Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До олімпіади 9 к Машинобудування 21 01 2014.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
42.55 Кб
Скачать
  1. Машинобудування

1) визначає рівень науково-технічного прогресу і зростання продуктивності праці

2)забезпечує його машинами, обладнанням, приладами та іншою технікою...

Рівень його розвитку є одним з основних показників економічного розвитку країни.

машинобудування ре­алізує досягнення науково-технічного прогресу, продукція машинобудування 3)забезпечила революційні зміни в обсягах виробництва

4)Забезпечує комфортні умови життя людей.

Машинобудування та металообробка – це сукупність галузей промисловості, що виробляють машини та устаткування для всіх ланок господарства. –

2)Галузевий склад

За матеріало­місткістю машинобудування поділяють на:

1) важке 2) загальне 3) середнє

МАШИНОБУДІВНИЙ КОМПЛЕКС

І) Важке машинобудування : металургійне, гірничошахтне, енергетичне, підйомно – транспортне.

ІІ) Середнє машинобудування: авіакосмічне, автомобілебудування, верстатобудування. Приладобудування, виробництво побутової техніки, виробництво ЕОМ

ІІІ) Загальне машинобудування: – транспортне, с/г, виробництво промислового та будівельного обладнання

ІІІ ) «мала металургія» - ливарне і ковальсько – пресове виробництво виробництво та штампування.

3) Чинники розміщення.

Форми організації виробництва.

1)спеціалізація 2)кооперації з іншими підприємствами як своєї галузі, так і суміжних, Спеціалізація

у машинобудуванні - це виробництво тільки тієї про­дукції, для якої на підприємстві склалися найкращі умови = обмеження асортименту продукції конкретного підприємства = дає змогу «розчленити» виготовлення машин на стадії:

1) виробни­цтво заготовок для деталей

2) виробництво деталей

3) зборка деталей у готові вироби.

Кожна стадія зазвичай відбувається на спеціалізовано­му підприємстві. Тому в машинобудуванні розрізняють такі види спеціалізації: предметну, вузлову, подетальну, технологічну

Спеціалізація у машинобудуванні =

1)технологічна = випуск литих або кованих заготовок і деталей із пластмас і металокерамічних порошків, гальванічні покриття тощо

2) подетальна = випуск окремих деталей, наприклад валів, зубчастих коліс, фланців тощо

3) вузлова = випуск вузлів = коробки передач, мотори тощо

4)предметна = випуск кінцевої продукції: агрегатів, машин, приладів, апаратури

Величезний асортимент продукції машинобудування потребує спеціа­лізації виробництва не тільки в межах однієї країни, а й у світовому господарстві, бо жодна з країн світу не в змозі задовольнити всі потре­би в машинах, устаткуванні завдяки лише власному виробництву.

Кооперація

в машинобудуванні - це об'єднання підприємств з різною спеціалізацією задля створення кінцевого продукту.

Машино­будівні підприємства кооперуються не тільки всередині галузі, а й з іншими галузями промисловості, зокрема хімічною, текстильною, лісовою = напівфабрикати і вироби, необхідні для виготовлення машин й устаткування.

Внутрішньогалузеві зв'язки = між галузями машинобудування, що пов'язано зі спе­ціалізацією машинобудівних підприємств, які обмінюються різними деталями, вузлами, комплектуючими виробами, напівфабрикатами для складання кінцевого продукту.

Міжгалузеві зв'язки машинобудуван­ня = виробництво, і споживання його продукції тісно пов'язане з діяльністю багатьох інших галузей промисловості і всього господарства = машинобудування утворює найбільше міжгалузевих зв'язків.

Машинобудівний комплекс є найбільшим серед інших галузей промисловості споживачем продукції науки, тобто є наукомісткою галуззю.

Найбільше потребують високих технологій і використовують досягнення науки

електротехнічна, електронна, радіотехнічна, авіаційна галузі.

Чинники розвитку і розміщення

Машинобудування належить до галузей так званого вільного розміщення, менше, ніж на інші галузі, впливають природні умови й ресурси.

машинобудування порівняно з іншими галузями промисловості по­требує більше кваліфікованих кадрів.

1) На висококваліфіковані тру­дові ресурси = електронне й електротехнічне

виробництво найпрогресивнішої техніки є не лише трудомістким, а й наукомістким, тому воно зосереджене в районах з високорозвинутою науковою базою.

2)Від наявності сировини залежить розвиток металомістких галузей - енергетичного машинобудування, виробництва металургійного й гірничого обладнання тощо.

поблизу джерел сировини і споживача. За таких умов вартість машин і обладнання істотно зменшується завдяки скоро­ченню транспортних витрат на перевезення сировини й готових виробів.

3)Серед економічних чинників, які відіграють значну роль у розміщенні підприємств машинобудування, треба назвати спеціалізацію й умови кооперування, зокрема транспортний чинник - витрати на транспортування окремих деталей, вузлів і механізмів, сировини чи готової продукції.

На сучасному етапі розвитку світового господарства на розвиток і роз­міщення машинобудування значно впливає наявність ринків збуту готової продукції й міжнародна спеціалізація і кооперування в цьому комплексі.

У сучасних умовах стає вигідно вивозити не тільки готову продукцію, а й переносити виробництва в ті країни, де є попит на певну продукцію.

Для України незаперечними до­сягненнями, з якими можна вийти на зовнішній ринок, є виробництво авіакосмічної техніки, окремих видів енергетичної, електротехнічної продукції та суднобудування.