Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_gpp.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
230.15 Кб
Скачать

74. Порядок розгляду касаційної скарги

Стаття 111-5. Порядок розгляду касаційної скарги

У касаційній інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи у суді першої інстанції за винятком процесуальних дій, пов'язаних із встановленням обставин справи та їх доказуванням.

Касаційна інстанція використовує процесуальні права суду першої інстанції виключно для перевірки юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення у рішенні або постанові господарського суду.

Стаття 111-6. Відмова від касаційної скарги

Особа, що подала касаційну скаргу, має право відмовитися від неї до винесення постанови касаційною інстанцією.

Касаційна інстанція має право не прийняти відмову від скарги з підстав, зазначених у частині шостій статті 22цього Кодексу.

Про прийняття відмови від скарги касаційна інстанція виносить ухвалу, якщо рішення або постанову господарського суду не оскаржено іншою стороною.

Стаття 111-8. Строк розгляду касаційної скарги

Касаційна скарга у випадках, передбачених пунктом 1 частини першої статті 107цього Кодексу, розглядається протягом одного місяця, а у випадках, передбаченихпунктом другим частини першої статті 107цього Кодексу, - протягом п'ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про прийняття касаційної скарги до провадження Вищим господарським судом України.

75. Межі перегляду справи в касаційній інстанції

Стаття 111-7. Межі перегляду справи в касаційній інстанції

Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

У касаційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

-------------------

Під межами розгляду справи судом касаційної інстанції мається на увазі обсяг, у якому проводиться перевірка рішення (постанови) суду. Судовий контроль має свої стадії, визначені процесуальним законодавством. Кожна стадія судового контролю має відповідну цій стадії компетенцію, яка визначає межі повноважень певної судової інстанції.

Оскільки касаційна інстанція здійснює судовий контроль за рішеннями, що набрали законної сили, то ця стадія судового кон­тролю має відрізнятися і відрізняється межами своєї компетенції від попередньої стадії — апеляційного контролю. Розгляд справи у касаційній інстанції — це стадія, яка здійснює перевірку права, на відміну від перевірки фактів, яку здійснює судовий контроль на апеляційній стадії. На момент набрання судовим рішенням закон­ної сили всі факти мають бути встановлені, отже, вища інстанція може лише оцінювати чи правильно суд оцінив встановлені факти з погляду права, а також здійснювати перевірку, чи не порушувалися норми процесуального права під час розгляду справи у попередніх судових інстанціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]