Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 8: Виконавча влада в Україні. План.

1. Поняття і місце виконавчої влади в системі органів державної влади.

2. Система органів виконавчої влади і її особливості.

3. Конституційні основи організації і діяльності Кабінету Міністрів України : статус, склад, порядок формування і компетенція.

4. Центральні і місцеві органи виконавчої влади.

Метою вивчення цієї теми є з'ясування суті державних органів виконавчої влади в Україні. Студентам необхідно проаналізувати конституційно-правові норми, регулюючі порядок формування, склад, структуру і повноваження усіх елементів системи виконавчої влади в Україні.

Розгляд першого питання теми слід почати з визначення поняття "Виконавча влада".

У науковій і учбовій літературі державна виконавча влада визначається як організація державно-владної, виконавчо-розпорядчої, підзаконної діяльності спеціально створеним апаратом для практичного здійснення завдань в господарській, соціально-культурній і адміністративно-політичних областях. З позицій західної науки конституційного права виконавча влада - це система органів державного управління (уряд, міністерства і тому подібне.

В цілому можна відмітити, що суть виконавчої влади зводиться до наступного:

а) виконавча влада є відносно-самостійною гілкою єдиної державної влади в Україні;

б) виконавча влада є самостійною лише у зв'язку з практичною реалізацією Конституції, законів України в загальнодержавному і функціонально-компетенційному масштабі;

в) виконавча влада має державно-правову природу, наділена владними повноваженнями;

г) виконавча влада здійснюється на основі розподілу державної влади не на усіх рівнях, а лише на вищому, оскільки на місцевому рівні відсутні законодавчі органи;

д) виконавча влада не може ототожнюватися із старанною діяльністю, оскільки така діяльність є формою реалізації виконавчої влади, видом державної діяльності і відповідної компетенційній і функціональній спрямованості;

е) виконавча влада здійснюється системою спеціально створених суб'єктів - органами виконавчої влади різних рівнів, які наділені старанною компетенцією, що не властиво органам законодавчої і судової влади. Через систему цих органів виконавчої влади здійснюється державне управління і розпорядлива діяльність.

При розгляді другого питання теми необхідно зрозуміти, що в системі органів виконавчої влади української держави найвищим органом є Кабінет Міністрів України (ст. 113 Конституції України). Визначення Кабінету Міністрів як найвищого органу виконавчої влади відображає його роль і місце не лише в системі органів виконавчої влади, а і в системі державної влади України в цілому, характеризує його як орган, який здійснює виконання законів Верховної Ради України і нормативних актів Президента України.

Розглядаючи конституційно-правовий статус Кабінету Міністрів, студент повинен проаналізувати VI розділ Конституції України, Закон "Про Кабінет Міністрів України", нормативні акти Президента України і Кабінету Міністрів України.

Склад Кабінету Міністрів України визначений в ст. 114 Конституції України :

- - Прем'єр-міністр України;

- - Перший віце-прем'єр-міністр;

- - три віце-прем'єр-міністри;

- - міністри.

Студентам необхідно відповісти на питання: "Як формується Кабінет Міністрів України". Відповідно до п. 2 ст. 114 Конституції України формування Кабінету Міністрів України починається з призначення Президентом України Прем'єр-міністра з відома більше половини від конституційного складу.

Після отримання згоди на призначення Прем'єр-міністра України Президент України в триденний термін видає Указ про призначення Прем'єр-міністра України.

Прем'єр-міністр України впродовж чотирнадцяти днів з дня свого призначення на посаду вносить Президентові України пропозицію про структуру і персональний склад Кабінету Міністрів України. На основі цієї пропозиції Президент видає Указ про призначення членів Кабінету Міністрів України. Структура і загальна чисельність Кабінету Міністрів затверджується Указом Президента України.

Знову сформований Кабінет Міністрів України отримує повноваження з моменту прийняття присяги не менше чим двома третинами від загальної чисельності Кабінету Міністрів на пленарному засіданні Верховної Ради України у присутності Президента України не пізніше як через десять днів після сформування Кабінету Міністрів України. Слід зауважити, що чисельний склад Кабінету Міністрів конституційно не визначений і регулюється актами глави держави про призначення уряду.

Компетенція Кабінету Міністрів України визначена в Конституції України найзагальнішим чином (ст. 116).

Кабінету Міністрів України функціонально виконує цілий ряд завдань, які можна звести до наступного :

- - загальні: здійснює внутрішню і зовнішню політику держави; виконує Конституцію і закони України, укази Президента України;

- - внутрішньополітичні: забезпечує дотримання прав і свобод людини, громадського порядку; здійснює заходи по боротьбі із злочинністю, дотримання належного положення обороноздатності і національної безпеки;

- - економічні: забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної і податкової політики, політики у сфері зайнятості, праці і соціального захисту і тому подібне;

- - бюджетні: розробляє проект закону України про державний бюджет, забезпечує виконання схваленого Верховною Радою Закону про Державний Бюджет і робить звіт про його виконання;

- - адміністративно-організаційні: направляє і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади.

Знову створений Кабінет Міністрів України не пізніше чим в двомісячний термін після отримання повноважень подасть на розгляд Верховною Радою України Програму діяльності на термін своїх повноважень, в якій міститься концептуальний виклад стратегії діяльності, методів і термінів виконання завдань Кабінету Міністрів України.

Слід звернути увагу на те, що Кабінет Міністрів створюється на термін повноважень Президента України і складає свої повноваження перед новообраним Президентом України.

В цілому ж необхідно підкреслити, що повноваження Кабінету Міністрів України припиняються у випадках, передбачених ст. 115 Конституцій України.

Далі студент повинен розібратися в основних повноваженнях прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України і віце-прем'єр-міністра, а також міністрів України як членів Кабінету Міністрів і організації роботи Кабінету Міністрів України.

При вивченні третього питання теми слід визначити конституційно-правовий статус центральних органів виконавчої влади в Україні: міністерств і інших центральних органів державної виконавчої влади в Україні.

Передусім студентові необхідно розкрити зміст понять "міністерство", "відомство", "державний комітет" і тому подібне, а також проаналізувати Закон України « Про Кабінет Міністрів України» від 7 жовтня 2010 року.

Підкреслимо, що формування структури і кількості міністерств повинне проводитися в розрізі чотирьох блоків проблем державного управління, а саме:

1) матеріальними і фінансовими ресурсами;

2) виробництвом валового внутрішнього продукту;

3) розподілом і перерозподілом валового внутрішнього продукту в інтересах державної безпеки;

4) розподілом і перерозподілом валового внутрішнього продукту в інтересах гуманітарної безпеки.

Кожен з цих блоків повинен складатися з 3-4 міністерств. Склад міністерств і відомств, ієрархія їх створення не повинні визначатися наявністю тих або інших особливостей політичного характеру.

Важливо відмітити, що міністерства є органами держави, державними організаціями, які створюються Президентом України за уявленням Прем'єр-міністра України і діють від його імені в інтересах держави в певних сферах громадських стосунків.

Як органи держави міністерства характеризуються:

а) наявністю певної компетенції;

б) організаційною структурою;

в) територіальним масштабом діяльності;

г) правовим зв'язком її працівників.

Студентам необхідно розкрити зміст цих характеристик і основні завдання міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в Україні.

Розглядаючи четверте питання теми, необхідно утямити основні завдання виконавчої влади в областях і районах, в м. Києві і м. Севастополі, яку здійснюють відповідні державні адміністрації. Для цього, передусім, слід проаналізувати статтю 118 Конституцій України.

Правовий статус місцевих державних адміністрацій встановлюється Конституцією України, Законом "Про місцеві державні адміністрації" від 9 квітня 1999 року, іншими законами України.

Студент повинен утямити основні завдання і функції місцевих державних адміністрацій, порядок їх формування, структуру і склад, а також розібратися в питаннях взаємин державних адміністрацій з іншими органами держави і органами місцевого самоврядування.

Конституційно-правові поняття і терміни :

виконавча влада, уряд, Кабінет Міністрів, прем'єр-міністр, відомство, департамент, державний комітет, віце-прем'єр-міністр, день уряду, вотум довіри, державна служба, міністр, державна адміністрація, управління, відділи державних адміністрацій.

Теми рефератів і доповідей

1. Місце і роль Кабінету Міністрів України в системі державної влади.

2. Порядок формування і призначення місцевих державних адміністрацій.

Питання і завдання для самоконтролю

1. Що таке виконавча влада і хто її здійснює?

2. Чим обумовлений порядок формування Кабінету Міністрів України?

3. Які форми відповідальності Кабінету Міністрів України передбачені Конституцією України?

4. Порівняєте конституційно-правовий статус глави уряду України і якої-небудь зарубіжної країни.

5. Парламент України виніс вотум недовіри Кабінету Міністрів України. Президент:

А - має право звільнити уряд;

Би - розпустити парламент;

У - залишити колишній склад уряду;

Г - зобов'язаний звільнити уряд;

Д - залишаючи колишній склад уряду і розпускаючи парламент, він зобов'язаний призначити дату нових виборів до парламенту

Відповідь обґрунтувати.

6. Верховна Рада України більшістю голосів зажадала звільнити міністра у відставку у зв'язку з перевитратою засобів на реконструкцію стадіону. Являється це вотумом недовіри (А); не являється (Б). Президент зобов'язаний виконати вимоги (В); не зобов'язаний (Г).

Відповідь обґрунтувати.

7. Що робить і за що відповідає Кабінет Міністрів України? Прем'єр-міністр України?

8. Порівняєте систему конституційних взаємин глави держави з урядом в Україні і в Росії.

9. Що таке міністерство і якими ознаками характеризується цей орган держави?

10. Прем'єр-міністр України видав постанову для здійснення заходів по забезпеченню обороноздатності країни. Прокоментуйте це рішення.

Рекомендована література.

  1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одісей», 2012. – 48 с.

  2. Закон Украины "О местных государственных администрациях"// Голос Украины, 12.05.1999 г.

  3. Закон України « Про Кабінет Міністрів України» від 7 жовтня 2010 року. // Голос України № 191 – 13 жовтня 2010.

  4. Конституционное право Украины. Под. ред. В.Ф. Погорилко. - К.: Наукова думка, 2011, с. 504-555.

  5. Конституційне право України: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. Академіка АПрН України, доктора юридичних наук, професора Ю.М.Тодики, доктора юридичних і політичних наук, професора В.С. Журавського. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2012. – 544 с.

  6. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012. – С. 313-338.

  7. О.Ф. Фрицький. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2012. – 516 с.

  8. Орленко В.І. Конституційне право України: Посіб. Для підготовки до іспитів / В.І Орленко, В.В. Орленко. – 2-ге вид., стереотип. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2012. – 152 с. – (Б-чка студента).

  9. .Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  10. .Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  11. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.