Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
828.42 Кб
Скачать

3.1.1. Реологічні механізми дислокаційних перетворень гірських порід

Дислокаційні перетворення гірських порід, які призводять до формування відзначених вище структур, відбуваються за допомогою крихкої та пластичної деформації, а також в'язкої (чи до неї подібної) течії гірських порід. Механізми таких перетворень залежно від реологічних властивостей середовища – різноманітні. На форми їх прояву тією чи іншою мірою впливають: 1) мінеральний склад та текстурно-структурні особливості порід, 2) ступені літифікації осадових порід, 3) характер внутрішньої структурної організації геологічних тіл (наявністю чи відсутністю в них шаруватості та інших видів структурної анізотропії), 4) Р-Т умови (і в першу чергу температурні), в яких відбуваються дислокаційні перетворення.

З урахуванням відзначеної залежності виділяють наступні реологічні механізми дислокаційних перетворень (у систематиці за Є.І.Паталахою і А.В.Смирновим, 1986, з уточненнями – п. 6, 10, 13 і додатком автора – п. 2, 4, 7, 8, 11, 12).

1. Гідропластична течія, що відповідає в'язкій і являє собою взаємне зміщення частинок на плівках води, які облямовують ці частинки. Характерна для мулів. Крім того, до неї можна віднести в'язку течію гелеподібних кременистих та деяких карбонатних осадків, а також насичених водою глинистих та глиновмісних слабодіагенезованих осадових порід.

2. Пухка в'язкоподібна течія рух сипкого та легкоспроможного до механічної дезінтеграції матеріалу. Характерна для незцементованих та слабозцементованих уламкових осадових порід, а також землистих продуктів вивітрювання.

3. Сколювання та відрив тріщиноутворення в умовах пружного середовища та пов'язаний з ним малоамплітудний рух порушеної тріщинами блочкової маси.

4. Катакластична течія – багаторазове дроблення порід (брекчування, катаклаз і мілонітизація) і фрикційне ковзання частинок, які виникли при такому руйнуванні. Відбувається в низькомепературних (нульового метаморфізму) умовах пружного середовища.

5. Кліважна пластичноподібна течія – зміщення по системі паралельних крихких мікророзривів-сколів способом простого зсуву в низькотемпературних умовах або за системою в'язких мікророзривів (у супроводі динамометаморфізму зеленосланцевої та епідот-амфіболітової фацій) способом чистого зсуву.

6. Сланцювата пластична течія й у тому числі: 1)механічно-сланцювата шляхом обертання і односистемного орієнтування видовжених та сплощених частинок породи та зерен, лусок мінералів у слабо та помірно діагенізованих осадових породах та слюдистих метасоматитах і 2)кристалізаційно-сланцювата – кристалографічно орієнтована перекристалізація породи в умовах амфіболітової та частково гранулітової й епідот-амфіболітової фацій метаморфізму.

7. Гнейсувата та трансляційно-сланцювата течія – мінерально вибіркова на зерновому рівні пластична деформація гірських порід за допомогою трансляції та двійникування кристалічної гратки та міграції границь зерен мінералів, а також ковзання частинок по поверхням мікросланцюватості. Відбувається у високотемпературних умовах і при цьому нею охоплюються, головним чином, середньо- та крупнозернисті полімінеральні породи типу гранітоїдів, габроїдів тощо.

8. Кристалізіційно-грануляційна та рекристалізаційна пластична течія, яка реалізується переважно шляхом перебудови структури, без суттєвої зміни мінерального складу. При цьому кристалізаційно-грануляційна течія це пластична деформація породи, яка досягається за рахунок зменшення розмірів зерен, а рекристалізаційна аналогічна деформація, яка відбувається шляхом збільшення розмірів зерен порід. За допомогою подібних механізмів пластично деформуються мономінеральні породи типу кам'яної солі, мармурів, карбонатитів, кварцитів, а також деякі полімінеральні породи типу метаморфічних гранулітової фації. При цьому в кам'яної солі вона здійснюється в низкотемпературних умовах, а у мармурах, карбонатитах, кварцитах – виключно при температурах, котрі як найменше відповідають зеленосланцевій фації метаморфізму, а в полімінеральних породах – переважно в умовах гранулітової фації.

9. В'язка течія аморфних та тонкодисперсних (аморфноподібних) порід. До порід, що потрапляють у сферу дії цього механізму, належать вулканічне скло, псевдотахіліти, ультрамілоніти, а також яшми та яшмоїди. Здійснюється така течія виключно при високих температурах.

10. Мігматична течія – сумісна течія твердої й рідинної (чи суспензійної) фаз речовини за допомогою одного з відзначених вище пластичних механізмів і в'язкої течії відповідно. Характерна для зон ультраметаморфізму.

11. Суспензійна течія в'язка течія напіврозплавленої маси чи магми, насиченої твердими залишками субстрату (реститами, ксенокристалами, ксенолітами тощо). Характерна для зон анатексису та гранітизації.

12. Бластезно-трахітоїдна (порфіробластезна) течія своєрідна пластична деформація порід зі збільшенням об'єму, яка забезпечується порфіробластезом. Така течія стимулюється високотемпературним метасоматозом і здійснюється одночасно з ним. Реалізується шляхом компенсаційного росту крупних, орієнтованих паралельно напрямку течії порфіроподібних зерен овоїдоподібної, веретеноподібної, призматичної та іншої форми.

13. Вигин утворення вторинної хвилястої або сферичної поверхні пластинчастих тіл.

Кожний механізм, за винятком останнього, зумовлює утворення певної елементарної дислокаційної структури, а комбінації цих механізмів приводять до виникнення простих та складних дислокаційних структур.

Докладніше зміст цих механізмів розглядається нижче в розділах, які стосуються елементарних дислокаційних структур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]