Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 6: Верховна Рада України

(4 Години)

Заняття 1.

План.

1. Поняття парламенту і парламентаризму.

2. Порядок формування і класифікація парламентів.

3. Компетенція парламенту.

4. Парламентські процедури.

5.Правовой статус парламентаря.

Становлення і розвиток Верховної Ради України як органу парламентського типу багато в чому обумовлено творчим використанням теорії і практики парламентаризму. Звідси очевидно, що поглиблене вивчення питань правового статусу, організації і діяльності Верховної Ради України можливо лише в контексті загальної теорії парламентаризму. В зв'язку з цим рекомендуємо особливу увагу приділити першим трьом питанням запропонованого плану.

Вивчення першого питання слід почати зі знайомства з історією виникнення парламенту, який є уособленням законодавчої влади. Батьківщиною парламенту вважають Англію, де ще в XIII столітті було створено станові збори з метою обмеження королівської влади. Згодом практика створення станових зборів поширилася на низку інших країн. Середньовічні станові збори і стали предтечею сучасного парламенту.

З точки зору загальної теорії парламентаризму, парламент - це загальнодержавний представницький орган, головною функцією якого в системі розподілу влади є здійснення законодавчої влади.

У приведеному визначенні поняття парламенту звернете увагу на його характеристику як загальнодержавного представницького органу. По-перше, це дозволяє утямити соціальне призначення парламенту і, по-друге, визначити власну позицію в тій дискусії, яку ведуть вітчизняні правознавці з питання про те, які органи державної влади України можуть бути віднесені до загальнодержавних представницьких.

Основне соціальне призначення парламенту як загальнодержавного представницького органу полягає в тому, що він покликаний бути виразником інтересів і волі народу, т. е. усій сукупності громадян своєї країни.

Соціальне призначення парламенту визначає широту його функціонального діапазону. Проте головною функцією парламенту є здійснення законодавчої влади. Окрім цієї функції парламенти мають засновницьку, контрольну, фінансову, зовнішньополітичну і рядом інших функцій. Для їх реалізації органи законодавчої влади наділяються широким кругом повноважень.

На відміну від функцій, що визначають основні напрями і сфери діяльності парламенту, повноваження показують, що конкретно він може і повинен робити для реалізації своїх функцій.

У своїй сукупності функції і повноваження складають компетенцію парламенту.

При розгляді другого питання звернете увагу на те різноманіття способів формування парламентів, парламентських палат, яке має місце в практиці сучасного парламентаризму. В зв'язку з цим рекомендуємо вивчити відповідний розділ рекомендованого підручника "Конституційне (державне) право зарубіжних країн" під ред. Б.А. Страшуна. Проте це різноманіття відноситься, як правило, до верхніх палат парламентів. Що ж до однопалатних парламентів і нижніх палат двопалатних парламентів, то вони формуються виключно (за рідкісним виключенням) шляхом загальних і прямих виборів. Інакше і бути не може, бо невиборний орган не може бути показним.

Класифікацію сучасних парламентів здійснюють за різними критеріями. Серед останніх найбільш суттєвим являється об'єм законодавчих повноважень парламенту. Відповідно до цього критерію виділяють 3 види парламентів : парламенти з необмеженими повноваженнями; парламенти з обмеженими повноваженнями і консультативні парламенти. Охарактеризуйте кожного з приведених видів. У контексті цієї характеристики розглянете питання, пов'язані з принципом верховенства парламенту, делегованим законодавством і регламентарною владою.

Успішна діяльність парламентаря багато в чому залежить від його правового статусу. Правовий статус сучасного парламентаря визначається характером його мандату і базується на принципах незалежності, неприпустимості поєднання постів, рівноправ'я та ін.

Дайте порівняльний аналіз імперативного і вільного депутатських мандатів, розкрийте зміст перерахованих принципів. Особливу увагу звернете на форми депутатських привілеїв - імунітет та індемнитет.

Основні конституційно-правові поняття і терміни :

парламент, парламентаризм, сесія, парламентські процедури, імунітет, індемнитет, законодавчий процес, імперативний і вільний мандат

Теми рефератів і доповідей

1. Процедура дострокового припинення повноважень парламенту: проблемні питання.

2. Етичний кодекс парламентарія як умова ефективного функціонування законодавчої влади України

Питання і завдання для самоконтролю

      1. .Назвіть основні ознаки представницького органу.

      2. Розкрийте поняття парламентаризму.

      3. Визначте місце пар­ламентів у системі органів державної влади.

      4. Види депутатського мандату.

Рекомендована література.

1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одісей», 2012. – 48 с.

2. . Конституционное право Украины. Под. ред. В.Ф. Погорилка. - К.: Наукова думка, 2011, с. 397-427.

4. Конституционное право зарубежных стран: Учебник для вузов / Под общ. Ред чл.-корр. РАН, проф. М.В. Баглая, д.ю.н., проф.. Ю.ИЛейбо и д.ю.н. Л.М. Энтина – 2-е узд., перераб. – М.: Норма, 2012. – 1056 с.

4. Конституційне право України: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. Академіка АПрН України, доктора юридичних наук, професора Ю.М.Тодики, доктора юридичних і політичних наук, професора В.С. Журавського. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2012. – 544 с.

5. Конституционное (государственное) право зарубежных стран/ отв. ред. Б. А. Страшун. Т.2. – М., 1995 – С. 95-149.

6. Мишин А. А. Конституционное (государственное) право зарубежных стран., - М., 2011. – С. 203-239.

7. Кислий, Павло, Вайз, Чарльз. Становлення парламентаризму в Україні: На тлі світового досвіду. – К.: Абрис, 2012. – 414 с. – Бібліогр.: с.397 – 407

8. О.Ф. Фрицький. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2012. – 516 с.

9. Орленко В.І. Конституційне право України: Посіб. Для підготовки до іспитів / В.І Орленко, В.В. Орленко. – 2-ге вид., стереотип. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2012. – 152 с. – (Б-чка студента).

10. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012. – 278-316.

  1. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  2. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  3. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.