Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 4: Конституційно-правовий інститут прав і свобод

людини і громадянина в Україні

(6 годин)

Заняття 2. Права, свободи і обов'язки людини і громадянина в Україні.

План.

1.Характеристика конституційно-правового статусу особи в Україні.

2. Особисті права людини і громадянина.

3. Політичні права людини і громадянина.

4. Соціально-економічні і культурні права людини і громадянина.

5. Обов'язки людини і громадянина.

6. Гарантії прав і свобод людини і громадянина.

Принципову новизну конституційного статусу особи в Україні зумовили: орієнтація на правові стандарти прав і свобод, зафіксованих у відомих міжнародних деклараціях, конвенціях і пактах; конституційне закріплення положення про те, що твердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави; визнання і закріплення разом з правами громадянина прав людини.

Дайте розгорнуту характеристику кожному з приведених положень. Покажіть в чому полягає відмінність прав громадянина і прав людини.

Вивчення першого питання припускає розуміння того, що якщо правовий статус особи включає усю сукупність прав і свобод людини і громадянина, передбачених поточним законодавством, то серцевину конституційного статусу особи утворюють конституційні права і свободи, відбиті в конституційному законодавстві.

До останніх відносяться найбільш важливі права і свободи, які виділяються із загального ряду прав і свобод через свою значущість, невідчужуваність, верховенство, загальність. Дайте розгорнуте пояснення перерахованим ознакам.

Конституційні права і свободи слід сприймати не як суммативный набір, а як єдину систему, цілісність якої обумовлена єдністю початкових її принципів рівності, соціальній справедливості, неупраздненности, взаємозалежності та ін. Розкрийте суть перерахованих принципів.

Правам, свободам і обов'язкам людини і громадянина присвячений спеціальний розділ Конституції України. Зверніть увагу на його місцерозташування і об'єм.

Для оптимізації вивчення прав і свобод існують різні види їх класифікації, які залежать від обраного критерію.

Здійсните класифікацію прав і свобод, що містяться в другому розділі Конституції України, узявши за основу: 1) характер суб'єктів прав і свобод; 2) зміст прав і свобод; 3) часовий критерій. Що стосується першої основи, то відповідно до нього необхідно визначити права людини і права громадянина, індивідуальні і колективні права.

Згідно з другим критерієм, виділите і розкрийте зміст особистих, політичних, економічних, соціальних і культурно-духовних прав і свобод.

Узявши за основу часовий критерій, наведіть конкретні приклади прав і свобод першого, другого, третього і четвертого покоління.

Якщо право є мірою можливої поведінки, то обов'язок - це міра належної поведінки. Органічна єдність прав і свобод витікає з принципу соціальної справедливості і обумовлене тим, що виконання обов'язків служить передумовою реалізації прав і свобод.

Сказане пояснює, чому в розділі, присвяченому правам і свободам, зафіксовані обов'язки людини і громадянина. Дайте їх змістовний і кількісний аналіз.

Конституція України не лише проголосила права і свободи людини і громадянина, але і закріпила надійний механізм їх реалізації і захисту. Йдеться про конституційні гарантії прав і свобод, тобто про систему норм, принципів, умов і обов'язків, що забезпечують дотримання прав і свобод.

Знайомство з конституційними гарантіями слід почати з їх класифікації. Залежно від обраного критерію, гарантії прав і свобод підрозділяють на внутрішньодержавні і міжнародно-правові; економічні, політичні і юридичні.

Звернувшись до Конституції України, наведіть конкретні приклади міжнародно-правових і політичних гарантій.

Оскільки предметом конституційного права є юридичні гарантії, ту головну увагу слід приділити їм.

Визначите поняття юридичних гарантій прав і свобод, розкрийте їх зміст, використовуючи одну з класифікацій, що зустрічаються в літературі. Серед останніх відмітимо ділення юридичних гарантій на судові і несудові, на ті, що забезпечують реалізацію прав і на ті, що забезпечують захист прав, на загальноюридичні гарантії і гарантії правосуддя.

Основні конституційно-правові поняття і терміни :

Правовий статус особи, право людини, права громадянина, конституційні обов'язки, природне право, конституційні гарантії прав і свобод.

Теми рефератів і доповідей

        1. Поняття і характеристика політичних прав і свобод.

  1. Судовий захист прав і свобод людини як «конституційна гарантія».

  2. Міжнародні механізми захисту прав і свобод людини (Європейський аспект).

  3. Вплив правозастосовчої практики Європейського суду по правах людини на положення конституційного законодавства країн-учасниць Ради Європи.

Питання і завдання для самоконтролю

  1. Назвіть статті Конституції України, в яких містяться гарантії прав і свобод людини і громадянина

  1. Визначте перелік та охарактеризуйте порядок реалізації по­літичних прав і свобод громадян України. Які з цих прав, з Вашої точки зору, потребують додаткової законодавчої рег­ламентації порівняно з існуючою? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Назвіть конституційні обов'язки людини і громадянина в Україні. Чому, на Вашу думку, перелік обов’язків людини і громадянина мінімалізований по відношенню до переліку прав та свобод?

  3. Розкрийте зміст механізму реалізації прав і свобод людини і громадянина.

  4. Охарактеризуйте поняття конституційно-правової відпові­дальності, її особливості та види.

Рекомендована література.

      1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одисей», 2012. – 48 с.

      2. Закон Украины "Об обращении граждан" 2.10.96 г.//Право и практика. – 1998. - №12.

      3. Закон Украины "О ратификации конвенции о защите прав и основных свобод человека 1950 года" 23.12.97 г.//Право и практика. – 1998. - №12.

      4. Закон Украины "Об Уполномоченном Верховной Рады по правам человека" 20.01.98 г.

      5. Об уполномоченном по делам соблюдения конвенции о защите прав и основных свобод человека. Постановление Кабинета Министров Украины от 23.04.1998 г.//Право и практика, 1998 г. - № 12.

      6. О применении Конституции Украины при осуществлении правосудия (Постановление № 9 Пленума Верховного Суда от 1.11.96 г.)//Право и практика, 1998 - № 12.

      7. Об усилении судейской защиты прав и свобод человека и гражданина (Постановление № 7 Пленума Верховного Суда от 30.05.97 г.)

      8. Права людини: збірник документів. / Укладач Рашидов С.Ф.– Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2005. – 236 с.

      9. Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини в Україні: Навч. Посіб. – К.: Юринком Інтер, 2012. – 336 с. – Бібліогр.: С. 325 – 329.

      10. Погорілко В. Ф., Головченко В. В., Сірий М. І. Права та свободи людини та громадянина в Україні. – К., 1997.

      11. . Фрицький О.Ф. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2012. – 516 с.

      12. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012. – С. 60-110.

      13. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

      14. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

      15. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.