Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. по практике фізіол.росл.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Тема 6. Визначення площі листків та листового індексу. Завдання 1. Визначення площі листків шляхом вимірювання лінійних розмірів

Дана методика застосовується для простих листків, які мають приблизно однакову форму. Рекомендують використовувати для визначенні площі листків злакових культур, буряків, соняшника.

З цією метою вимірюють окремі параметри листків і за визначеним коефіцієнтом розраховують їх площу. Для названих вище рослин основними параметрами є довжина листової пластинки по центральній жилці та ширина в найширшому місці.

Щоб визначити коефіцієнт поправки до площі листка потрібно відібрати зразок різних листків, що є на рослинах (10 шт.), обвести їх контури на міліметровому папері у вигляді відбитків і визначити площу, порахувавши в контурах спочатку цілі сантиметри, потім цілі міліметри, а після – частини міліметрів. Сума площ зроблених відбитків (10 шт.) дає фактичну площу листків. Після цього потрібно визначити площу листків шляхом замірювання їх довжини і ширини. Добуток довжини листка на ширину дає розрахункову площу. Якщо площу листків, визначену за відбитком на міліметровому папері, розділити на розрахункову (одержану після множення довжини на ширину). То будемо мати коефіцієнт поправки.

Завдання 2. Визначення величини листового індексу

Збільшення площі асиміляційної поверхні не може вирішувати всіх питань підвищення продуктивності рослин на відповідній площі грунту. Бо це веде до затінення одних листків іншими. Тому в кожній грунтово-кліматичній зоні для кожного виду і навіть сорту рослин є оптимальна величина площі листків, формування якої забезпечує найбільшу продуктивність. Для характеристики площі листків із вищезазначеною метою рекомендують користуватися показником листкового індексу. Листковий індекс – це відношення площі листків всіх рослин до площі грунту, на якому вони ростуть. Оптимальна величина листкового індексу залежить від габітусу рослини, а саме від кута нахилу листків по відношенню до сонячних променів. Чим більше паралельно до променів сонця розміщуються листки на рослині, тим більше листків може оптимально освітлювати сонце і, таким чином, збільшувати продуктивність рослин. Взагалі листкові індекси, що дорівнюють 1,0-1,5, вважають малими, 3-5 середніми. В агроценозах площу асиміляційного апарату рослини регулюють густотою стояння рослин, застосуванням добрив, зрошенням, залежно від культури та сорту. Важливим при цьому є напрям розміщення рядків у посівах.

За наведеною методикою визначити величину листкового індексу для посівів пшениці.

Розділ 2. Завдання для спостережень в лабораторних умовах

Тема 1. Спостереження за динамікою транспірації на гілках деревних рослин протягом дня

Інтенсивність транспірації змінюється під впливом факторів навколишнього середовища (температури, освітлення, спектрального складу світла, вологості повітря тощо). Переконатися в цьому можна провівши дослід із зрізаними гілками різних деревних порід.

Мета роботи. Провести спостереження за інтенсивністю транспірації у різних видів рослин під впливом факторів навколишнього середовища.

Матеріали , реактиви, обладнання. Гілки деревних рослин (ялини, дуба, липи, бузку та ін.), бюретки на 50 мл, гумові трубки з затискачами, кристалізатор, гумові пробки, свердла, гострий ніж, терези, парафін, міліметровий папір, штативи для бюреток, вентилятори.

Хід роботи. Бюретки на 50 мл з гумовою трубкою та затискачем заповнюють водою і закривають гумовою трубкою з отвором. Воду для цього беруть відстояну в кристалізаторі протягом доби з метою видалення розчинених в ній газів. Підрізають під водою дослідні гілки і щільно вставляють в отвори пробок (нижні кінці гілок попередньо очищують від кори на 10-12 мм.).Бюретки з гілками перевертають герметичність приладу (вода не повинна витікати з бюретки).

Відкривають затискач і встановлюють рівень води в бюретці на верхній поділці. Штативи з приладами виставляють в умовах досліду і спостерігають за ходом транспірації, позначаючи зміни рівня води в бюретці через кожні дві години. Дані записують в таблицю.

Рослини

Випаровування води

Інтенсивність транспірації

г.м-2 год-1

години

8

10

12

14

16

18

У польових умовах одночасно проводять метеорологічні спостереження. Після досліду визначають площу листків. Потім для кожного виду рослин розраховують інтенсивність транспірації і будують графік.

Контрольні запитання

  1. Яке значення має процес транспірації в житті рослини

  2. Чому змінюється інтенсивність транспірації протягом дня Який характер цих змін?

  3. Чи довго функціонуватимуть гілки в такому пристрої?