Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граф_роботи.doc
Скачиваний:
694
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
6.19 Mб
Скачать

Виконати спряження необхідних елементів

Наступним кроком буде побудова спряження двох кіл. Для виконання спряжень використовуємо команду Fillet/Спряження. Для виконання цієї команди необхідно дотримуватися однієї умови — елементи, що спрягаються повинні бути з'єднані безпосередньо між собою або за допомогою одного сегменту (дуги, кола, відрізка тощо). В даному випадку безпосередньо два кола зв’язати неможливо, тому накреслимо між ними коло радіусом R9 таким чином, щоб його торкались обидва з'єднувальних елементи. Після цього завантажуємо командуFillet. Під час її виконання необхідно вказати мишею два кола, які підлягають спряженню, а також ввести радіус спряження “9”. Після того командоюTrim/Обрізати обрізаємо кінці, що спрягаються по кінцевій точці дуги спряження.

Оформлення креслення

Для отримання загального виду за допомогою команди Mirrorвіддзеркалюємо отриману ліву частину деталі відносно вертикальної осі симетрії. Для проставлення розмірів на отриманій деталі використовуємо інструментальну палітруDimension. Для проставлення лінійних розмірів використовуємо командуDimlinear. Для позначення радіусів в даній інструментальній палітрі є командаDimradius, а діаметрів —Dimdiametr. Для проставлення кутових розмірів існує командаDimangular.

Зробити відповідні написи

Завершується виконання лабораторної роботи 2 нанесенням необхідних написів на кресленні.

Отримане таким чином креслення наведено на рисунку 21.

2. Завдання на графічну роботу

Креслення деталей, які необхідно зробити, наведено нижче. Варіанти завдань наведено в правих верхніх кутах, рекомендований масштаб — М 1:1.

Графічна робота №3

КРЕСЛЕННЯ ТРЬОХ ВИДІВ МОДЕЛІ

1. Порядок виконання ГР3

Перш ніж почати креслення проекцій необхідно їх знайти — з шести можливих вибрати три необхідні. При цьому слід пам'ятати, що головною є та проекція, що знаходиться в площиніXZі перпендикулярна до осіY. Саме цій вид і буде фронтальним. Профільною проекцією буде вид зліва (знаходиться в площиніYZі перпендикулярний до осіХ). Відповідно горизонтальною проекцією буде вид зверху (знаходиться в площиніХYі перпендикулярний до осіZ). Після цього необхідно вибрати масштаб в залежності від габаритних розмірів моделі, місця, відведеного для проставлення розмірів (між контуром проекції і першою розмірною лінією — 10 мм, між розмірними лініями — 7 мм) і простору між самими проекціями (в межах 5…20 мм). Розміри проставляються на всіх проекціях рівномірно. Враховуючи той факт, що креслення повинно займати ¾ вільного місця на аркуші, підбираємо з ряду нормальних чисел необхідний масштаб.

Побудувати зовнішню рамку і основний напис

Розмір формату А3 — 420×297 мм, розміри полів: лівого — 20 мм; верхнього, правого, нижнього — по 5 мм. Тому зовнішню рамку будуємо командою Polylineтовщиною 1 (опція /Width) за координатами (20,5); (20,292); (415,292); (415,5); (20,5). Зовнішній контур основного напису — тією ж командою за координатами (240,5); (240,60); (415,60). Детальна побудова основного напису — за ГОСТ 2.104-68 (див. п. 2.). Дане креслення зберігаємо окремим файлом (наприклад, А3.dwg) з метою подальшого використання в якості заготовки в роботах формату А3.