прийомів безпосередньо на лекції часто викликає у слухачів сумніви у зв'язку з обмеженістю часу на лекції. Передумовою успіху тут є співвідношення швидкості мислення і письма, що становить 10:1.

При використанні всіх прийомів скорочення тексту шляхом перетворення фраз необхідно пам'ятати і розуміти, що після такого перетворення тексту відновити його у вихідному вигляді практично неможливо, та й для мети конспектування не потрібно, оскільки конспект - запис змісту, а не тексту.

У конспекті саме зміст і становить інтерес, але іноді потрібен і текст (у записі цитат, положень, нормативних документів, формулюванні принципів, визначень, теорем, філософських та економічних законів, юридичних правил і т. п.), де може виявитися істотними кожне слово і строгість формулювань. У цих випадках лектор повинен дати можливість слухачам записати текст дослівно шляхом уповільнення темпу читання або повторення тексту.

Всі приклади згозртання тексту прискорюють не тільки запис, але і читання конспекту за рахунок того, що доводиться читати більш короткий запис.

Перетворення фрази - це найбільш складний прийом, використання якого тривалий час може викликати затруднення. У цьому випадку його можна тимчасово не застосовувати і повернутися до нього після освоєння інших прийомів. Для його освоєння потрібна ґрунтовні тренування, які краще починати на друкованих текстах (коли немає обмежень у часі), а також з використанням телевізійних передач, особливо навчальних програм.

Загальні висновки та зауваження щодо раціонального конспектування

Техніка раціонального (організованого і швидкісного) конспектування - це один з основних професійних навичок учнів (школярів, студентів, слухачів системи перепідготовки і підвищення кваліфікації, а також займаються самоосвітою), викладачів і наукових працівників. Цей навик приходить не стихійно, хоча деякі прийоми (навіть з числа розглянутих) виробляються, але безсистемно, а отже, і мало ефективні в застосуванні. Знань, умінь і навичок у цій галузі треба вчити так само, як ми вчимо всьому іншому. Якщо пустити це на самоплив, то слухачі якщо й освоюють якусь самостійно винайдену техніку конспектування, то звичайно вона виявляється, як показує досвід, значно обмеженою за складом прийомів і часто примітивною. Лише невелика частина з величезного контингенту студентів, що навчаються в різних формах і на різних рівнях, а також професійно зіштовхуються з необхідністю конспектувати певні джерела інформації користується достатньою кількістю прийомів раціонального конспектування. Доречно нагадати і помітити, що знання таких прийомів, почерпнутих з наявних нечисленних і важко доступних джерел щодо раціонального конспектування, і вміння в деяких умовах ними користуватися зовсім недостатньо, необхідна вироблення твердих навичок, доведених до автоматизму.

При цьому можна нагадати, що педагогіка розрізняє три рівні процесу навчання: накопичення знань, виробленням вмінь і формування навичок.

До знань відносяться конкретні взаємопов'язані факти, системи понять, закони, принципи та правила, що відображають певні закономірності в даній галузі, а також теоретичні узагальнення та пов'язані з ними поняття, терміни і визначення.

Під уміннями розуміються практичні досягнення, які студент може здійснити на основі отриманих знань і які, у свою чергу, в подальшому можуть сприяти отриманню нових знань.

Навичка - це дія, яка характеризується високою мірою освоєння, прийом виконується без попереднього обдумування, автоматично.

Отже, конспектування треба вчити шляхом створення спеціальних методичних розробок та викладання. І навіть при освоєнні знань і вмінь для вироблення навичок слухачі повинні регулярно проводити тренування рекомендованих і самостійно придуманих прийомів раціонального конспектування. Особливо це відноситься до скороченого запису (згортання фраз).Після завершення конспектування лекції конспект повинен бути підданий обробці, яка необхідна для підвищення його інформативності та повноцінності. Обробку конспекту бажано проводити в той же день, поки ще свіжі в пам'яті матеріали лекції, її нюанси і акценти, посилання на додаткові джерела інформації (навчальну та наукову літературу). Обробка конспекту за межами аудиторного часу підвищує його читабельність і мнемонічність.Обробка конспекту проводиться в два етапи:

- На першому етапі в процесі вивчення дисципліни протягом семестру в конспект вводяться пропущені слова, фрази, уточнюються визначення, вноситься додаткова інформація з рекомендованих джерел, на що в ході лекції зазвичай вказує викладач (для цього в конспекті слід залишити вільне місце), проставляються додаткові знаки акцентування;

- Перед сесією і в її процесі перевіряється комплектність конспекту, вноситься пропущена інформація, знімаються питання шляхом спілкування з колегами і викладачем.

Використання всіх рекомендованих прийомів раціонального конспектування з урахуванням його обробки дозволяє значно порядок конспект, прискорити запис, підвищити його інформативність.

Лекція 4. Побудова презентації. Постановка мети, аналіз цільової групи, формування змісту та елементи візуалізації.

Проведення презентації

Презентація складається із чотирьох основних елементів:

мети,

цільової групи,

змісту

візуалізації.

Всі ці елементи сприяють тому, що аудиторія добре розуміє промовця. Ви досягаєте розуміння своїх слухачів, тому що спілкуєтесь до них на комунікативному рівні. При постановці мети Ви запитуєте себе: Чого я хочу досягти? Питання про цільову групу: До кого я хочу звернутися? Також Ви повинні вказати тему: Що (зміст) я повинен повідомити? Нарешті, при підготовці Ви із себе: Як (за допомогою яких засобів) я повинен робити презентацію? Ви повинні взяти собі за особисте правило: ніколи не починати підготовку до презентації, не відповівши на ці питання.

Золоте правило презентациії містить ці чотири запитання.