Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граф_роботи.doc
Скачиваний:
694
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
6.19 Mб
Скачать

Побудувати третю проекцію деталі і аксонометрію

Креслення третьої проекції буде відбуватися аналогічно до двох попередніх з тією різницею, що її треба уявити. Ця проекція буде мати вісь симетрії, тому можна будувати лише її одну половину, а другу створити командою Mirror. Будуємо вертикальну вісь симетрії, встановлюємо початок СКК командоюOriginв верхню точку на осі і командоюPolylineза розмірами створюємо третю проекцію. Після цього проставимо розміри, що залишились, і перейдемо до аксонометрії.

Зробити відповідні написи

На даному етапі необхідно заповнити основний напис. Приклад заповнення наведено в попередніх завданнях (поруч з клітинами “Розроб.” і “Перев.” необхідно вписати прізвище своє і викладача). Остаточний варіант оформленого завдання 4 наведено на рисунку 23.

Рис. 23.

2. Завдання на графічну роботу

Завдання виконується на форматі А3 (0,0; 420,297) в масштабі 1:1. Варіанти завдання наведено нижче.

Завдання на графічну роботу

графічна робота №5 (ГР5)

БУДІВЕЛЬНЕ КРЕСЛЕННЯ

1. порядок виконання ГР5

Процес зведення будинків і споруд починається з розробки проекту, який виконується у дві чи в одну стадію. При двостадійному проектуванні на першому етапі організація розробляє проектну документацію на основі архітектурно-технічного завдання замовника проекту. На цій стадії розглядаються архітектурно-планувальні та основні конструктивні рішення, питання організації будівництва, наближені кошториси на придбання будівельних матеріалів, виготовлення конструкцій, виконання будівельних робіт тощо. Після узгодження проектної документації із замовником проектна організація на другій стадії розробляє робочу документацію. При одностадійному проектуванні одразу розробляється робочий проект.

До складу робочої документації входять робочі креслення для виконання будівельних і монтажних робіт, для виготовлення будівельних виробів, пояснювальна записка, специфікації, кошториси та інші документи. Робочі креслення для проведення будівельних та монтажних робіт поділяються на основні комплекти. Кожний такий комплект має назву та спеціальну марку, що складається з початкових літер назви, наприклад:

  • генеральний план та споруди транспорту — ГТ;

  • архітектурні рішення — АР;

  • конструкції залізобетонні — КЗ;

  • водопостачання та каналізація — ВК

тощо.

Основні конструктивні елементи будинків

Фундамент — конструктивний елемент, що сприймає навантаження від інших конструкцій і передає його на ґрунт. За формою фундаменти бувають стрічкові, які споруджуються за периметром стін, і стовпчасті — під окремі опори. Фундаменти заглиблюються у ґрунт на глибину, що визначається характеристиками ґрунту і його промерзанням узимку. Стовпчасті фундаменти можуть об'єднуватись фундаментними балками, на які спираються стіни.

Стіни поділяють на зовнішні і внутрішні. Зовнішні стіни виконують функцію огороджувальних конструкцій. Внутрішні стіни (перегородки) поділяють внутрішній об'єм на приміщення. Стіни можуть бути несучими (капітальними), коли вони сприймають навантаження від інших конструкцій будівлі і передають його на фундаменти.

Перекриття — внутрішня горизонтальна конструкція, що поділяє будинок па поверхи, сприймає навантаження від обладнання приміщень і передає його на стіни або опори.

Покриття — верхня огороджувальна конструкція, що відокремлює внутрішній об'єм споруди від зовнішнього середовища і захищає його від атмосферних явищ (опадів і вітру).

Двоповерхові і багатоповерхові будівлі мають сходові клітки, обмежені капітальними стінами, де розміщуються сходові марші і площадки, які з'єднують суміжні поверхи.

Дверні і віконні блоки заповнюють спеціальні прорізи у стінах для з'єднання суміжних приміщень і доступу світла до них. Будівлі мають також багато інших різних конструктивних елементів.