Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДС Версія для друку.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
437.76 Кб
Скачать

39. Нейтронна та дійсна пористість порід. Визначення повної пористості порід-колекторів за даними нейтронного гама-методу.

Коефіцієнт пористості гірських порід визначають нейтронними методами в тих випадках коли поровий простір породи заповнено водою, нафтою або газом з відомим водневим еквівалентом, відомі вміст wк+г кристалізаційної і гігроскопічно зв’язаної води. Зв’язана вода міститься в найбільших кількостях в глинистих мінералах і так як водневий еквівалент скелетної складової невеликий, то нейтронними методами

Оскільки показання НГМ в загальному випадку залежить від сумарного вмісту водню, то спочатку можна записати Wн= Kппов+Wсвkгл+wх,св, Kппов = Kп n – коли нема зв’язаної води.

Алгоритм інтерпретації НГК:

  1. виділяється пласт і знімається відлік.

  2. вводяться необхідні поправки

V - вводяться для тонких пластів.

Відповідні для ГК вводяться поправки в це показання.

k -  коефіцієнт який враховує різницю ефективності відліку.

k=1, коли в каналі ГК і НГК стоять абсолютно однакові лічильники.

  1. будують модель.

  2. визначають Kп n.

Якщо необхідно вносять поправку за пелітову фракцію

Kппов= Kп n+wсвКгл

Якщо Кгл=0, то Kппов збігається з Kп n і Кгл береться по ГК.

wсв – вміст зв’язаної води (у ) в пелітовій фракції даного віку wсв=0,1-0,35.

40. Нейтронні методи каротажу.

Різноманітні гірські породи по-різному пропускають нейтрони крізь себе, по-різному їх сповільнюють розсіюють. Хар-р взаємодії породи і нейтрона залежить від енергії останнього:

  • холодні нейтрони  0,001 eV4

  • теплові  0,025;

  • повільні  0,5; (після теплових всі вважаються надтепловими)

  • резонансні  0,5-104;

  • проміжні  104-108;

  • швидкі  105-108;

Розрізняють пружне і непружне розсіювання нейтронів. Використовують поняття захоплення ядра (див. конспект ГДС по всім нейтронним методам)

Нейтрон-нейтронний метод на надтеплових нейтронах (ННМнт). Нейтрон-нейтронний метод на теплових нейтронах (ННМт). Засновані на реєстрації потоку надтепловими (середня кінетична енергія руху молекул 0,5еV) і тепловими(0,025еV) нейтронами. В ННМт час реєстрації  це час, відколи нейтрон став тепловим до моменту його розсіяння.. В ННМнт час реєстрації  час термалізації  час зіткнення з ядрами водню. Від народження нейтрона до його захоплення  це НГМ.

Надтеплові нейтрони сповільнюються лише воднем, звідси вихід на пористість і вологоємність.

Застосовують заінверсійні зонди L>25 см, максимальна глибинність 40 см.

Нейтронний гамма-метод (НГМ). Вивчають вторинне гамма-випромінювання радіаційного захоплення при опроміненні гірських порід потоком швидких нейтронів (Е=105-108еV). Стосовно НГМ важливим є не лише водень H, а й хлор Cl (міститься в буровому розчині NaCl, KCl; у воді породи як зв’язаній, так і вільній; в зоні проникнення  промитій частині пласта, що фільтрує). Джерело нетронів полоній-верілієве Ро-Ве. Глибинність метода залежить від довжини зонда L і від нейтронних властивостей породи, тобто сумарного вмісту водню.

Глина вологоємна, хоча пористіть в неї невелика; дає мінімальні значення НГМ, Доломіни СаСО3, якщо чисті, на показання НОК не впливають. Максимальні значення НОК у ангідрита  породи мало пористої і неколектора.

Різновиди НГМ: НГМс  спектральний: вивчає гамма-спектри дечких ізотопів елементів при опроміненні їх потоком швидких нейтронів. Досліджувані елементи групуються по енергії: <4МеV  H, K,Mg; 4-6 МеV  Hg, Va, Sr; >6 МеV  Al, Fe, Cu, Ti, Ni….

Імпульсний нейтрон-нейтронний метод (ИННМ). Метод існує в модифікаціях ИННМнт, ИННМт. На відміну від стаціонарних джерел, тут джерела випускають нейтрони через певні проміжки часу. В проміжку між імпульсами вимірюють щільність нейтронів (ИННМ) або інтенсивність радіаційного випромінювання (ИНГМ).