Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граф_роботи.doc
Скачиваний:
694
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
6.19 Mб
Скачать

Накреслити фронтальну, профільну і горизонтальну проекцію за варіантом

Креслити починаємо з головної проекції. Для цього використовуємо команду Polylineз товщиною “1” для видимого контуру (суцільні лінії) і “0.5” для невидимого (штрихові лінії) і осьових ліній. Даний параметр встановлюється опцією /Width. При цьому суцільні лінії проводимо лінієюcontinuous, штрихові —dash, для креслення осей використовуємо лініюcenter. Сама побудова головної проекції відбувається координатним способом. Спочатку необхідно використати командуUCS(змінимо поточну СКК). За допомогою параметраOriginвизначаємо нову СКК переміщенням точки початку координат (0,0) поточної системи в нижню ліву точку майбутньої головної проекції. А далі за допомогою відносних координат(@ x,y)побудуємо замкнений контур. Змінимо лініюcontinuousнаdash, змінимо товщину лінії і побудуємо невидиму частину проекції таким самим методом. Проведемо осьову лінію, проставимо частину розмірів командоюDimension.

Після виконання фронтальної проекції можна перейти до горизонтальної. Повернемо тип лінії continuousі товщину лінії, встановимо нову СКК переміщенням точки початку координат (0,0) поточної системи в верхню ліву точку майбутньої горизонтальної проекції. Абсциса цієї точки співпадатиме з абсцисою попереднього початку координат, а ординату вибираємо в залежності від кількості вільного місця і вибраного масштабу. Побудова другої проекції відбувається аналогічно — вводимо відносні координати точок(@x,y). На побудованій проекції наносимо іншу частину розмірів командоюDimension.

Тепер можна перейти до третьої проекції — профільної. Повторюємо всі операції знов. Тепер початок координат нової СКК визначається вже відомою ординатою (з першої СКК), а абсцису визначаємо самостійно, враховуючи місце, що залишилось, і масштаб. Отвір будується командою Polylineяк два півкола (опція /Arc). Проставляємо розміри, що залишились (треба бути уважними — непоставлені і продубльовані розміри являються помилкою), — і креслення профільної проекції зроблено.

Виконати відповідні написи

На даному етапі необхідно заповнити основний напис. Приклад заповнення наведено в попередніх завданнях (поруч з клітинами “Розроб.” і “Перев.” необхідно навести прізвище своє і викладача). Крім того, в основному написі вказується номер графічної роботи та варіант, назва роботи, масштаб, в якому виконано завдання, а також навчальний заклад та групу. Остаточний вигляд роботи та приклад заповнення основного напису наведено на рисунку 22.

2. Завдання на графічну роботу

Завдання рекомендується виконувати на форматі А3 (0,0; 420,297) в масштабі 1:1 або 2:1. Варіанти завдання наведено нижче.

В кожному варіанті є три завдання, які відрізняються за своєю складністю і оцінюються відповідно до свого порядкового номеру: „1” — „задовільно”; „2” — „добре”; „3” — „відмінно”. Згідно свого варіанту студент обирає те завдання, яке здатний виконати, і отримує за нього відповідну кількість балів.

Рис. 22.

Завдання на графічну роботу

Графічна робота №4

КРЕСЛЕННЯ ТРЬОХ ВИДІВ ДЕТАЛІ

ТА ЇЇ АКСОНОМЕТРИЧНОГО ЗОБРАЖЕННЯ

1. Порядок виконання ГР4

Побудувати зовнішню рамку і основний напис

Завантажити файл із зовнішньою рамкою і основним написом для формату А3.

Накреслити дві проекції деталі за заданим варіантом

У варіанті задано фронтальну і горизонтальну або фронтальну і профільну проекції з усіма розмірами. Їх необхідно побудувати з урахуванням того, що необхідно вмістити ще одну проекцію, якої не вистачає, і аксонометрію (ізометрія, при якій кути між осями X, YіZоднакові – 120°). Починати креслення будемо з головної проекції. Спочатку креслимо вертикальну вісь симетрії (товщина — 0.3) командоюPolyline, потім використовуємо командуUCS— змінимо поточну СКК. За допомогою параметраOriginвизначаємо нову СКК переміщенням точки початку координат (0,0) поточної системи в нижню ліву точку майбутньої головної проекції. А далі за допомогою відносних координат(@ x,y)побудуємо замкнений контур. Креслити будемо командоюPolylineз товщиною лінії “1” і типомcontinuous. Далі проводимо всі лінії всередині контуру, причому штрихові (невидимі) — лінієюdashтовщиною “0.5”. Інший спосіб — будуємо половину деталі, а другу віддзеркалюємо командоюMirrorпо осі симетрії. В другому випадку початкову точку креслення, а, значить, і початок координат СКК треба встановити на осі симетрії.

Після цього будуємо горизонтальну (або профільну) проекцію. Накреслимо її за допомогою команди Mirror. Проведемо вертикальну ось симетрії для горизонтальної проекції (досягається розтягуванням вертикальної осі головної проекції). ПараметромOriginвизначаємо нову СКК переміщенням точки початку координат (0,0) поточної СКК в верхню точку на осі майбутньої горизонтальної проекції. КомандоюPolylineбудуємо ліву частину проекції. Отвір утворюємо за допомогою опції /Arc– креслимо два півкола. Горизонтальну ось симетрії під отвір креслимо командоюLine; фіксація середини проекції досягається командоюMIDpoint/Середня точка на будь-якій з вертикальних ліній побудованої частини проекції. Горизонтальну пряму отримуємо при увімкненому режиміOrtho. Тепер достатньо виділити “мишею” зображення лівої частини горизонтальної проекції і командоюMirrorвіддзеркалити відносно вертикальної осі. Проставимо розміри командоюDimensionна двох проекціях таким чином, щоб кілька залишилось на профільну.