Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
439.04 Кб
Скачать

Бар'єри і конфлікти в діловому спілкуванні Конфлікт та конфліктні ситуації

Конфлікти - одна з форм соціальних дій. В основі конфліктів лежить відсутність згоди людей, наявність суперечностей, наявність сторін, що борються між собою; сторін з своїми взаємовідносинами, потребами, інтересами, цілями, коли досягнення мети одного перешкоджає досягненню мети іншого, тобто конкуренція, суперництво виступають як об'єктивна ситуація конфлікту. Типи конфліктів можуть варіювати: когнітивний конфлікт (боротьба точок зору людей) може переходити до боротьби осіб (міжособовий конфлікт), до конфлікту між особою і групою, потім - до міжгрупового конфлікту, а далі до соціального конфлікту - зіткненню різних соціальних спільностей: класів, націй, держав, соціальних інститутів.

Отже конфлікт - найбільш гострий спосіб вирішення значущих протиріч, що виникають в процесі взаємодії сторін.

Існує різна класифікація конфліктів:

За об'ємом конфлікти діляться на внутрішньоособові, міжособові, між особою і групою, міжгрупові.

1. Внутрішньоособовий конфлікт - це конфлікт всередині психічного світу особи, що є зіткненням її протилежно направлених мотивів (потреб, інтересів, цінностей, цілей, ідеалів). Внутрішньоособовий конфлікт може приймати різні форми. Одна з найпоширеніших - ролевий конфлікт, коли до однієї людини пред'являються суперечливі вимоги з приводу того, яким повинен бути результат її роботи. Внутрішньоособові конфлікти виникають в результаті того, що виробничі вимоги не узгоджуються з особовими потребами або цінностями.

2. До найпоширеніших психологічних конфліктів відносяться міжособові конфлікти. Вони охоплюють практично всі сфери людських відносин. Будь-який конфлікт зрештою так або інакше зводиться до міжособового. Міжособові конфлікти - це ситуації суперечностей, розбіжностей, зіткнень між людьми.

Міжособовий конфлікт може протікати в діловій сфері, побутовій, особовій і інтимно-особовій. Міжособові конфлікти в діловій сфері найчастіше бувають ролевими, наприклад: вчитель - учень, начальник - підлеглий, коли сторонам представляється, що їх опонент порушує наказані даній ролі правила.

3. Конфлікти між особою і групою виявляються як суперечність між очікуваннями і вимогами окремої особи і нормами поведінки і праці, що склалися в групі.

4. Міжгрупові конфлікти - конфлікти всередині формальних груп колективу, усередині неформальних груп, а також між формальними і неформальними групами.

По тривалість протікання конфлікти підрозділяються на короткочасні і затяжні. Перші є наслідком взаємного нерозуміння і помилок, які швидко усвідомлюються. Інші пов'язані з глибокими етично-психологічним травмами або з об'єктивними труднощами. Тривалі конфлікти дуже небезпечні, оскільки в них конфліктуючі особи закріплюють свій негативний стан.

За джерелом виникнення конфлікти можна розділити на об'єктивно і суб'єктивно обумовлені. Об'єктивним вважається виникнення конфлікту в складній суперечливій ситуації, в якій опиняються люди. Погані умови праці, нечітке розділення функцій і відповідальності і ін. Суб'єктивним буде виникнення конфлікту у зв'язку з особистими особливостями тих, що конфліктують, з ситуаціями, що створюють перешкоди на шляху задоволення прагнень, бажань, інтересів.